John Chr. Jørgensen

Mest læste på John Chr. Jørgensen

Minder og Mennesker

Dansk sagprosa

Parkinson Status

Seneste nyt

Bøger

 

Selvstændige publikationer

Ekstra: Uden for nummer A, B og C

 

Redigerede værker

Artikler i andre medier end Kjoeller.dk

 

Artikler på Kjoeller.dk

 

Først lagt op 06-02-2021; senest opdateret 07-02-2021 10:24

 

Uden for nummer (C): Landet vi ikke kender

 

Se bogen i bibliografien.

 

 

I denne lille bog løber mine interesser for anmelderi og Herman Bang sammen. Landet vi ikke kender er en præsentation og analyse af Bangs anmeldelser af samtidige kvindelige forfattere i Danmark. Bogen er blevet til som et bestillingsarbejde fra con amore-forlæggeren Helge Scheuer Nielsen, som har udgivet en række bøger under overskriften “Kvinder skriver”.

 

Redegørelsen for Bangs anmeldelser kaster et sidelys ind over det moderne gennnembruds kvinder. Bang er solidarisk med kvindernes ret til at udfolde sig litterært, og han mener, at de har en privilegeret indsigt i det kvindelige, men ved vurderingen af det,  de skriver, tilbyder han ingen rabatter. De skal leve op til gængse litterære standarder.

 

Hans favoritter var Amalie Skram, Agnes Henningsen og Karin Michaëlis. De to sidstnævnte var elever af ham. Amalie Skram beundrede han for hendes mandlige kvaliteter.

 

Til sidst i bogen diskuterer jeg Bangs uortodokse kritik i lyset af hans homoseksualitet. Selv om jeg har beskæftiget mig med Herman Bang i en menneskealder, lykkedes det ham endnu en gang at overraske mig.

 

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

 

 

©John Chr. Jørgensen