Først lagt op 29-07-2020

Senest opdateret 30-07-2020 10:07

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

Epistel 666

 

 

Spørgehjørnet: Komma i øl

Skal der komma i øl?

Spørger: Miriam Jensen, Stykkevej 107, 8500 Brumseby

 

Til venstre: en bunke kommaer, men venter de på at komme i øl? Til højre: øl som er kommet i en mand.

Svar:

Nej, det kan ikke anbefales. Forklaringen er, at der faktisk i virkeligheden allerede er komma i ordet! Hvis du ser godt efter i ø'et, så vil du få øje på et komma, som ligesom skærer ø'et igennem. Uden det, ville det faktisk være et o! Tror man da!!

Flere har igennem årene forsøgt at flytte kommaet. I slutningen af forrige århundrede var der en sproginteresseret smed og tandlæge på Falster, som eksperimenterede meget med øl. Det lykkedes ham at få bøjet skråstregen, men aldrig at få den flyttet og slet ikke at få den spaltet op i de tre kommaer, han mente indgik i den. Alligevel var hans præstation imponerende med de primitive instrumenter, han rådede over.

Først i 1974 lykkedes det ved brug af computer at få fjernet stregen i ø. Det viste sig, at det tilbageværende o, nemlig ø uden streg, klasker helt sammen. Det overraskede alle dem, som havde troet, at ø'et uden tværstregen ville svare til bollen over å'et. Så egentlig mangler vi stadigvæk det endelige bevis på, at stregen består af kommaer!

Tyskerne har allerede omkring 1. verdenskrig påvist, at der over deres ä befinder sig to punktummer. Derfor vil det være at uvurderlig betydning, hvis vi herhjemme kan få opklaret mysteriet om vores ø.

 

Reaktion: Miriam Jensen har efter læsningen af ovenstående svar ringet og oplyst, at hun er lykkelig over svaret. Hun har nemlig altid kommer rigeligt med kommaer i sin øl -- uanset hvad videnskaben siger. Ellers er den udrikkelig, påstår hun. Men nu har også sprogvidenskaben sagt god for det, hvilket gør hende ellevild. I øvrigt anbefaler hun alle at gøre det samme.


Læs Sprognævnets u-vending, Køllebank

Læs Eins zwei drei, komma… Kommentar

 

 

Læs

Kommentar

 

 

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

Epistel 666

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp

 

 

Klaus Kjøller, klaus@kjoeller.dk