Først lagt op 01-10-2018,,senest opdateret 12-12-2021 16:37:51

 

 

 

 

 

 

Svensk Akademi: Dylan og diller, Kølletæppebank

Køllebank er imponeret over, at en så fin, dødkedelig svensk forsamling af gamle lærde kan gemme på så forrygende, opstemte lidenskaber.

1

Der findes et akademi i Sveriges naboland, hvor alt foregår så fredeligt og værdigt, at kun en inderkreds af kultureliten ved, at det er i live. Nemlig Det Danske Akademi. Lad det dog overtage resterne fra det svenske, bl.a. Nobelprisen i litteratur.

1

 

 

 

 

Indhold

Æstetikken regerer 1

14-10-2019: Svenska Akademien sætter flere åndeligt jordsøgende litteraturprofessorer på plads med sin prisuddeling 1

Svenska Akademiens fremtid 1

10-10-2019: Det er ikke kun vigtigt for Svenska Akademien at undgå voldtægter. Det er også vigtigt at undgå visesangere, som bliver højrøvede over for litteraturprisen, når det går op for dem, at det ikke er Nobels Fredspris. 1

Sveriges alternativ 1

07-05-2018: Men der findes et akademi i Sveriges naboland, hvor alt foregår så fredeligt og værdigt, at kun en inderkreds af kultureliten ved, at det er i live. 1

Svensk håb 1

18-04-2018: Groft sagt er imponeret over, at en så fin, dødkedelig svensk forsamling af gamle lærde kan gemme på så forrygende, opstemte lidenskaber. 1

Ydmygelseskunst 1

10-06-2017: Ingen tvivler på, at Bob Dylan er en stor visekunstner. Nu ved alle, at han også er en stor ydmygelseskunstner. 1

Nobelprisen i ydmygelser 1

06-04-2017: Ingen forventer, at Det Svenske Akademi slår i bordet og siger, at højrøvede Bob Dylan kan proppe sin Nobelforelæsning skråt op. 1

Nobelprisen, hvad er det? 1

18-10-2016: Aldrig har Sveriges fornemste forsamling af store ånder, Det Svenske Akademi, måttet tåle større ydmygelser end dette. 1

Bonus: Kjoeller NEWS: KULTURNYT 1

08-05-2018: Kun danskere finder eget akademi roligt 1

 

 

 

 

Æstetikken regerer

14-10-2019: Svenska Akademien sætter flere åndeligt jordsøgende litteraturprofessorer på plads med sin prisuddeling


Svenska Akademiens fremtid

10-10-2019: Det er ikke kun vigtigt for Svenska Akademien at undgå voldtægter. Det er også vigtigt at undgå visesangere, som bliver højrøvede over for litteraturprisen, når det går op for dem, at det ikke er Nobels Fredspris.

I dag, d. 10/10 2019, uddeler Svenska Akademien hele to litteraturpriser. Det skal afslutte et rædselsår for Akademiet, hvor man suspenderede sig selv efter 18 kvinder stod frem og anklagede en kendt kulturprofil, gift med akademimedlemmet Katarina Frostenson, for seksuelle overgreb. Han fik 2 et halvt års fængsel, og Frostenson og en række andre medlemmer trådte tilbage og Akademiet suspenderede sig selv.

Så det er rigtigt, at 2018 var et rædselsår. Men det bør ikke glemmes, at Akademiets nedtur begyndte allerede i 2016-17, hvor sangskriveren Bob Dylan ydmygede Akademiet i fuld offentlighed. Så det er ikke kun vigtigt for Svenska Akademien i fremtiden at undgå voldtægter. Det er også vigtigt at undgå at give Nobelprisen i litteratur til visesangere, som er højrøvede, fordi de hellere vil have Nobels Fredspris.


Sveriges alternativ

07-05-2018: Men der findes et akademi i Sveriges naboland, hvor alt foregår så fredeligt og værdigt, at kun en inderkreds af kultureliten ved, at det er i live.

Normalt ville løsningen på nedsmeltningen i Det Svenske Akademi være formelt at nedlægge foretagendet. Men det er svært, da det så vil virke, som om svensk kultur og litteratur ikke mere er noget værd.

Men der findes et akademi i Sveriges naboland, hvor alt foregår så fredeligt og værdigt, at kun en inderkreds af kultureliten ved, at det er i live. Nemlig Det Danske Akademi. Lad det dog overtage resterne fra det svenske, bl.a. Nobelprisen i litteratur.

Ganske vist vil det virke, som om Danmark så overtager resterne af svensk finkultur. Men som den radikale olding Hermod Lannung - adspurgt om, hvordan han havde det - altid klogt svarede: “Godt - i betragtning af alternativet.”


Svensk håb

18-04-2018: Groft sagt er imponeret over, at en så fin, dødkedelig svensk forsamling af gamle lærde kan gemme på så forrygende, opstemte lidenskaber.

Sveriges fornemste forsamling af store ånder, Det Svenske Akademi, ligger i ruiner. Metoo-bevægelsen hvirvlede gamle, alvorlige sex-anklager mod en mægtig svensk kulturping op. Det medførte, at der blev kastet lys over magtmisbrug og fortrolighedsbrud i forbindelse med Akademiets uddeling af Nobels Litteraturpris. Og da kulturpingen er gift med et akademimedlem, så blev hele akademiet hvirvlet med ind. Og nu udskælder fornemme medlemmer hinanden for det værste i pressen. Flere har – trods livsvarigt medlemsskab – meldt sig ud.

Groft sagt er imponeret over, at en så fin, dødkedelig svensk forsamling af gamle lærde kan gemme på så forrygende, opstemte lidenskaber. Hvis Sveriges landsdækkende, pæne tavshedskultur og politiske korrekthed overalt skjuler lignende, eksplosive ressourcer, er der stadig håb for Sverige.

Læs Kølletæppebank: Carl Gustav til hest.

Læs Groft sagt’en på B.dk.


Ydmygelseskunst

10-06-2017: Ingen tvivler på, at Bob Dylan er en stor visekunstner. Nu ved alle, at han også er en stor ydmygelseskunstner.

Det er nu sivet ud i pressen, at sangeren Bob Dylan inden fristen fik stunder til at aflevere den forelæsning, som var en af betingelserne for at få Nobels Litteraturpris.

Berlingskes Jeppe Krogsgaard Christensen er ikke imponeret: ”Noget, der mest virker, som om han har læst sit eget Wikipedia-opslag og skrevet lidt ovenpå det.”

Flere gange tidligere har Dylan ydmyget det ærværdige Svenske Akademi.

Først gad han ikke svare på, om han ville modtage prisen. Så oplyste han, at han ikke deltog i højtideligheden, hvor prisen overrækkes. Men han var dog villig til at modtage diplomet, når han alligevel i anden anledning var i Stockholm.

Ingen tvivler på, at Bob Dylan er en stor visekunstner. Nu ved alle, at han også er en stor ydmygelseskunstner.

Læs Groft sagt’en på b.dk.


Nobelprisen i ydmygelser

06-04-2017: Ingen forventer, at Det Svenske Akademi slår i bordet og siger, at højrøvede Bob Dylan kan proppe sin Nobelforelæsning skråt op.

Det lykkedes sidste weekend for det fornemme Svenske Akademi under intime forhold at overrække sangskriveren Bob Dylan Nobelprisens diplom og medalje i forbindelse med, at han alligevel var i Stockholm for at spille koncert.

Pengepræmien på 8 mio. svenske kroner fik han dog ikke udleveret i garderoben. For at få den skal han holde en nobelforelæsning inden deadline, som er d. 10. juni.

Det forventes, at han sender en båndet udgave til Nobelkomiteen, hvis han gider.

Ingen forventer derimod, at akademiet slår i bordet og siger, at højrøvede Bob Dylan kan proppe sin forelæsning skråt op. For alle forstår, at Dylan for længst har indset, at den svenske åndselite nyder at demonstrere, at de udgør en humanitær stormagt, som vil udholde store lidelser for at hjælpe Verdens svage og arrogante sangskrivere.


Nobelprisen, hvad er det?

18-10-2016: Aldrig har Sveriges fornemste forsamling af store ånder, Det Svenske Akademi, måttet tåle større ydmygelser end dette.

Sveriges fornemste forsamling af store ånder, Det Svenske Akademi, har i år tildelt verdens mest prestigefyldte litterære pris, Nobelprisen i litteratur, til sangskriveren Bob Dylan. Det var breaking news i hele verden.

Nyheden nåede også Bobs kone, som straks begejstret på et socialt medie meddelte, at gemalen havde fået Nobels Fredspris(!).

Siden den melding har man intet hørt fra Dylan-familien, og nu har priskomitéen opgivet at få kontakt til ham.

Men svenske Aftonbladet kan tirsdag meddele, at Dylans hjemmesideredaktør i forbindelse med markedsføring af en ny bog med gamle viser allerede benytter sin chefs nobelpris i litteratur som salgsargument.

Aldrig har Sveriges største ånder måttet tåle større ydmygelser end dette. Først fravælger man stor litteratur til fordel for visesang. Så bliver visesangeren sur, da det går op for konen og ham, at det ikke er fredsprisen, han har fået. Endelig lader han underordnet personale meddele indirekte, at han allernådigst modtager prisen.


Bonus: Kjoeller NEWS: KULTURNYT

08-05-2018: Kun danskere finder eget akademi roligt

En kombineret medie- og sproganalyse viser, at ingen svenskere eller danskere finder, at Det Svenske Akademi er roligt. Samtidig har det vist sig, at ingen svensker, som ved, at der også findes et Dansk Akademi, finder dette akademi roligt.

I de svenske og danske befolkningers vurdering af danske og svenske akademier udmærker vi danskere os altså ved at være det eneste folk, der finder sit eget akademi roligt.

 

 

 

 

 

 

Læs Kølletæppebank: Carl Gustav til hest, som omfatter hele Sverige, ikke kun Det Svenske Akademi.

Læs flere Kølletæppebank.

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk