FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

Først lagt op 27-11-2019;,senest opdateret 27-11-2019 11:47:36

 

Skriftløs ungdom

De senere dages pressedækning af læse- og regnekvaliteten i danske skoler viser, at pressen har ganske let ved at holde den katastrofale afgrund med hæren af funktionelle analfabeter skjult.

 

 

 

 

Rigtigt og fornuftigt, at vi en gang årligt måler, hvor godt skolebørnene læser og regner. Men hvorfor måler og diskuterer vi slet ikke de 16 % funktionelle analfabeter – altså 9. klasses-elever, der bogstaveligt talt ikke forstår en klink af det, de eventuelt får stavet sig igennem? En procent som i ghetto-skoleområder kan komme helt op på det dobbelte.

Det er lykkedes, at få de årlige undersøgelser af læse- og matematik-færdigheder afskåret fra tosprogsproblematikken og dermed fra indvandringsdebatten. Og de senere dages pressediskussion om læse- og regnekvaliteten i danske skoler viser, at pressen har ganske let ved at holde denne katastrofale afgrund med hæren af funktionelle analfabeter skjult. De tælles simpelthen ikke i undersøgelserne.

Betydningen af at kunne læse – og skrive, så både man selv og andre kan læse det – er ellers de seneste dage fremgået med al ønskelig tydelighed.

Vi så alle, at præsident Trump med ekstra store blokbogstaver havde nedskrevet sit budskab til pressen om sin Ukraine-politik. Og han kunne klart og tydeligt læse det op.

Ikke engang denne enkle opgave ville de 16-32 % funktionelle analfabeter, som hvert år forlader den danske folkeskole, kunne klare.

 

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/trump-vaekker-opsigt-her-er-billedet-alle-taler-om/7882678

 

 

 

 

Læs Skjulte skolebørn, Køllebank

Læs Demokratisk analfabetisme, Kort og gult

Læs Lang skoledag død, Køllebank

Læs Skolereformen efter denne, Køllebank Groft sagt

 

Læs Bander begynder i familien, Kronik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk