FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

Først lagt op 29-11-2016,,senest opdateret 03-12-2019 10:29:22

 

 

 

161124SnydIkke2PoDOmslag.jpg

Bogen, der skaffede mig til tops til klaps på universitetet

Jeg er vist den eneste forsker på Københavns Universitet, som nogensinde har fået forbud mod at sige ”røv”, når han taler med pressen. Men folk forstår nu engang bedst de råd, man giver, når man kalder en spade for en spade – og en røv for en røv.

 

161115SnydIkke2PoDForside.jpg

Snyd ikke dig selv ved eksamen, 2.rev.udg. (paperback og e-bog), KJOELLER.dk 2016

”Snyd ikke dig selv ved eksamen” udkommer nu som paperback i 2. reviderede opgave. Den udkom i 2013 som e-bog, som i anledning af paperbackudgaven også er blevet opdateret.

Det er en ganske særlig bog i mit forfatterskab. Det er bogen, der rummer de eksamensråd, som skaffede mig en samtale med rektor for Københavns Universitet. Ingen af mine godt 50 andre bøger, heraf flere videnskabelige, foruden en del videnskabelige artikler, skaffede mig nogensinde en lignende intern opmærksomhed i mine 42 år på universitetet. Derfor vil denne bog altid have en særlig plads i mit hjerte.

Forløbet var ret banalt: I et interview i Nyhedsavisen d. 15/5 2007 citeredes jeg for en række råd til mundtlige eksaminander. Bl.a. dette: 

”Man skal vise sin personlighed på tøjet. Hvis man har en god røv, er der ingen grund til at skjule den til eksamen. Hvis man har lidt sexappeal, må man gerne vise det.” Der var intet nyt i rådene. Dem har jeg givet hvert år i eksamenstiden, når medier ringer. Og de har stået i ”Snyd ikke …” siden den første gang udkom i 1993.

Men detaljerne med ”røv” og ”lidt sexappeal” blev citeret på forsiden af Nyhedsavisen. Og det blev parret med et foto af ”censoren i sprogvidenskab”. Kombinationen af min lektorfigur og detaljerne sexappeal og røv gav en lummer historie, som let bredte sig til mange andre medier. Også til ”organet for den højeste oplysning”, Politiken, som var helt ekstremt fokuseret på den legemsdel, røv, der i min fremstilling blot var en detalje. Mens råd, hvori der indgik ord, som ikke kunne bruges til at fortælle historien om den lumre lektor, forsvandt.

Link til oversigt over medieoptræden og andet i ugerne efter d. 15/5 2007.

Derefter klagede bl.a. den daværende næstformand for Studenterrådet, nuværende MF for EL, Pernille Skipper, til rektor. Så rektor turde åbenbart ikke andet end at indkalde mig til samtale gennem dekanen. Jeg mødte op i mit stiveste puds sammen med tillidsrepræsentanten på rektors kontor. Jeg havde en fornemmelse af, at det, situationen især krævede, var, at jeg som lektor viste respekt for universitetets myndigheder og øverste autoritet. Og enden blev, at der d. 22/5 2007 blev udsendt en pressemeddelelse, hvor rektor Ralf Hemmingsen og dekan for Det Humanistiske Fakultet, Kirsten Refsing, præciserede, at ”selvom Klaus Kjøller har ret i, at personligheden og fremtoningen – gestikken, mimikken – spiller ind ved ethvert møde mellem mennesker, er det den faglige præstation, censor og eksaminator bør og må bedømme de studerende på.” Svært at være uenig i.

Læs hele pressemeddelelsen fra rektor og dekan, d. 22/7 2007.

Jeg havde, straks jeg kom ud fra mødet, medierne i røret. De ville høre, om jeg var fyret. Jeg måtte skuffe dem. Og forklare, at det, der i realiteten var sket på mødet, var, at rektor uformelt havde rådet mig til i fortsættelsen at undgå ord som ”røv” og ”sex”, når jeg gav råd om eksamen. Rektor mente, at nullerne var mere snerpede end 90’erne, og det var universitetet også nødt til at indrette sig efter. Så de følgende uger måtte jeg forklare journalister, at de skulle skrive ”bagdel”, ”bagparti” eller lignende, når de citerede mig. Jeg var i tvivl om ord som ”baller” gik an, mens jeg var overbevist om, at ordet ”røvballe” var uden for min kompetence og derfor burde undgås, ligesom ”røv”, ”sex” og ”sexappeal” var bandlyst.

Men de to ord ”røv” og ”sex” står intakt i den reviderede udgave, som udkommer nu (se s. 69 og s. 122). Og der har de stået igennem alle årene. I hvert eneste eksemplar af de mere end 11.000 eksemplarer, som bogen er solgt i. Og de vil også stå i alle fremtidige eksemplarer. Fordi jeg er sikker på, at læserne bedst forstår de råd, man giver, når man kalder en spade for en spade og en røv for en røv.

Link til oversigt over medieoptræden og andet i ugerne efter d. 15/5 2007.

Læs om modtagelsen af førsteudgaven og den debat, den gav anledning til.

Læs mine kommentarer, kronikker og videnskabelige artikler, bl.a. om hvordan man bedst udfylder lederroller på et universitet.

 

 

Kombina­tionen af min lektorfigur og detaljerne sexappeal og røv gav en lummer historie, som let bredte sig til mange andre medier.

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

Øverst i dokumentet

Opdatering 30-11-2016: to korrekturrettelser og indsættelse af link til mine lederkommentarer m.m.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjoeller.dk

Seneste kommentarer

KjoellerNEWS

Alle bøger

 

 

 

 

 

 

 

© klaus@kjoeller.dk