Foto: Klaus Kjøller 4/4 2006

 

 

 

 

 

 

 

Først lagt op 01-10-2023. Senest opdateret 20-07-2024

 

 

 

 

 

 

 

Antologier (2019 – 2023) af John Chr. Jørgensen på Kjoeller.dk

 

Humor i Danmark (december 2021 – jan. 2023: artikler 1-20; derefter unummerede essays kaldet ”Humor i glimt”)

*

Antik serie (april – juni 2022) handler om inspirationer fra antikken.

*

Journalister i litteraturen (juli 2021 – nov. 2021) handler om journalister som helte og skurke i romaner og noveller.

*

Journalister i bogform (feb. – juni 2021): en serie om journalister, der ved siden af deres daglige arbejde med reportager og andre kortformer har skrevet bøger.

*

Minder og Mennesker (april – aug. 2020) hvor John Chr. Jørgensen giver sine professionelle erindringer fra forskning, undervisning og sit liv med pressen.

*

Dansk sagprosa (okt. 2019 – april 2020) beskriver stilen hos en række skribenter med en ligefrem stil, som skærer igennem og siger tingene ligeud.

*

Artikler i andre medier end Kjoeller.dk

 

 

 

 

Seneste nyt 15-01-2024: John Chr. Jørgensen hyldes af kolleger med bogen Læselyst og skrivekløe. Dansk kulturjournalistik og litteraturhistorie som udkommer i dag.

Copyright bogforside: Forlaget Spring/ Anne-Marie Steen Petersen 1996

 

Læs også om Politikens fødselsdagsportræt af John Chr. som kom d. 14-01.

Og se de seneste opdateringer i Den Store Danske i artiklen om John Chr.

 

Af en stadig levendes iagttagelser (16)

1949

Som gammel universitetslærer glæder man sig hver gang man ser, at ens tidligere studerende er kommet frem i verden, øjensynlig ved hjælp af noget, de har dyrket på universitetet. Præcis hvilken rolle man personligt har spillet, er ikke til at gøre op, men taknemmelige breve og tilegnelser giver en en tro på, at man i hvert fald har betydet noget for nogen. En dedikation som “Du er den bedste lærer jeg nogensinde har haft” luner endnu et kvart århundrede efter den blev skrevet.

   For andre var man bare en administrator af forglemmelig viden. “Der har vi en af mine gamle studerende“, sagde jeg, da jeg ved en privat sammenkomst løb ind i en kendt museumsdirektør. “Det er længe siden”, replicerede han tørt.

   Forleden så jeg et tv-interview med en vicedirektør i en trafikorganisation. Roligt, venligt og vidende besvarede hun de stillede spørgsmål i afmålte kadencer. Hvilken glimrende kommunikator! Jeg bilder mig ind, at det presse-analytiske speciale, hun skrev hos mig i sin studietid, har betydet noget for hendes løbebane.

   Jeg skal ikke skjule, at det en gang imellem kunne gå galt, især når jeg var for forhippet på at få en studerende puffet over målstregen og derfor gav for lidt modspil. En begavet mand, som endte som rektor, måtte tage til takke med en så middelmådig karakter, at jeg i flere år gik rundt og var flov over det. “Det skal du ikke være”, sagde han, da jeg senere mødte ham på gaden. “Karakteren var rigtig. Jeg havde for travlt med min svømmeundervisning!”

   Et par klagesager er det næsten lykkedes mig at fortrænge. Det var klager over karaktererne, ikke vejledningen eller vejlederen. Men det falder jo alligevel tilbage på mig.

   Ved løbende anonyme klager over vejledningen rettedes kritikken især mod lærerens ulæselige håndskrift.

   En bestemt kritisk kommentar glemmer jeg ikke:

“Hvis du fjernede det overskæg, ville alt være godt!”

   Alt blev ikke godt.

 

John Chr. Jørgensen 16-12-2023

 

Seneste nyt 17-12-2023: John Chr. meddeler i en mail til redaktøren, at Af en stadig levendes iagttagelser (16) er en passende afrunding af hans række af afsluttende iagttagelser. Serien er hermed slut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20-07-2024: Mest læste på John Chr. Jørgensen seneste uge

 

 

 

 

 

 

 

 

© klaus@kjoeller.dk