Først lagt op 25-06-2023; senest opdateret 08-07-2023 13:08

 

Af John Chr. Jørgensen

 

Artiklen nedenfor er en reaktion på John Chr. Jørgensens ”Mozarts brevkunst. Mini-essay” 27-06-2023 fra forfatteren Martin Glaz Serup. Teksten med links og illustrationer blev bragt på forfatterhouse.online, d. 27-06. Og af forfatteren sendt i en mail til John Chr. Jørgensen, da forfatterhouse.online er en ikke offentlig tilgængelig site for skrivende som vil udvikle deres forfatterskab sammen med professionelle forfattere og andre skrivende. Jørgensen bad Serup om tilladelse til at offentliggøre reaktionen her på Kjoeller.dk, hvilket hermed sker med et par mindre, redaktionelle justeringer.

Klaus Kjøller

Sommerlæsning: Mozarts samlede breve. Lyn og torrrrden!

 

Martin Glaz Serup, forfatterhouse.online skriver: Jørgensen har læst Mozarts samlede breve – og bogen "er så frigjort, at den vil kunne bruges på forfatterskoler i dag", skriver han, på snart 300 års afstand.

   Efter at have læst hans mini-essay er jeg enig – havde jeg nær skrevet – for jeg har jo kun læst de løsrevne citater fra Mozart, som Jørgensen bringer til torvs – men dé er sjofle, energiske og lovende – og Mozarts samlede breve er hermed kommet på min egen sommerlæseliste!

 

 

Litteraturkritikeren og akademikeren John Chr. Jørgensen er en af dem der ved mest om litteraturkritik i hele Norden. Udover selv at have været anmelder og redaktør ved Politiken og Ekstra Bladet i en livstid, har han også beskæftiget sig intensivt med Litterær vurderingsteori og vurderingsanalyse, som også var titlen på hans debutbog fra 1971. Og i 1994 modtog han doktorgraden for sin disputats om Det danske anmelderis historie.

 

Maja Lucas har også læst John Chr. Jørgensen – blandt meget andet. (Gen)se hendes talk om hvad litterær kvalitet er for noget her.

Udover at interessere sig for litteraturkritik i teori og praksis har Jørgensen skrevet meget om realisme,  om hvordan man kan læse et helt forfatterskab – som han også selv har gjort igennem studier af blandt andre forfattere og journalister som Finn Søeborg, Anders Bodelsen og Leif Panduro, Herman Bang, Mette Thomsen, Tom Kristensen, Gustav Esmann, Kate Fleron og mange andre.

Og så har han beskæftiget sig indgående med hvad et brev egentlig er for noget – og herunder naturligvis også med den særlige litteratur man møder i brevets form.

Et langt liv med litteraturkritik og svimlende mange anmeldelser – læs portrættet af John Chr. Jørgensen i Kristeligt Dagblad i forbindelse med hans 75 års jubilæum.

 

John Chr. Jørgensen er gået på pension, og har desuden levet længe med en Parkinson-diagnose, men det er nu ikke noget man kan mærke på hans produktivitet. Udover en imponerende bog-produktion er der også rimelig meget gang i den på Jørgensens blog eller hjemmeside, hvor man senest har kunnet læse om hans sommerlæsning. Han har læst Mozarts samlede breve – og bogen "er så frigjort, at den vil kunne bruges på forfatterskoler i dag", skriver han, på snart 300 års afstand.

Efter at have læst hans mini-essay er jeg enig – havde jeg nær skrevet – for jeg har jo kun læst de løsrevne citater fra Mozart, som Jørgensen bringer til torvs – men dé er sjofle, energiske og lovende – og Mozarts samlede breve er hermed kommet på min egen sommerlæseliste!

#JohnChrJørgensen #LitteraturformidlingOgAnmeldelser #sommerlæsning #Mozart #InspirationFraLitteraturensVerden #sommer

Copenhagen, Denmark,·Posted June 27

Martin Glaz Serup

Martin Glaz Serup

Skriver digte, børnelitteratur, litteraturteori, kritik og essays. Moderator. Forfatter til cirka 30 bøger. Uddannet fra Forfatterskolen, ph.d. i Litteraturvidenskab.