Først lagt op 15-03-2024,,senest opdateret 15-03-2024 11:08:44

 

 

 

Ruslands diktator vil gerne udbrede den opfattelse at han skam også – ligesom demokratierne omkring ham – afholder valg. Og demokratiernes fri medier udbreder frivilligt hans propaganda.

Privatfoto fra BBC: Klaus Kjøller

 

 

DR, TV 2 og Putins propaganda

Kampen mod en diktator starter ikke ved fronten. Den er allerede begyndt for længe siden i medierne. Og i denne weekend scorer Big Brother Putin i danske public service-TV-medier så det basker.

Demokratiers mediereflekser gør dem til redskaber for diktaturers propaganda.

 

 

Vestlige mediers pligtskyldige fortælling om det russiske valg er vand på Putins propaganda-mølle.

Hvordan?

Vi elsker alle vores skærme. Fint nok. Men vi må også i demokratierne se i øjnene, at mindst 94 % af vælgerne, dvs. os, udelukkende forstår politik som et TV-reality-show. Derfor falder vores mediers undskyldning for deres overdådige dækning af Putins valg-arrangement denne weekend på gold mark. Undskyldningen er at sørge for jævnligt at forklare seerne at det hele – Putins valg-show – er et propaganda-trick. At modkandidaterne er ligegyldigheder, som Big Brother Putin selv har godkendt.

Problemet er, at mens denne undskyldning fremføres med korrespondentens ord, så kværner levende billeder løs på skærmen som om Putins valg-show faktisk er et rigtigt valg. Og ved at placere begivenheden som dagens topnyhed i demokratiets medier, så gør disse medier sig selv til en udvidelse af Big Brothers propagandaapparat. Det er ikke bare uheldigt. Det er torskedumt.

Nok skal tiden i sendefladen hele tiden fyldes med noget. Og det kan ofte være svært at undgå at kede os seere. Det mærker vi ofte. Men der bør være grænser for tåbeligheder som direkte underminerer vores højtelskede demokrati – nu med en rigtig konge som er frømandsuddannet -- med propaganda fra Putin. Og som får hans rådgivere til at tro at vi er mere naive, end vi faktisk er.

Denne systematiske fejl i demokratiske medier skyldes at de synes de har en pligt til at orientere om forholdene overalt, også i diktaturer. Og den skyldes også, at de tror, at bare de sørger for at oplyse seerne verbalt om at valget er arrangeret, så undgår de at diktaturet scorer på stoffet hos danske seere.

Det er altså for naivt. Kampen mod en diktator starter ikke ved fronten. Den er allerede begyndt for længe siden i medierne. Og i denne weekend scorer Big Brother så det basker. Og vi får selv lov at betale.

 

© klaus@kjoeller.dk

 

Læs

 

Læs

 

Læs

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk