FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

Først lagt op 11-11-2020,,senest opdateret 14-11-2020 14:46:27

 

Tom Kristensen fuldendt, Anmeldelse

Tom Kristensen har nu fået sig det nødvendige supplementsbind, som ingen anede, han savnede.

 

 

 

 

Der er ankommet endnu en bog fra John Chr. Jørgensens pulserende arbejdsrum. Læsere som allerede kender ham fra en eller flere af hans 43 andre bøger om dansk litteratur, vil straks genkende ham. På hans skarphed og gennemborende læsning af tekster.

Dejligt at denne lille bog på 114 sider supplerer afgørende det eksisterende bindstærke billede af Tom Kristensen som mild og formidlende. Godt at Jørgensen har fundet dette ny stof, så de mange der tror, at Tom Kristensen allerede er fuldt beskrevet i tykke bind, kan blive klogere. Nu har disse bind omsider fået sig det nødvendige supplementsbind, de ikke vidste de savnede.

Det kan muligvis være lynkarrieren som litteraturredaktør der steg den unge Tom Kristensen til hovedet og fik ham til at tryne de håbefulde talentløse. Her kan også ligge en forklaring på forvandlingen fra nådesløs æstetisk dommer i 1920’erne til vennesæl formidler i senere årtier. Desuden kan det vel være diskrete henstillinger fra redaktører/ arbejdsgivere efter han skulle i gang igen efter sin pause med ”Hærværk”. Han var jo dybt afhængig af indtægter fra pressen, når han hverken kunne undervise eller leve af sin digtning som Jørgensen skriver s. 48-49. Måske har han også kædet sin æstetiske terror i 20’erne sammen med sit druk og derfor ofret det.

Det er en nydelse at se, hvordan Jørgensen i korte kapitler karakteriserer stil og andet i tekster som hverken Tom Kristensens eller John Chr. Jørgensens læsere i mange tilfælde nok har helt præsent. Sådan noget kræver en professionel formidler af Jørgensens format. Alt sammen præcist og morsomt. Jørgensen perspektiverer ofte tingene fra anmelderens arbejdsdesk som han kender ud og ind fra sine egne mange år som anmelder. Og dokumenterer morsomt hvordan Tom Kristensen angrer ungdommens kritiske udskejelser i kronik i halvtredserne.

En detalje: Tom Kristensen har åbenbart ikke haft noget arkiv med sine tekster. Så det er godt at Jørgensen og andre kan finde realiteterne, når han husker forkert (s. 15).

Jeg må tilstå at jeg næsten intet vidste om Tom Kristensen, inden jeg læste John Chr. Jørgensens ny bog. Ud over at han skrev ”Hærværk” under påstået inspiration af Joyce/ ”Ulysses”. Men det kunne jeg ikke straks se, engang jeg i min ungdom forsøgte at læse ”Hærværk”. Det traumatiserede mit forhold til Tom Kristensen noget. Men det hjalp lidt, da jeg i en Joyce-biografi senere læste, at de mødte hinanden engang da Joyce var i København. Tom Kristensen viste omkring i landskabet. Men takket være Jørgensens bog har jeg nu indhentet en masse af mine livslange forsømmelser med Tom Kristensen. Tak for det. Det var på tide.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

 

FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

SENESTE KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1 (SENESTE MÅNED)

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 2019

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 2, (2018)

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 3, (2017 – 1999)

KOMMENTARER OG MORALER 1999-1975

 

SENESTE KØLLEBANK

MÅNEDENS BEDSTE KØLLEBANK I INDEVÆRENDE ÅR

ÅRETS BEDSTE 2018

ÅRETS BEDSTE 2017

BEDSTE 5 TANTES GROVE GYS 2017

ÅRETS BEDSTE 2016

ÅRETS BEDSTE 2015

ÅRETS BEDSTE 2014

ÅRETS BEDSTE 2013

ÅRETS BEDSTE 2012

ÅRETS BEDSTE 2011

 

 

ALLE KOMMENTARER 2018

ALLE KOMMENTARER 2017

TANTES SAMLEDE GROVE GYS

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2016

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2015

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2014

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2013

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2012

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2011