Først lagt op 05- 08-2022,,senest opdateret 05-08-2022 12:37:21

 

Foto: Pixabay.com

 

Naturlig udvælgelse til naturudstilling

 

Kun sålænge dyrenes naturlige adfærd er anstændig ifølge museumsledelsens vurdering, får dyrene lov at overleve på udstillingen.

 

 

Molslaboratoriet er Naturhistorisk Museums feltstation og ligger midt i Nationalpark Mols Bjerge. Heste og kvæg lever vildt på arealerne - såkaldt rewilding - og området er et hotspot for biodiversitet.

Formålet er at blive klogere på den naturlige dynamik som kan ske i dansk natur.

Det viser sig på museets Facebook-side at det naturhistoriske museum fungerer fint, så længe det handler om at de besøgende går rundt og iagttager sommerfugle og lignende flyve rundt mellem blomster og andre gevækster.

Derimod har man på det seneste iagttaget adfærd mellem dyr som kan virke yderst anstødelig på gæsterne. Således har en flok tyre jaget og udsat to køer for voldsomme parringsoverfald. De jog bl.a. den ene ko ned i et mudderhul for derefter at kopulere med den på skift.

Jyllands-Posten, som bringer historien 05-08-2022, spørger så museumsdirektør Bo Skaarup:

--- Er det naturligt at sådan en ”gruppebedækning” sker i en kvægbestand?

--- Ja, det er helt naturligt blandt kvæg og andre dyr, at hannerne kæmper om at blive chef.

--- Hvorfor så gribe ind over for den naturlige dynamik?

--- Når tingene antager en voldsomhed, som vi ser her, må vi gribe ind. Det er jo et dyrehold, og vi skal også overholde dyrevelfærdsloven.

Derfor har museet nu skudt fire af de helt naturligt parringsgale tyre.

Det lader til at kun sålænge dyrenes naturlige adfærd er anstændig ifølge museumsledelsens vurdering, får dyrene lov at overleve på udstillingen.

 

Læs

 

Læs

 

Læs

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk