Først lagt op 03-12-2021,,senest opdateret 04-12-2021 12:02:49

 

Screendump: fra Politiken.dk 3/12

 

 

SMS til ære for kommissionen

Minkkommissionen var allerede superfarlig for Danmarks sms-spinnende topembedsmand flere måneder før den blev nedsat.

 

Mens Mette Frederiksen d. 4/11 2020 på pressemødet kundgjorde at alle mink skulle aflives, analyserede statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen løbende mødet i sms’er til departementschef Per Okkels, Sundhedsministeriet. Han instruerede derefter med sms’er faglig direktør i Seruminstituttet, Kåre Mølbak, i hvordan han skulle optræde på mødet. Eksempel (screendump fra Jyllands-Posten, 3/12, s. 10)

Hvorefter Per Okkels begejstret roser Mølbak over for Barbara B med denne svar-sms: ”Nu kører han med klatten.”

Mens regeringen på scenen orienterer dansk presse og offentlighed om minkenes skæbne de næste uger, planlægger Barbara B altså allerede med sms’er fra kulissen sagens gang i en fremtidig kommission, som ingen andre tænkte på endnu. En kommission som skal gøre helt klart hvem der har skylden for at alle mink røg. Og hvem der absolut ikke har skylden. Men under sin afhøring for to uger siden forsikrede hun selvsamme kommission om, at hun udelukkende dengang i 2020 tænkte på, hvad der skete her og nu, og slet ikke havde overskud til at tænke på en eventuel, fremtidig kommission.

Dokumentationen for Barbara B’s styrende indsats udgøres af denne og andre sms-udvekslinger som i dag kan hentes hos toppolitikere og -embedsmænd som aldrig tænkte på at slette deres sms’er efter en måned.

Aldrig før har sms’er spillet en så fornem rolle i vores lands historie. Det er ellers en meget ydmyg genre som typisk handler om hverdagens mest banale ting: frikadeller og hjemkomsttidspunkt.

Ganske vist mistede minkavlerne alle deres dyr uden lovhjemmel. Men til gengæld fik alle vi danskere ophøjet den banale sms-genre til at levere uerstattelige bidrag til Danmarks historie på linje med andre af vores højt værdsatte kildeskrifter, fx Saxo Grammaticus. At minkskandalen trods alt rummer denne genre-forædling må vi danskere forsøge at trøste os med i al elendigheden.

 

 

Læs

 

 

Læs

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk