Først lagt op 01-12-2018,,senest opdateret 19-03-2020 16:14:35

 

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

 

 

 

Mens vi venter på indvandrerchippen

Bioscience, kunstig intelligens og lignende eksploderer i disse år og laver alting grundlæggende om. Ingen aner hvordan, men alle håber det bedste.

 

 

 

Ikke for at prale, men jeg læser faktisk også andre bøger end mine egne. Og gerne flere gange efter mottoet: Hellere ti gennemførte læsninger af en god bog end tusind opgivne forsøg  på læsning af ligegyldige bøger. Og ”Homo Deus” (2017) af Yuval Harari er værd at læse. Bl.a. skriver han (min oversættelse fra kapitlet ”The Paradox of Knowledge” i e-bogsudgaven):

”Dette er paradokset om historisk viden: Viden, som ikke ændrer vores adfærd, er ubrugelig. Men viden, som ændrer vores adfærd, mister hurtigt sin relevans. Jo flere data vi har, og jo bedre vi forstår historie, jo hurtigere ændrer historien sit forløb, og jo hurtigere bliver vores viden forældet.”

Teksten fortsætter efter annoncen

Eller enkelt sagt: Danmarks Statistik oplyste i denne uge, at der i 2060 vil være 867.258 indvandrere i Danmark. Præmissen for forudsigelsen er, at alt fortsætter som hidtil. Samme præmis lå bag Marx og Engels forudsigelse om, at proletariatet ville overtage magten fra kapitalisterne, hvilket først ville føre til proletariatets diktatur, som derefter ville indføre det socialistiske idealsamfund.

Men det gik som bekendt anderledes. Ellers ville jeg ikke sidde her og skrive som frit menneske. Vil det også gå anderledes med de 867.258 indvandrere?

Når det gik galt for Marx og Engels, skyldtes det, at de ikke tog højde for, at kapitalister også læser bøger – bl.a. Marx og Engels’ digre, præcise værk om, hvordan fremtiden vil blive. Et værk med sund og solid viden om virkeligheden og derfor også om fremtiden.

I respekt for forudsigelsernes høje sandsynlighed for at blive til virkelighed indførte industrisamfundene så bedre vilkår for fabriksarbejdere og andre. Hvorefter man kunne aflyse forudsigelserne, men naturligvis ikke kapitalismen. Den er bare blevet så meget allemandseje i demokratiet, at ingen mere brænder for at indføre proletariatets diktatur og derefter det socialistiske drømmesamfund, som i dag giver alle myrekryb. Uden optimistisk kapitalistisk tro på vækst ville ethvert samfund på kloden i dag bukke under. Måske bortset fra den isolerede stamme i øgruppen Andamanerne langt ude i Det Indiske Ocean, som myrdede den unge amerikanske missionær forleden, inden han nåede at indvandre.

Vil det gå ligesådan med Danmarks Statistiks forudsigelse om de 867.258 indvandrere i 2060?

Svaret er, at ingen i dag aner, hvordan Danmark og resten af verden ser ud i 2060. Bioscience, kunstig intelligens og lignende eksploderer i disse år og laver alting grundlæggende om, men ingen aner hvordan. Samtidig er prognoser det stærkeste middel til at påvirke det politiske system. Det gør paradokset om historisk viden – altså viden om, hvordan verden ser ud nu, og viden om de regler, som udviklingen følger – til et centralt paradoks i politik. Hver gang det politiske system reagerer på en forudsigelse ved at sørge for, at det går anderledes, så dementeres den viden, som forudsigelsen bygger på.

Og bed ikke Danmarks Statistik inddrage i forudsigelsen, hvordan det politiske system vil udnytte den. For så bliver Danmarks Statistik til en politiserende institution. De skal bare holde sig til en helt kold forlængelse af nutiden til 2060. Derfor er ikke kun denne, men enhver af deres forudsigelser dømt til at blive forkerte. Tragisk, men nødvendigt. Til trøst kan man anføre, at det selvfølgelig er teoretisk muligt, at deres forudsigelse viser sig at være rigtig. Fordi tilfældet ville det, kan alle politiske initiativer fra nu af og til 2060 vise sig at ophæve hinanden, så vi ender med 867.258. Men til den tid vil alle have glemt prognosen.

Når regeringen og Dansk Folkeparti nu laver finanslov om, at kriminelle udlændinge skal bo på øen Lindholm i Stege Bugt, så  påvirker det allerede Danmarks Statistiks forudsigelse. Sammen med andre stramninger af flygtninges og indvandreres vilkår i landet sender det et tydeligt budskab til potentielle flygtninge om at søge til andre lande. Hvad de så vil gøre – hvis disse andre lande ikke skærper vilkårene endnu mere, end vi gør i de kommende år.

Er denne Catch 22 så et indlæg for, at vi intet skal gøre, fordi vi i virkeligheden ikke kender fremtiden? Skal vi lade os passivisere i håbet om, at man måske i 2030’erne opfinder en billig chip, som man med en slags vaccinationspistol kan skyde ind i hjernen på enhver utilpasset indvandrer i landet, så han eller hun straks bliver en stor gevinst for Danmark?

Tværtimod. Da vi ikke kender fremtiden, er det ekstra vigtigt her og nu at handle, som vi finder bedst ud fra almindelig sund fornuft. Ellers overlader vi det til andre, som ikke ved spor bedre.

 

Læs kommentaren Lært og påtalt: Homo Sapiens Sisyfos. 31-12-2017: Nytårstale: Hvis menneskeheden overlever de næste årtier, bliver det som Sisyfos på kunstigt intelligente computeres museum. Sandsynligvis.

 

Læs Køllebank, Groft sagt: Skrup af, Alien! 01-06-2015: Yuval Noal Hararis bog ”Sapiens – en kort historie om menneskeheden” bør omgående udsendes i universet i alle retninger for at forebygge en radikalt støttet invasion fra rummet.

 

 

 

 

 

 

Læs flere kommentarer

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp