Først lagt op 29-09-2019

Senest opdateret 29-09-2019 10:06

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

Epistel 666

 

 

Selvskadelig forfatter

Forfatterterapeut for Rifbjerg, Zeuderfreund og Kjøller: Mange forfattere tør i virkeligheden ikke bryde igennem.

 

Forfatteren Sigurd Zeuderfreund kunne ikke stoppe. Hans seneste læser faldt død om på side 27 i hans seneste værk ”Den blå Pekingeser”.

 

KjoellerNews er blevet kontaktet af Lone Jensen, som i mange år har arbejdet som privatpraktiserende forfatterterapeut.

I en mail skrev hun: ”Man har ikke kunnet undgå at følge med i jeres dækning af Kjøllers kamp for at sælge sin seneste bog ”Epistel 666. Krimi”. Jeg har en del erfaringer, som sikkert kan gøre Kjøllers svære tilfælde forståeligt for mange, som ikke selv er forfattere.”

Hjalp Rifbjerg

--- Mange forfattere som Kjøller er i et forfærdeligt dilemma, forklarer forfatterterapeut Lone Jensen, da vi nogle dage efter sidder over for hende i havestuen i hendes store hus i Valby. --- De kan ikke give op. For hvert nederlag bliver de mere og mere og mere bundet til det løfte, de engang gav sig selv om at blive en stor forfatter.

Men du har hjulpet flere? Hvordan gør du?

--- Det sker i dyb fortrolighed, siger Lone Jensen. --- Så jeg kan kun sige generelt, hvad jeg gør. Jeg kan således ikke fortælle om, hvordan jeg hjalp Klaus Rifbjerg med en tæppebanker.

Naturligvis ikke. Men havde han ikke stor succes?

--- Ja, det tror mange. Og jeg siger ikke mere. Og især kan jeg heller ikke sige et ord om, hvordan jeg hjalp Sigurd Zeuderfreund ud af digtersyndromet.

Ukendt forfatter kan ikke holde op

Ham kender jeg så ikke.

--- Det gør ingen. Men kun fordi jeg fik reddet ham ud af det i tide. Hans sidste kendte læser faldt død om på side 27 i hans seneste værk ”Den blå Pekingeser” for en del år siden. --- Har du nu læst dig selv igen? spørger jeg, når Sigurd ringer og beder om behandling. --- Ja, siger han. --- Men du ejer ikke en klink, og jeg har jo sagt, at du skal holde op, siger jeg. --- Det er så godt, hvad jeg skriver nu, græder han. --- Men så hold dog op! råber jeg, uden det koster noget. --- Det kan jeg ikke, siger han. --- Det er ren indbildning, siger jeg så ligeud. Heldigvis udgiver han det ikke. Ingen forlag vil have det, og han er for upraktisk til selv at udgive det.

Men mange forfattere er jo ret følsomme?

--- Min erfaring er, at det kun gør alting værre at pakke det ind. Faktisk består min behandling mere og mere i bare at sige sandheden ligeud. Ingen andre gør det, familie, venner, alle opfordrer til at blive ved efter hver fiasko. Men ikke mig: Vis dog din styrke ved at holde op! siger jeg til Sigurd og andre. --- Frygt ikke, for ingen vil bemærke det, beroliger jeg. --- Det er umuligt for mig at holde op, så længe ingen udenfor familien vil bemærke det, siger Sigurd så. --- OK, siger jeg beslutsomt. --- Hvis du betaler forud, så læser jeg gerne frivilligt din seneste uudgivne bog og skriver på Facebook, at jeg er ked at, at du stopper.

Kværulerende liv i evig venten

Hvad er dit sværeste tilfælde?

--- Det er en ret kendt forfatter med et stort, usædvanligt varieret forfatterskab, som mangler modet til at bryde rigtigt igennem til de store læsermasser. Han mangler helt den nødvendige kynisme og vulgaritet. Sidder og nusser med sine manuskripter, mens han bilder sig selv mere og mere ind, at denne gang bliver det en sællert. Han er universitetsuddannet i hoved og røv – undskyld mig, men jeg har fået så meget varm luft som terapeut, at jeg selv altid bruger enkel, direkte tale – til at give sit publikum præcis det, de vil have. Alligevel rammer han forbi hver gang. Ikke meget, men nok til at ingen ænser hans bog. Og han gør det ubevidst, for han kan teknisk set alt inden for skrivning.

Ubevidst? Tragisk.

--- Præcis. Han synker mere og mere sammen om sig selv. Hans næste værk er en international thriller med den foreløbige titel ”Navlepillerens gennembrud”. Den bliver mere blodig end nogensinde. Indvolde overalt.

Nogen må da stoppe det!

--- Jeg har tilbudt at hjælpe gratis, fordi hans tilfælde egner sig til en stor international konference, hvor jeg er indbudt som hovedtaler. Emnet er Frustrated Writers Syndrome (FWS): Media Phobia Combined with Success Phobia. Men han nægter at modtage hjælp, fordi han ikke ser sig som syg, men som misforstået geni. Det er de værste. Vaccineret mod at forstå. Vaccineret mod forandring. Han er derfor dømt til et kværulerende liv i evig venten. Og jeg står altså derfor uden en god case til mit foredrag.

Men der må da være flere tusinde forfattere som ham, alene her i Danmark!

--- Ja. Hvad med dig selv? Alle journalister drømmer om at skrive bøger, der gør dem økonomisk uafhængige af at knokle dagligt med ligegyldige småtekster i tilfældige medier, som er glemt dagen efter. Hvad med at forebygge dit eget tilfælde af FWS ved at springe ud allerede nu som min case på denne konference?

Godt forsøgt. Men når jeg springer ud som forfatter, bliver det kolossalt. Ikke som tabercase på en konference for æggehoveder.

--- Stakkel, slutter Lone Jensen.

 

Efterlysning: Lone Jensen efterlyser tilfælde, der ligner og helst overgår det her beskrevne Frustrated Writers Syndrome. Og som har mulighed for at tage med hende som case til Acapulco Bay, Mexico, hvor konferencen holdes i to uger.


Læs Uafhængige medier, Kort og gult

Læs Den nøgne sandhed, Groft sagt Køllebank

Læs Salige terrorister, Køllebank

Læs Mens vi venter på Den store Leder, Kommentar

 

Læs Forfatterbanket, Kølletæppebank

 

Læs mere om Epistel 666


 

 

 

© klaus@kjoeller.dk

 

klaus@kjoeller.dk