Først lagt op i 2010, senest opdateret 03-11-2022 17:22:24

 

ALLE BØGER

FORFATTER- OG BOG-KOMMENTARER

Systematisk oversigt over alle bøger

BEDST SÆLGENDE BØGER TOTALT

MEST POPULÆRE BØGER PÅ SAXO.com

 

SOM DET ER

SPROGETS VEJ TIL SINDETS FRED II

SPROGETS VEJ TIL SINDETS FRED I

UD MÆ’ SPROGET

OVERBEVIS DIG SELV

DEN POLITISKE KOMEDIES PARADOKSER

 

Sprogets Vej til Sindets Fred, version 2, nu med Dit og Dat

Udkom i december 2015 som hardback, 244 s, og i oktober 2014 som e-bog. Udkom første gang som p-bog d. 31/8 2010 på Forlaget Sohn. 243 s. 

Blog med 7. Fortaler på Sprogets Vej, Grete Andersen

 

Kolofon:

Titel: Sprogets Vej til Sindets Fred, 2. rev. vej, nu med Dit og Dat

© 2015 Klaus Kjøller

Published by KJOELLER.dk

Tryk Saxo Publish, København

Bogen er sat med Word, typografi Palatino Linotype

ISBN 9788740913774

2. reviderede  p-udgave (hardback), version  13-01-2016 12:53, (første  p-version af 2.rev.udg:  Forlaget  Sohn  2010;  e-bog  SAXO.com  2014:  1.  p-udg. Hekla 1982)

Emneord: retorik, selvhjælp, politisk korrekthed, religion, bureaukrat-sprog

 

Sprogets Vej tilegnes alle

Vælgere, Medlemmer, Ansatte, Elever, Klienter, Tilhørere, Disciple, Troende ,Vantroende, Læsere, Lyttere, Seere, Netsurfere, Vandrere.

 

244 s.

Indtil 10-11-2022: Køb bogen (hardback) på SAXO.com eller i enhver anden boghandel.

Også efter 10-11-2022: Køb e-bogen på SAXO.com eller i enhver anden netboghandel.

Læseprøve: Læs bogens begyndelse.

Blog med 7. Fortaler på Sprogets Vej, Grete Andersen

 

Læs om førsteudgaven (1982) : anmeldelser m.m.

Læs om bogen på KlausKjoeller.dk.

 

 

 

 

 

Bogens indhold og idé (tekst fra omslaget)

Alle nikker når man siger at sproget er en enestående opfindelse. Men hva’ så? Sprogets revolutionerende muligheder er for mange bare ordgas uden euforiserende virkning.

Men den tid er forbi nu. Nu kan enhver tage Sprogets Vej til Sindets Fred. Denne bog er for sproget hvad computerchippen er for tallene: Den geniale dims som giver oldgamle tegn styrke til at gennembryde alle mure som i øjeblikket begrænser menneskehedens eksistens.

Sprogets Vej begyndte som en sprog- og kommunikationsforskers formidlende satire over bureaukratsprogets evne til at udglatte alt og pakke det ind, samtidig med at bureaukraten – selv under kaotiske forhold – fremtræder alvidende og almægtig og altid spiller sorteper videre. Siden denne spæde, satiriske begyndelse er Sprogets Vej vokset til et altomfattende opbyggeligt tankesæt som nu bærer frø hos vandrere på Sprogets Vej verden over

Sprogets Vej fører til ro, overblik, fred i sindet og livets mening ved systematisk og målrettet at anvende nogle enkle, sproglige teknikker. Du kan gå vejen alene, eller vandre med andre i et af de mange tusinde vandrelaug på Sprogets Vej.

 

Klaus Kjøller vejledte og forskede 1972 - 2015 på Københavns Universitet, hvor han uddannede sprog- og kommunikationsrådgivere. Han har skrevet bøger om manipulation, spindoktorer og netværk.

 

Sprogets Vej begyndte som en sprog- og kommunikationsforskers formidlende satire over bureaukratsprogets evne til at udglatte alt og pakke det ind, samtidig med at bureaukraten – selv under kaotiske forhold – fremtræder alvidende og almægtig og altid spiller sorteper videre. Siden denne spæde, satiriske begyndelse er Sprogets Vej vokset til et altomfattende opbyggeligt tankesæt med eget Sprogets Vejs Akademi.

