John Chr. Jørgensen

Mest læste på John Chr. Jørgensen

Minder og Mennesker

Dansk sagprosa

Journalister i bogform

Parkinson Status

Seneste nyt

Bøger

 

Selvstændige publikationer

Ekstra: Uden for nummer A, B og C

 

Redigerede værker

Artikler i andre medier end Kjoeller.dk

 

Artikler på Kjoeller.dk

 

 

Først lagt op 09-08-2019; senest opdateret 20-02-2021 15:00

 

Af John Chr. Jørgensen

 

Indhold

Træning. 1

Parkinson kræver disciplin.. 1

Sømandssang. 1

Blinkende lamper. 1

Skrivning som vejrtrækning. 1

Et godt liv.. 1

Mr. Parkinson, umulig at elske. 1

Sort humor. 1

P.S. marts 2020.. 1

Corona-P.S., dec. 2020.. 1

 

I denne sommer er det ti år siden jeg registrerede de første symptomer på, hvad der skulle vise sig at være Parkinsons sygdom. Min højre arm svingede ligesom ikke med, når jeg gik.

Teresa, min kone, bemærkede det, når jeg spadserede foran hende på hovedgaden i vores græske ferieby. Hun sagde, at jeg gik stift og skulle prøve at slappe af. Men det kunne jeg ikke. Jeg måtte gå til læge med problemet, når vi kom hjem fra ferie.

Min praktiserende læge troede ligesom jeg, at der var tale om et rent fysisk problem, som kunne klares med en slynge. Lægens ferievikar havde åbenbart erfaringer med neurologiske sygdomme, for hun tog straks telefonen og ringede til en privatpraktiserende neurolog. Han havde seks ugers ventetid, men viste sig at være ventetiden værd. Da han havde undersøgt mig – set mig gå, trukket mig i armene – spurgte jeg, om vi var på sporet af noget. ”Ja”, sagde han, ”jeg tror, vi er på sporet af Parkinson”.

Det kom jeg hjem og fortalte til Teresa. Ingen af os vidste, hvad det indebar. Jeg følte mig ikke meget syg, men når jeg fortalte om diagnosen til andre, som havde erfaringer med Parkinson, kunne jeg mærke på deres reaktioner (”Åh, nej”), at der kunne være noget alvorligt i vente. Enkelte forsøgte at opmuntre mig (”Det findes der, så vidt jeg ved, medicin imod”).

Men rækken af symptomer blev snart foruroligende: vanskeligheder med at holde på mundvandet om natten, usikker balance på små arealer fx ved køkkenarbejde, usikker styring af højre hånd ved pc-arbejde m.m. Neurologen sendte mig til hjernescanning.

Træning

Parkinsons sygdom er et resultat af celledød i hjernen. Med cellerne forsvinder signalstoffet dopamin, og man mister evnen til at styre muskulaturen, så resultatet bliver rystelser eller stivhed, for mit vedkommende mest det sidste. Man begynder at gå langsommere, med små skridt. Sygdommens følger er vel beskrevet. Man kan få god besked om dem på nettet, blandt andet fra Parkinsonforeningen. Der findes indtil videre ingen vej til helbredelse. Men man kan få medicin, som i et vist omfang erstatter det dopamin-stof, som hjernen ikke mere kan producere. Medicinen mister imidlertid virkning, efterhånden som årene går. Og i øvrigt har den bivirkninger i form af træthed m.m.

Det bedste, man kan gøre, er at prøve at holde humøret oppe og kroppen i form. ”Holdningen er halvdelen”, sagde min neurolog. Meget hurtigt efter diagnosticeringen begyndte jeg at træne to gange om ugen i en nærliggende klinik for fysioterapi. Træningen er gratis, fordi jeg er kroniker. Den gratis træning er faktisk den eneste fordel, jeg har ved at have Parkinson. Træningen foregår på små hold, og en fysioterapeut vejleder. Min første fysioterapeut gav mig et mantra, som stadig kører rundt i hovedet på mig: ”Du skal betragte al modstand som træning”.

