Foto: Klaus Kjøller 4/4 2006

 

 

 

 

 

 

 

Først lagt op 01-10-2023. Senest opdateret 06-12-2023

 

 

 

 

 

 

 

Antologier (2019 – 2023) af John Chr. Jørgensen på Kjoeller.dk

 

Humor i Danmark (december 2021 – jan. 2023: artikler 1-20; derefter unummerede essays kaldet ”Humor i glimt”)

*

Antik serie (april – juni 2022) handler om inspirationer fra antikken.

*

Journalister i litteraturen (juli 2021 – nov. 2021) handler om journalister som helte og skurke i romaner og noveller.

*

Journalister i bogform (feb. – juni 2021): en serie om journalister, der ved siden af deres daglige arbejde med reportager og andre kortformer har skrevet bøger.

*

Minder og Mennesker (april – aug. 2020) hvor John Chr. Jørgensen giver sine professionelle erindringer fra forskning, undervisning og sit liv med pressen.

*

Dansk sagprosa (okt. 2019 – april 2020) beskriver stilen hos en række skribenter med en ligefrem stil, som skærer igennem og siger tingene ligeud.

*

Artikler i andre medier end Kjoeller.dk

 

 

 

Af en stadig levendes iagttagelser (14)

1949

Jeg læser i en kulturklumme i Kristeligt Dagblad (17-11), at Jyllands-Posten med udgangen af 2023 vil ophøre med at anmelde teater. Chefredaktøren begrunder dispositionen med henvisning til de lave læsertal. Nu er det klikkene, der tæller. De tider er åbenbart forbi, hvor chefredaktørerne selv læste anmeldelserne og værdsatte skribenterne. Det hændte endda, at en teateranmelder blev ophøjet til chefredaktør (Harald Engberg på Politiken) eller kom til at fungere som grå eminence (Jens Kistrup på Berlingske Tidende) eller kulturprofet (Jens Kruuse, kaldet ”Jyllands trompet”, på Jyllands-Posten). Teateranmelderiet var dengang prestige- og konkurrencestof. Når det ikke er det mere, er det selvfølgelig, fordi teateret ikke længere har monopol på dagsordensættende kunst og underholdning. Det har fået konkurrence fra film og tv - ligesom papiravisen må kæmpe med netmedierne om opmærksomheden og annoncekronerne. Offentligheden er kort sagt blevet en mere sammensat størrelse. Men der skabes stadig scenekunst, som fortjener opmærksomhed og diskussion. Vi spejler os i klassikerne, fra Sofokles over Shakespeare til Ibsen. Se engang i antologien “Nærmere, ting, til jer” med hvilken friskhed og frækhed, Jens Kruuse kunne gøre det. Hvis han anmeldte teater i dag, ville hans chefredaktør næppe have afskaffet anmeldelsen.

 

John Chr. Jørgensen 03-12-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02-12-2023: Mest læste på John Chr. Jørgensen seneste uge

 

 

 

 

© klaus@kjoeller.dk