 

Hvad Indbindingscentralen (lektørudtalelse ved Kent Skov) skrev om anden udgave (2010):

Anvendelse/målgruppe/niveau

Bogens målgruppe er de seriøst retorik- og sproginteresserede, der vil have fornøjelse af de særlige sprogfilosofiske og sprogpsykologiske finurligheder

Beskrivelse

Kjøller er forfatter, sprogforsker og underviser ved KU og står bag en lang række udgivelser om sprogets virkemidler. Bogen opnåede en art kultstatus blandt sprogfolk med dens nærmest "nyreligiøse" og helt særlige ironiske tilgang til de behandlede emner - især omkring offentlig kommunikation. Den kommer rundt om emner med afsæt i retorik og sprogets (manipulerende) virkemidler og er bygget op omkring tre "strategier", 10 "direktiver" og fem "stadier" for, hvordan man skal håndtere sprog og tale med konkrete eksempler, fx minussprog til plussprog, magtens sprog, politisk korrekthed, klicheer, ekspertsprog, politikersprog, kultursprog etc. Udførlig indholdfortegnelse og stikordsregister

Sammenligning

1. udgave af bogen udkom med samme titel i 1982. Udgaven her er revideret og øget, men stilen og tilgangen er uændret, og der er foretaget en del opdateringer inden for nogle af emnerne. Det teoretiske afsnit omkring de sproglige "direktiver" er udvidet, og bogen giver nye konkrete anvisninger på, hvordan man kommunikerer på magtens præmisser, og fx hvordan man skal dosere sin talestrøm og tempo ift. sit "publikum"

Samlet konklusion

Bogen er 2. rev. udg. af Kjøllers bog, 1982. Den er et stykke avanceret sproglig og retorisk underholdning, der trods gennemgange og analyserer af forskellig sprogbrug alligevel tjener mere som baggrundslitteratur end egentlig brugsbog

 

Hvad RetorikMagasinet bl.a. skrev om anden udgave (2010):

Bogen er en kreativ hybrid mellem selvhjælpsguide og retorikhåndbog som forholder sig underfundigt  sarkastisk til begge dele. Fokus er på afsenders udbytte af sproglig udfoldelse stedet for virkning på modtager – en idé der fortjener  ros. Med det afsæt kombineres omfattende analyser af samfundets sprogkultur med basal sprogpsykologisk indsigt og konkrete råd til læseren der som "vandrer ad sprogets vej" kan opnå indflydelse og en mere positiv indstilling. Der er mange skarpe pointer.

 

Hvad pressen skrev om første udgave (1982):

Man skal være varsom med at kalde en bog for 'årets vittigste', men Kjøllers dynamiske og velskrevne anvisninger på, hvordan man praktiserer Den Offentlige Tale er satire på højde med Parkinsons Lov. (Jacob Ludvigsen i Ekstra Bladet)

Med "Sprogets vej til sindets fred" er det kommet alvor i universitetslektoren, der her videnskabeligt fremsætter sit kærlige budskab til menneskeheden og kaster lykken i armene på os. Det er genialt. (Aase Holmquist i Fyens Stiftstidende)

Køb 2 eksemplarer af bogen og giv det ene til Deres sekretær. (Knud Overø, kronikanmeldelse i Børsen)

Der er satire og politik, munterhed og alvor i den fikst og underfundigt formede bog. (Aarhus Stiftstidende)

Læs mere om 1. udgave.

 

 

 

 

Citater fra bogen

 

Sproget er de faste hænder der former virkelighedens fugtige lerklump. Bliver det en smuk vase eller en figur af en vogterdreng med får på heden? Bliver det en grim ælling eller en yndefuld svane? En slesk parfumesælger eller en visionær statsminister? Svarene findes på drejeskiven Sprogets Vej.”

 

”På Sprogets Vej må […] simple betegnelser altid erstattes af en mosaik af udtryk som bygger på et hensigtsmæssigt, velpumpet udvalg af de utallige egenskaber som tingen eller personen eller organisationen besidder. Herved opstår den magtfulde, erigerede tale som er i stand til at befrugte enhver samling hårde kendsgerninger, så der skabes en virkelighed af slående skønhed og mening.

 

”Det er en meget stærk illustration af den menneskelige races overlevelsesevne at der således her er skabt et instrument, Den Avancerede Tale, som så at sige med det ydre kaos som drivkraft, skaber et indre sindets kosmos af ro, sikkerhed og autoritet.”

 

”Dat [Den Allyttende Tier] er hverken han eller hun eller det eller den eller dem eller disse eller nogle eller enhver eller alle. Dat er Dat. Dat er overalt på én gang. Dat rummer både ham og hende og det og den og dem og disse og nogle og enhver og alle. Dat omslutter alt; men man kan ligeså godt sige at Dat er inde i alt som kan tale, og at Dat giver talen mening. […] Dat er Sprogets Kraft.

Link: Hør og se Den Første Fortaler fremføre citatet om Dat på YouTube.

”Dette at enhver sprogbruger med Sprogets Kraft kan påvirke sig selv, kaldes Den Immanente Transcendens, eller kort: DIT. Enhver sprogbruger har sproget i sig. Dette betyder at enhver sprogbruger har evnen til at gennembryde sine grænser ved at bruge sproget målrettet. Det vil sige at enhver sprogbruger er bærer af Den Immanente Transcendens.”

Link: Hør og se Den Første Fortaler fremføre citatet om Dit på YouTube.

 

 

 

Først lagt op 2010 senest opdateret 03-11-2022 17:22

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

151217klauskjoellerDKforside.bmp