Hver morgen, når jeg sidder og bakser med mine strømper og har lyst til at bande dem langt væk, tænker jeg: ”Nu træner du”. Det er sket, at jeg efter at have taget tøjet på, har været så træt, at jeg måtte lægge mig til at sove igen oven på al den træning!

Parkinson kræver disciplin

Om det var Parkinson-sygdommen eller medicinen mod den, der var årsagen, ved ingen, men fem år inde i mit Parkinson-forløb begyndte min højre fod at dreje indad, og tæerne strittede i alle retninger. I det medicinske fagsprog kaldes det ”dystoni”. Min neurolog sagde, at det kunne afhjælpes med botox-indsprøjtninger, som man giver spastikere. Det skulle foregå på et hospital, og så var det mest hensigtsmæssigt, at også de neurologiske konsultationer blev flyttet hertil.

Overflytningen til hospital (Bispebjerg) indebar, at jeg i perioder fik skiftende neurologer, hvilket grundlæggende er noget skidt. Men nogle gange har jeg dog haft fordele ved at få friske øjne på problemerne. En neurolog hjalp mig til konsultation hos en af hospitalets ortopædkirurger, som sørgede for, at jeg fik ortopædisk fodtøj. En anden neurolog sendte mig til tjek af blodtrykket på døgnbasis. Undersøgelsen afslørede, at jeg havde forhøjet blodtryk om natten på grund af ”en dysfunktion i det autonome system”, noget som ofte ses hos Parkinsonpatienter. Det fik jeg medicin imod. Mere medicin! Jeg tager medicin syv gange i døgnet. Det kræver en vis disciplin at have Parkinson. Man er hele tiden sin egen logistiker og kontrollant.

Sømandssang

Når jeg sidder koncentreret og skriver på min Mac i min lænestol, sker det, at jeg glemmer, at jeg har Parkinson. Så snart jeg træder ned på gulvet, mærker jeg, at den er gal med balancen: Jeg skal have fat i min stok eller min rollator. Når jeg går på gaden, er jeg nødt til at tænke på, at jeg skal løfte mit højre ben. Jeg tæller for mig selv et-to, et-to, et-to. Eller jeg memorerer en sømandssang (!) for at sætte en rytme i gang. Under alle omstændigheder kan jeg kun gå få meter, før organismen går i stå.

Takket være Hjælpemiddelcentret er jeg kommet i besiddelse af en trehjulet handicapcykel, som gør det muligt for mig at komme omkring i kvarteret. Jeg er visiteret til den af kommunen. Længere ture i byen foregår med flextaxi. Offentlige transportmidler kan jeg ikke bruge mere. En af mine sidste S-togsture endte på gulvet, heldigvis uden brækkede lemmer. Jeg er bange for at falde, for jeg risikerer at blive sat tilbage i min fysiske form. På et tidligt tidspunkt i mit Parkinson-forløb måtte jeg gennemgå en operation i min overbelastede ’raske’ venstre skulder, og det tog mig lang tid at komme tilbage til normaltilstanden. Skulle jeg falde herhjemme en dag, hvor Teresa ikke er hjemme, kan jeg bruge det nødkald, som kommunen har installeret hos mig.

Når jeg er ude, sætter jeg mig kun ned, hvis der er trækstærke personer til stede, som kan hive mig op igen. Jeg undgår helst fremmede toiletter. De får mig til at tænke på Siné-tegningen af manden uden arme, der sidder på toilettet og stirrer længselsfuldt på wc-rullen. Jeg prøver at holde mig, til jeg kommer hjem igen til mit høje handicaptoilet med armlæn. Jævnligt drømmer jeg om at være indespærret. De drømme behøver jeg ikke nogen psykolog til at udlægge.

Blinkende lamper

Parkinson-sygdommen rammer mange organer og funktioner (og jeg har ikke nævnt alt!). Neurologen står som en linjevogter og holder øje med forfaldet. Der kan skrues lidt op eller ned på medicinen og følgevirkninger kan afhjælpes, men fundamentalt er der ingenting at gøre. Sygdommen kan ikke helbredes. Nye, nedslående fremmedord kan efterhånden noteres i journalen: ’bradykinese” betyder ’langsomme og træge bevægelser”, ”hypofoni” betyder ”svag stemmeføring”, og ”oligomimi” er ”manglende mimik, maskeansigt”. Det er mindre og mindre sjovt at se sig selv i spejlet, uha!

