FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

SENESTE KØLLEBANK

MÅNEDENS BEDSTE KØLLEBANK I INDEVÆRENDE ÅR

ÅRETS BEDSTE 2018

ÅRETS BEDSTE 2017

BEDSTE 5 TANTES GROVE GYS 2017

ÅRETS BEDSTE 2016

 

Først lagt op 01-02-2019,,senest opdateret 02-04-2019 17:33:48

Månedens bedste Køllebank 2019

Writer's choice 2019: Nogle af årets små skarpe kommentarer er bedre end andre. Der vælges normalt én for hver måned. Som om kvantitet og kvalitet var nogenlunde konstant året igennem, hvad de selvfølgelig ikke er.

 

 

Indhold

Ghita, nørdernes befrier 1

16-03-2019: Det er det samme med Trump og Brexit. De fylder det hele og engagerer alle, uden det er nødvendigt at fatte substansens kedelige detaljer. Fuldstændig som interviewet med Ghita. 1

Pressens syrienkrigere 1

19-02-2019: Der bruges også betegnelsen ’hellige krigere’. Hvad er galt med betegnelsen ’hjernevaskede fodtusser’? 1

Nationens nytårsfix 1

01-01-2019: Målt på nytårstalers iscenesættelse er Danmark Europas mest nationalt begejstrede kongerige. 1

 

 

 

Ghita, nørdernes befrier

16-03-2019: Det er det samme med Trump og Brexit. De fylder det hele og engagerer alle, uden det er nødvendigt at fatte substansens kedelige detaljer. Fuldstændig som interviewet med Ghita.

Hele Danmarks Ghita er blevet interviewet og spankede den unge, kvindelige journalist. Halvdelen af landet syntes, det var synd for journalisten. Den anden halvdel spekulerer på, om Ghita er gået fra forstanden. Herligt.

Jeg kan ikke sige noget om substansen i interviewet, da jeg ikke orker at høre interviewet på Radio 24/7, efter jeg har læst en masse kendte og kloge menneskers meninger om det i bærende, respekterede danske medier. Endda på lederplads.

Jeg har dog forstået så meget, at interviewets eventuelle substantielle indhold er komplet ligegyldigt for at engagere sig.

Det er det samme med Trump og Brexit. De fylder det hele og engagerer alle, uden det er nødvendigt at fatte substansens kedelige detaljer. Fuldstændig som Ghita.

Det eneste, vi mangler, er, at statsministeren eller Dronningen erklærer, at det er i orden at nyde mediernes historier og kloge folks stridigheder om dem, uden man har fattet en pind af substansen. Så ville landets sidste forgræmmede substansnørder og evindelige lyseslukkere også kunne slappe af med deres sure pligter og bare nyde festen.

Læs kommentaren  TV’s diskrete politiske propaganda

Læs om bogen Tak fordi du kom. Realityshowet DEMOKRATI.


Pressens syrienkrigere

19-02-2019: Der bruges også betegnelsen ’hellige krigere’. Hvad er galt med betegnelsen ’hjernevaskede fodtusser’?

I disse dage læser man overskrifter som denne: ”Flere partier vil straffe syrienkrigere in absentia.” Syrienkrigere? Hvorfor ikke bare kalde dem syriensoldater eller syrienfodtusser? Der bruges også betegnelsen ’hellige krigere’. Hvad er galt med betegnelsen ’hjernevaskede fodtusser’?

Dansk presse foretrækker sådanne stærkt romantiserende betegnelser frem for mere profane som ’lovbrydere’, ’danske terrorister’ eller ’krigsforbrydere’.

Teksten fortsætter efter annoncen

http://www.kjoeller.dk/komtar/190219KoelleBankPressensSyrienkrigere-filer/image010.jpg

Dette ordvalg skyldes hensynet til markedet: Læserne har mere appetit på unge mennesker med store, ædle drømme, end på blod, død og massakrer. Derfor taber de ulækre, lavpraktiske sider af krigen i Mellemøsten til taber-historien om nogle unge mennesker, der drog ud for at gøre verden bedre efter deres drømme og deres guds ønske.

Hermed lægges op til, at der er tale om stakler, som gode gamle Mor Danmark nu selvfølgelig skal redde. På denne vis får pressens markedsbestemte ordvalg og perspektivering stor politisk betydning. Folk, som i debatten bruger den helt afsexede betegnelse ’hjernevaskede fodtusser’ stemples som unødigt provokerende.

 

Læs kommentar Gakket triumfator

Læs Antologi om perspektivering: Analyser af sprogbrug: Perspektiv.


Nationens nytårsfix

01-01-2019: Målt på nytårstalers iscenesættelse er Danmark Europas mest nationalt begejstrede kongerige.

Macron siger ”Vi må acceptere virkeligheden”. Andre statsoverhoveder siger også selvfølgeligheder og trivialiteter i anledning af 2019, uden nogen gør en stor sag ud af det.

Anderledes med vor dronning. Hun undslipper aldrig ekstasen i public service-medierne. Først timevis af opvarmning med eksalterede studieværter og eksperter, som gætter om kap om talens indhold. Og bagefter konkurreres om at levere den mest sensationelle fortolkning af talens detaljer, som ellers let kunne gå tabt.

Teksten fortsætter efter annoncen

Hverken kong Carl 16. Gustav af Sverige eller kong Harald 5. af Norge udsættes for noget lignende. De taler i en sprække i programlægningen. Det er det. Og ingen vagtparade optræder på slotspladsen, intet militærorkester spiller.

Målt på nytårstalers iscenesættelse er Danmark Europas mest nationalt begejstrede kongerige.

Godt, det er gået af mode, at konger i Europa går i krig. Vi kan derfor hengive os til dyrkelse af vor regent, uden det koster landet flere landsdele end dem, vi allerede har mistet gennem de seneste århundreder. Alle danskere bør derfor hvert år nyde nationens nytårsfix, som ganske vist giver afhængighed, men aldrig knivstikkerier.

 

Læs kommentaren Public service-TV som propaganda. En daglang transmission af dronningens fødselsdag kan se harmløs og upolitisk ud. Men den øger public-service-tv’s politiske styrke til at definere den danske virkelighed, når hverdagen igen brænder på. Og reducerer de trykte medier til at være meningsmagere

 

 

 

Se den seneste uges og de seneste måneders mest læste Køllebank.

Læs flere Kølletæppebank.

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

SENESTE KØLLEBANK

MÅNEDENS BEDSTE KØLLEBANK I INDEVÆRENDE ÅR

ÅRETS BEDSTE 2018

ÅRETS BEDSTE 2017

BEDSTE 5 TANTES GROVE GYS 2017

ÅRETS BEDSTE 2016

 

FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp