Først lagt op 20-07-2023

Senest opdateret 21-07-2023 12:56

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

Epistel 666

 

 

 

Tyske og svenske turister fordriver bl.a. ventetiden til skaldeklipning med tværsproglig korsang i klippeomgivelser

Dette bornholmske får er uklippet på 6. år på grund af turistpresset på fåreklippere på øen.

Privatfoto fra Facebook.

 

Collage: Klaus Kjøller

 

 

Den skaldede bornholmer 1

Flere bornholmske turistbureauer og sommerhusudlejere oplyser at det nu er rutine at bestille tid til skaldeklipning samtidig med man booker hotelværelse eller sommerhus på Bornholm.

 

 

 

Et hårdnakket forlydende vil vide, at enhver bornholmer klippes skaldet hver sommer. Det er en gammel tradition, som giver øen et særpræg som eftertragtes mere og mere af turister.

Det har de senere år ført til, at stadig flere tyske og svenske turister også kræver at blive klippet skaldet. Ellers vil ingen tro, de har været på klippeøen, påstår de.

Flere bornholmske turistbureauer og sommerhusudlejere oplyser at det nu er rutine at bestille tid til skaldeklipning samtidig med man booker hotelværelse eller sommerhus på Bornholm.

Det har også medført betydelig stigning på priser for fåreklipning. Flere og flere bornholmske får går derfor uklippede rundt. Mange uerfarne turister tror der er tale om vildtvoksende klippestykker på fødder, når de møder et af de mange omstrejfende, uklippede får.

 

Dokumentation fra Påskeøen afvises

--- Sidste år, da min nabo kom hjem pilskallet., oplyser Otto Mutter fra München som vi møder på kajen i Gudhjem, -- Prellede hans forsikringer om at han også havde været uden hår da han drog afsted, helt af på folk. – Også selv om han havde foto-dokumentation fra sin tur til Påskeøen.

--- Det lyder underligt?

--- Ja, men hvad skulle han gøre?. Argumentet med at han havde sparet udgiften til en bornholmsk fåreklipper, fordi han samme forår lige var vendt hjem som nypillet påskeæg fra Påskeøen, prellede af på folk. De anklagede ham for at være dobbeltløgner, fordi han forsøgte at skjule sin manglende bornholmerklipning under en Påskeægpilning fulgt op af en grundig polering, som ikke havde en pind med Bornholm at gøre. Ikke alle kender og respekterer den særlige bornholmske skik, som jo absolut intet har at gøre med Påskeøens skaldede æg-tradition som er endnu ældre end den bornholmske.

--- Han var nødt til at flytte til en anden landsdel, slutter Otto Mutter. --- til trods for at hans isse var solskoldet efter turen til Solskinsøen Bornholm.

 

Komplikationer

Men problemerne stopper ikke her. Således supplerer Lena Jönsson fra Trelleborg på kajen i Gudhjem:

--- Da min genbo kom kridhvid hjem over hele kroppen og i hovedbunden forrige år, troede ingen hun havde været på ferie på Solskinsøen, forklarer Lena Jönsson. --- Det hjalp ikke en pind at hun var pilskaldet som den bornholmske tradition ellers kræver.

 

Læs artiklens anden del: Den skaldede bornholmer 2

 

 

 

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

Epistel 666

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp

 

 

Klaus Kjøller, klaus@kjoeller.dk