Det vigtigste for behandleren må være at opmuntre patienten til at gå løs på tilværelsen, nyde de glæder, der endnu er tilbage i form af rejser, arbejde etc. Jeg er kommet til det stadie, hvor det er umuligt for mig at rejse. Jeg ’fryser fast’ og kan ikke bevæge mig. Signalerne til musklerne kommer og går som en lampe, der står og blinker – et foruroligende billede for enhver, der ikke har en ny pære at skrue i!

Værre er det, at parkinsonismen nu også rammer mine arbejdsfunktioner: Jeg får ondt i ryg og nakke af at skrive. Når jeg sidder i lænestolen og skriver på min bærbare, falder jeg pludselig i søvn. Det er sket, at jeg er vågnet op med fingeren på slettetasten! Når jeg skriver, taster jeg undertiden forkert, sender uafsluttede mails osv.

Skrivning som vejrtrækning

Jeg har udgivet en halv snes fagbøger, siden jeg fik konstateret Parkinson (fra nummer 32 og ud på min Selvbibliografi). Man kunne mene, at det kan være tilstrækkeligt, og at jeg skulle tage og slappe af. Men for mig er det at skrive en måde at trække vejret på. At løse problemer og skabe klarhed er eksistentielt vigtigt. Det giver mig noget konstruktivt at tænke på. Så det vil jeg finde på måder at blive ved med. Fx at skrive i mindre formater og på nettet, hvor man hele tiden kan rette i sine ting. Og jeg er heldigvis omgivet af hjælpsomme mennesker. Gamle kolleger og venner kommer med ideer, skaffer materiale og læser korrektur. Torsten, min voksne søn, går ture med mig, det vil sige han går, og jeg kører på min cykel ved siden af. Hvis jeg går i stå, giver han mig et lille puf. Rollerne fra barndommen er byttet rundt. Vi snakker godt sammen. Teresas tålmodighed synes uendelig. Hun har successivt overtaget alle de hjemlige pligter. Og de er blevet mere omfattende end før, fordi samværet med vores venner nu fortrinsvis finder sted herhjemme.

”Du ser da meget godt ud”, siger folk, som ser mig stablet op i sofaen. ”Det er jeg glad for”, svarer jeg, men fortæller ikke, at jeg har brugt det meste af dagen på at gøre mig klar til dette øjeblik. Når folk så har siddet et par timer og snakket med mig, konstaterer de, at jeg stadig er oppe på mærkerne, selv om jeg taler grødet og sløret (på trods af ti timers individuel træning hos en talelærer uddannet på mit eget gamle universitetsinstitut). Besøget muntrer mig op, men jeg bliver træt efter to-tre timer og må tage en lur bagefter. Min organisme er en byrde.

Et godt liv

At have Parkinson er som at være spærret inde i sin krop. Man kæmper med den morgen, middag og aften. Om morgenen kæmper jeg for at få løbet organismen i gang. Jeg falder om af træthed midt på dagen. Jeg er totalt kokset og våd af sved, når jeg skal i seng om aftenen. Om natten kan jeg vågne op med smerter i ryggen og nakken. Min håndferme kinesiske massøse kan fjerne smerterne for en dag eller to, men de vender tilbage, fordi jeg går skævt.

Det kan måske undre, når jeg siger, at jeg på trods af alle disse kalamiteter synes, at jeg lever et godt liv. Jeg kan stadig nyde livets glæder, måltider, vin, bøger, film, musik, venner ikke mindst. Jeg er i livlig kontakt med et stort antal mennesker. Sygdommen har givet mig et endnu lysere syn på livet end det, jeg havde før. I sundhedsvæsenet har jeg mødt næsten lutter søde og hjælpsomme mennesker, og i de tilfælde, hvor jeg har været nødstedt – er stivnet, faldet, væltet eller bare har fumlet med min cykelkæde – er der altid nogen, der har sagt ”er du ok?”, ”kan jeg hjælpe dig med noget?”

