FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

 

 

 

 

 

Først lagt op 15-12-2019,,senest opdateret 15-12-2019 11:45:31

Klimasynd og -soning

Forureningsbekæmpelse er i praksis en stærk, religiøs bevægelse uden effekt på klimaet.

 

 

 

I disse timer (dette skrives søndag formiddag 15-12-2019) udspiller sig Jordens årlige klimadrama: Landene kan – som det ofte er sket før på disse møder -- ikke enes om en sluterklæring på COP25 i Madrid. Flere af de store industri-nationer er draget hjem.

Vi i Danmark ligger moralsk stærkt i feltet efter vedtagelsen af klimaloven om reduktion af vores forurening med 70 % senest 2030. Kun Nye Borgerlige og Liberal Alliance står udenfor. Og så selvfølgelig Bjørn Lomborg, som i Jyllands-Posten og i en kronik i Berlingske vurderer, at lovens gennemførelse vil koste danskerne over 842 mia. kr. og om 80 år vil reducere den globale opvarmning med en titusindedel grad (0,00001°C). Hver krone brugt vil ifølge Lomborg reducere klimaskaderne med mindre end 3 øre. ”Det er både en af de dyreste love nogensinde vedtaget, og en af de ringeste måder at bruge vores velfærd til at hjælpe verden", forklarer han til Jyllands-Posten.

Ifølge Lomborg bør man – i stedet for at forsøge at få landet til at føle sig bedre ved en hundedyr CO2-reduktion uden klimaeffekt – investere langt mere i grøn forskning og udvikling. Sådan kan vi opfinde nye teknologier, der kan udkonkurrere fossile brændsler i Kina og Indien.

Lomborgs tankegang er så indlysende rigtig, at det er dybt bekymrende, at vi i et af verdens mest oplyste demokratier nu går i spidsen med en absurd klimalov. Som ovenikøbet roses og beundres af klimabekymrede Verden rundt.

Man må konkludere, at klimadebatten handler mere om synd og soning end noget andet. For at få en klimalov bredt accepteret i et demokrati – og bedre demokratier end vores mikroland findes næppe på kloden – skal hver enkelt vælger konkret kunne gøre noget, som får vælgeren til at føle sig bedre: sortere affald, undgå plastik, afstå fra bøf – og ofre en masse skattepenge ud i den blå luft. At det så ikke i praksis hjælper et klap på andet end moralen, preller fuldstændig af på folk – bortset fra Bjørn Lomborg og hans lille flok af indsigtsfulde sympatisører. Folket kræver at kunne sone forureningen i deres daglige praksis og mærke, det gør nas. At føle, de gør noget ved konkret, daglig handling. Forureningsbekæmpelse er i praksis en stærk, religiøs bevægelse.

For 12.000 år siden var vi i alt her på kloden det samme antal mennesker, som vi i dag er alene her i Danmark: 5 – 8 millioner. I dag bor der 7,6 mia. mennesker på jorden, men frem mod 2030 vil klodens indbyggertal stige med over en milliard, og ved udgangen af dette århundrede har befolkningstallet passeret 11,2 mia. Sådan lyder konklusionen på en rapport fra Befolknings Afdelingen i FN.

Det væsentligste argument for at lade CO2-forureningen fortsætte, er, at alle disse mennesker helst skal have noget at spise hver dag. Dette akutte behov gør det umuligt – selv for de mest diktatoriske lande – at tage føringen i klimaspørgsmålet med topstyrede reformer, som her og nu for en tid måtte indebære mindre madproduktion, men på længere sigt give bedre klima. Og demokratiske lande med effektiv fødselskontrol og udbredte overvægtsproblemer formår heller ikke at gøre andet end at give moralsk tilfredsstillelse til befolkningen. Det beviser vores netop vedtagne klimalov.

Den løsning på klimaspørgsmålet, som mange vist egentlig godt kan se bag det igangværende ræs om at vinde trofæet i politisk korrekthed, er at indføre global fødselsbegrænsning, f.eks. til et barn pr. person. Og samtidig satse på den type forskning, som Lomborg fremhæver.

Desværre ligger det tungt med begge ting. Dominerende verdensreligioner dyrker børnefødsler i en grad, så dette ellers meget nærliggende emne: avlsbegrænsninger, er tabu i klimadebatten. Hertil kommer så det demokratiske problem, vi netop på det seneste har oplevet her i landet: Folk kræver at kunne praktisere daglig soning af deres klimasynder fremfor kollektiv handling med forskning, som gør en reel forskel.

 

 

 

Læs Sejt Klimaoffer, Kort og gult

Læs En farlig mand, Køllebank Groft sagt

Læs Lomborg Galileo, Køllebank Groft sagt

 

Læs Hawking: Evakuér Jorden!, Kommentar

 

 

 

 

Læs flere kommentarer

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

 

 

 

FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

 

 

 

 

 

Kjoeller.dk

Seneste kommentarer

KjoellerNEWS

Alle bøger

 

 

 

 

Senest opdateret 15-12-2019 11:45:32

 

 

© klaus@kjoeller.dk