Først lagt op 17-08-2020

Senest opdateret 17-08-2020 16:59

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

Epistel 666

Åh, jeg kommaer!

 

 

Satire dræber magthavere

Satirikerkongres vedtager resolution, som kræver frisk blod

 

Et par af de mange danske  politikere som savnes i dansk satire.

På den netop afholdte skandinaviske satirikerkongres var der voldsom kritik af, at det blev stadig mere umuligt at lave god satire over kendte politikere, partier, erhvervsledere og topbureaukrater -- altså alle de almindelige ofre for en hvas satirikerpen. Enten var ofrene så kedelige og anonyme, at de allesammen lagde op til én og samme satiriske figur: den dødsenskedelige leder. Eller også var ofrene så ekstreme i sig selv, at de ustandseligt overgik enhver parodi på sig selv, som en satiriker kunne finde på.

-- Vi er snart derhenne, sagde den ordførende satiriker fra Bergen i Norge, hvor vi er nødt til at importere ofrene eller emigrere til mere primitive samfund, hvor man stadig gør originaler til ledere.

-- Hvad er vi for grædekoner, sagde en kendt revyforfatter fra Thisted. --Sandheden er, at vi har satiriseret så mange år, at vores ofre har forbedret sig og nu ikke mere giver grundlag for satire. Vi skulle være de første til at glæde os over, at vi bliver mere og mere arbejdsløse.

Heri var forsamlingen dog langtfra enig.

-- Vi har et ansvar over for befolkningens trivsel. En leder, som det er umuligt at satirisere over, er en alvorlig trussel mod det politiske system, sagde den indbudte politiske gæstetaler, efter han under stor misundelse havde fortalt om sine forfærdelige år som bortcensureret satiriker under det tidligere kommunistiske system i sit hjemland.

I en afsluttende resolution hedder det, at ”den tid er forbi, hvor satirikere bare kan se passivt til i tillid til, at der altid vil være rigeligt med emner at øse af. Det er nu nødvendigt at gå aktivt ind i kampen for, at landet igen bliver forsynet med ledere, som er vanvittige, underlige, groteske og dumme.”

 

Læs Life of Ahmed, Køllebank Groft sagt

Læs Selvsatire, Køllebank Groft sagt

Læs Rollemodellen Sass, Tantes grove gys

 

Læs

Ak, så godt gik det ikke. Sass er i dag hårdt savnet i dansk politisk satire.

 

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

Epistel 666

Åh, jeg kommaer!

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp

 

 

Klaus Kjøller, klaus@kjoeller.dk