Det at modtage hjælp er noget, jeg arbejder på at blive bedre til. Når man har brugt en stor del af sit liv på at lære at blive selvhjulpen, er det ikke så let pludselig at skulle bede om hjælp til elementære handlinger. For eksempel at tage sit armbåndsur på. Eller bære en kop te fra køkkenet ind i stuen. En vinterdag kom jeg forfrossen hjem fra en frokost på en restaurant, fordi jeg ikke havde hænder til at knappe min frakke selv – og ikke modet til at bede andre hjælpe mig.

Mr. Parkinson, umulig at elske

Psykoanalytikeren Sigurd Næsgaard sagde, at man skal være god ved sine sygdomme, og tro mig: Jeg har prøvet at behandle Mr. Parkinson som en ven, der bare var lidt drilagtig. Men hvor længe kan man udholde en ven, der bliver ved med lægge fælder for en? Hvad Næsgaard mente var jo nok, at man bliver nødt til at acceptere og indoptage det uundgåelige. Det er jeg med på. Men ligefrem elske Mr. Parkinson, det kan jeg ikke.

Det vanskelige ved at beskrive Parkinson er, at det ikke er sygdommen selv, man beskriver, men en kæde af følgevirkninger. Hver især kan de ligne de kendte følgevirkninger af at blive gammel. Og det siger folk også, når man fortæller dem om sin Parkinson-sygdom. ”Jamen, det der med at skulle finde balancen, når jeg træder ud på gulvet om morgenen, kender jeg godt”. Den mulighed foreligger, at noget af det, man selv tolker som en følgevirkning af Parkinson, bare er et almindeligt aldringstegn. Jeg er 75 år, så Parkinson eller ej, ville jeg nok have skaffet mig nogle skavanker. Man skal passe på, at man ikke gør Parkinson til forklaringen på alt. Holisme er godt, problemerne hænger ofte sammen, patienten vil godt forstås som et helt menneske. Men der kan også være brug for at prøve at skille tingene ad og løse problemerne ét efter ét.

Sort humor

Sans for sort humor er under alle omstændigheder at anbefale. Som parkinsonpatient kommer man ud for så mange pinlige situationer, at det er en stor hjælp at kunne grine af dem. Jeg har en god ven, som også har Parkinson. Vi mødes jævnligt over en frokost, hvor vi udveksler pinligheder og får os en sund latter over dem. Min ven har for eksempel præsteret at blive efterladt i mørket på et toilet i et teater. Vi taler selvfølgelig også om vores behandlere, hvoraf enkelte er mestre i sort humor. Her er to autentiske replikskifter fra besøg hos neurologerne:

 

Patienten: – Jeg  er kun ramt af Parkinson i højre side. Kommer det også i venstre?

Neurologen: Ja, ellers er det ikke Parkinson.

 

Patienten: – Kan man dø af Parkinson?

Neurologen: Ja, hvis du ikke kan indtage føde mere, men du kan nå at dø af så mange andre sygdomme forinden.

***

P.S. marts 2020

Siden jeg skrev min Parkinson-status i august 2019, har min - og verdens - tilstand forandret sig så meget, at et lille P.S.  vil være på sin plads.

Selv om jeg har gjort mit bedste for at være gæstfri og imødekommende, opleves mit liv med Mr. Parkinson mere og mere som en boksekamp. Han jagter mig rundt i ringen, og jeg er på grund af svigtende kræfter og usikker balance et let offer for hans raffinerede angreb.

Mr. Parkinson har sat nogle overraskende nye stød ind. Et af dem ramte mig lige i synet.

Jeg begyndte simpelt hen at se dobbelt. En ansvarsfuld optiker henviste mig til øjenlæge, som undersøgte mig og sendte mig videre til en skele-specialist, som efter nye undersøgelser anbefalede mig en optiker med speciale i prismebriller. De korrigerer for dobbeltsyn. Et sådant par briller er jeg nu kommet i besiddelse af. Resultatet er klart: Hvor jeg tidligere altid så to gule busser, når jeg færdedes i trafikken, ser jeg nu typisk kun én. Og når jeg ser fodbold i fjernsynet, er der nu igen kun 11 spillere på hvert hold.

Det overraskede mig, at et sådant dobbeltsyn kunne være Parkinson-betinget, men det er det altså. Hele min højre side hænger, også øjet.

Værre var et decideret ureglementeret stød under bæltestedet, et stød mod nyreregionen, som skabte alt for meget trafik på urinvejene. Jeg skal skåne læserne for en for en udpensling af, hvordan det foregår, når man skal have undersøgt sin blære til bunds … jeg havde nær sagt til blods, for jeg kom mere syg hjem, end jeg drog ud. Men jeg havde da fået at vide, at det ikke var kræft, og at der i det hele taget ikke var noget at operere. Og når der ikke er noget at operere, holder patienten op med at være interessant for den inkarnerede kirurg.

På egen hånd har jeg fundet frem til en instruktiv artikel på nettet. Den hedder “Den neurologiske blære ved Parkinsonisme” og er skrevet af tidligere overlæge Kristian Winge. Artiklen anviser midler mod overaktiv blærefunktion hos Parkinson-patienter.

Jeg tager nu blærehæmmende medicin (Betmiga) i kombination med et vanddrivende middel (Furix), som jeg får for at forhindre mine ben i at svulme så meget op, at det bliver vanskeligt at gennemføre de Botox-behandlinger, jeg får for at holde fødder og tæer på plads! Jeg ved, at det lyder indviklet, men det er da betryggende at vide, at der stadig er indre sammenhæng i kroppen, og at den ikke bare er et tungt hylster, man slæber rundt på og ”gør trælletjeneste for“, for nu at bruge en vending fra min ven Marcus Aurelius.

De halvårlige samtaler med desværre stadig skiftende hospitalneurologer bruger jeg til at få samlet trådene og finjusteret al den medicin, jeg indtager. Det er rart, når doseringerne undertiden også sættes ned. Og det virker mentalt stimulerende, når journalen efter at have opremset alle ens fysiske elendigheder meddeler, at man fremstår som “kognitivt velbevaret”!

Fysisk velbevaret har jeg ikke været, siden Mr. Parkinson meldte sin ankomst. Han har haft mig i gulvet et par gange, og uden min kone som behjertet sekundant var jeg utvivlsomt kandidat til en institutionsplads af en art. Det sidste halve år har jeg flere gange været nedlagt af infektioner. “Jeg synes, du trækker vejret tungt”, sagde min fodterapeut en dag Næste dag gik jeg til lægen, som sendte mig til røntgenundersøgelse. Det viste sig, at jeg havde lungebetændelse. Jeg troede, at det bare var dårlig vejrtrækning på grund af ham Parkinson. Men man kan altså også gøre skarn uret.

De fysiske elendigheder kan blive mange flere nu, hvor covid-19 har lukket mit træningscenter. Jeg savner de to ugentlige træninger af muskler og smilebånd.

Jeg må tage mig selv i nakken og sætte mig op på den hjemlige kondicykel. Benarbejdet skal styrkes, så jeg kan undvige den definitive uppercut fra Mr. Parkinson.

***

Jeg benytter denne lejlighed til at takke for de reaktioner, min Parkinson-beretning har fremkaldt. Den korteste kan jeg citere efter hukommelsen: “Der kan man se, hvor forskelligt vi Parkinson-patienter har det.”

John Chr. Jørgensen

***

Corona-P.S., dec. 2020

Hvordan klarer man sig som Parkinson-patient, der har brug for tryghed, gennem en corona-epidemi, som skaber angst og usikkerhed? Jeg vil ikke sige, at jeg har det præcise svar. Men eftersom jeg stadig er i live og endnu ikke er gået i sort, synes jeg, at jeg skylder min læser en kort beretning om min (foreløbige) overlevelse.

Da jeg sidst i maj ringede til min læge og klagede over åndedrætsbesvær og forhøjet temperatur, gik der kun kort tid, før jeg blev hentet af folk i hvide rumdragter og kørt til Bispebjerg, hvor jeg blev indlagt på en mistanke om covid-19. Jeg blev testet og isoleret, indtil prøven tolv timer senere viste sig at være negativ. Men det fjernede jo ikke symptomerne endsige årsagerne til dem. Så jeg forblev på hospitalets lungemedicinske afdeling, hvor patienternes kor udsender en pivende og hivende lyd nat og dag. Personalets arbejdsbyrde er så stor, at nogle har udviklet en evne til at kigge ned i gulvet, når de passerer forbi en patient, som måske har et spørgsmål, som det tager tid at besvare. Men der var også sygeplejersker og læger, som formåede at skabe et rum af ro midt i stresset.

For en Parkinson-patient har et hospitalsophold den fordel, at man liggende i sin seng kan blive undersøgt for alt muligt. Lægerne kommer til sengen med deres røntgenapparater og målegrej. Selv en neurolog (uden grej) kan trylles frem. Man skal ikke køres i flextaxi til røntgen, blodprøvetagning osv. Man er defineret som et undersøgelsesobjekt, indtil diagnosen er stillet og behandlingen er sat i gang.

Jeg blev sat i penicillin på en mistanke om blærebetændelse og fik Furosemid, et vanddrivende middel, på en mistanke om lettere hjertesvigt. Lidt vand i lungerne og en hel del for meget i benene tydede på dårlig pumpefunktion. Indlæggelsen varede præcis tre døgn.

Hvis jeg havde vidst, hvor lang tid jeg skulle være der, havde jeg taget noget mere læsestof med end det bind Erna Juel-Hansen-noveller, jeg greb i farten. Det viste sig nemlig, at patienterne på grund af coronaen ikke kunne komme til at låne eller købe bøger og blade. Og vi måtte heller ikke modtage besøg, så der hjalp ingen kære mor. En anden gang vil jeg også huske opladeren til min mobiltelefon. Jeg burde have en taske stående klar med de mest nødvendige genstande, heriblandt tandbørsten og en fed roman.

Nogen tid efter, at jeg var kommet hjem, genåbnede mit fysiurgiske træningscenter, så jeg kunne begynde at genoptræne den muskelmasse, som var sygnet hen under corona-lukningen.

Men jeg havde - og har stadig - svært ved at ryste de urinvejsbetændelser af mig, som tapper mig for kræfter og dermed gør det vanskeligt for mig at træne. Det er øjensynligt noget, jeg må leve med.

Min neurolog - endnu en ny, denne gang en energisk forskertype - sagde forleden til mig, at jeg objektivt set er velfungerende som Parkinson-patient. I betragtning af min alder (76) og min anciennitet som Parkinson-patient (11 år) er jeg ikke hårdt ramt. Sagde altså neurologen og opfordrede mig kraftigt til at genoptage træningen, eventuelt ledsaget af min kone! Han medgav, at det vil være højst uheldigt, hvis jeg falder og brækker noget, men det virkede, som om han mente, at det vil være lige så slemt at vælge lænestolen.

Alt i alt en velanbragt opsang midt i corona-depressionen, ledsaget af en recept på noget hurtigt virkende Parkinson-medicin til indtagelse før træningen.

Mit hjerte hamrer og banker, når jeg prøver at flytte rundt på mit stive Parkinson-korpus. Jeg forestiller mig, at det lige pludselig ikke kan mere. Men risikoen ved at blive siddende i lænestolen er måske større.

I øvrigt gælder det stadig, at jeg i øjeblikke kan glemme, at jeg har Parkinson, når jeg sidder og skriver på min mac. Parkinsonismen driller undertiden ved at lade min højre hånds fingre ramme forkerte tekster. Så skriver jeg kun med vestre hånd. I særlige situationer kun med venstre hånds pegefinger. Det går lidt langsommere, men det skærper kravene til det, der skal skrives. Essentielt er skriveprocessen intellektuel træning. Uden den vil jeg være mentalt kaput.

 

Til toppen af siden

 

©John Chr. Jørgensen