Først lagt op 13-06-2024,,senest opdateret 13-06-2024 11:02:16

 

 

 

Holger in Kronborg Castle in Helsingør, Denmark

Foto: Waco, TX, United States/ Creative commons

 

 

Sprælsk EU-nørdefest

DR og TV 2 kæmpede overbevisende for EU-valget. Snart vil stilheden atter sænke sig

 

 

EU-valget i søndags (10-06) blev som sædvanligt i vores landsdækkende to tv-stationer en fest for politiske nørder.

Politiske journalister og politiske kommentatorer og – ikke mindst -- de opstillede kandidater viste sig fra deres bedste side på skærmen i dagene op til valget. Og takket være alles indsats nåede Danmark en stemmeprocent på ca. 60 %. Mod ca. 85 % eller mere ved Folketingsvalg.

Problemet med EU er, at ingen uden for landets 6 % politiske nørder følger bare lidt med i, hvad der foregår. Og det gør de 94 % ikke-nørder ikke, fordi det i praksis er umuligt for dansk tv dagligt, eller bare ugentligt, at bringe indslag i vores politiske TV-realityshow med politikere som er medlem af EU-parlamentet. EU forsvinder i vores nationale TV-realityshow om stridigheder mellem nogle få, udvalgte Folketingspolitikere.

[Læs om det politiske TV-realityshows nødvendighed i demokratiet i kronikken ”Alle vælgere er kompetente”.]

Hertil kommer at Danmarks 15 medlemmer ud af de i alt 720 medlemmer, der vælges i EU's 27 medlemsstater, drukner i mængden. Desuden er de 15 medlemmer fordelt på forskellige af EU-parlamentets 8 (vistnok) partier.

Den eneste antydning af drama, danske EU-parlamentarikere gennem årene har været leveringsdygtige i, er, at de lancerer et forslag som de vil kæmpe for i EU. Det gav fx engang en del opmærksomhed omkring den tidligere tv-journalist Morten Løkkegaard, da han for nogle år siden erklærede at ville kæmpe for afskaffelsen af skiftet mellem sommer- og vintertid i EU.

TV-reality-potentialet i et dansk medlem af EU-parlamentet er, at han/ hun springer ud som Holger Danske og kæmper tappert mod et trægt, bureaukratisk system for at redde Danmark og Europa. Men sådanne indslag vil virke som propaganda mod EU, og vil derfor yderst sjældent blive lavet og vist på vores to public-service-kanaler.

Desuden vil ethvert dansk EU-medlem som har talent for at spille hovedrollen i TV-realityshowet ”Holger Danske i EU-parlamentet” aldrig blive sendt til EU, fordi vedkommende med et så stort tv-dramatisk talent sagtens kan få en hovedrolle i vores lokale danske daglige TV-realityshow om stridigheder mellem MF’ere i Folketinget.

Men EU er nødvendigt. Især for et lille land som vores. Derfor bør vi glæde os over vores danske politiske nørders EU-fest i tv hvert 5’te år, når der er EU-valg. Og sammen med dem give den hele armen. Og huske at stemme.

 

© Klaus Kjøller

 

 

 

© Klaus Kjøller