FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

Først lagt op 22-08-2019,,senest opdateret 21-08-2019 20:43:46

 

 

Krukken Bang, som blev Herman, Anmeldelse

Det er opbyggeligt for enhver forfatter at få dokumenteret i Jørgensens nyeste bog ”Herman Bang og Politiken”, hvor stor betydning helt irrelevante ting har for domme over litterære tekster. 

 

 

 

 

John Chr. Jørgensens nyeste bog ”Herman Bang og Politiken” udkommer i dag (22/8). Bogen er et orgie i indgående tekstanalyser parret med fascinerende personkarakteristikker og -relationer. Holdt som altid i Jørgensens nøgterne, mættede prosa. Nu har jeg jo – som sprogmand – ikke læst den betydelige Bang-litteratur, som der refereres til, men ud fra min ulitterære vurdering virker det, som om bogen perfekt supplerer den foreliggende Bang- og Politikenlitteratur. Jeg er imponeret over Jørgensens Sherlock Holmes-agtige kombinationer af detaljer i sine tekstanalyser i de forskelligste forbindelser, fx når han veldokumenteret sammenfatter Cavling og Bangs meninger om hinanden, s. 142 og deromkring.

Der er også fantastisk gode beskrivelser af Bangs konflikter med sig selv og omgivelserne. Jørgensen giver et fængende psykologisk portræt i historien om fornærmelsen af den tyske kejser i Bergens Tidende (1886, jan), som fik så fatale konsekvenser for Bangs karriere i pressen. 

Jeg kendte egentlig ikke rigtigt Bang før læsningen af Jørgensens bog. Har mest anset ham for at være en stilistisk mester – en stilistisk krukke – og har bl.a. derfor aldrig været i nærheden af at blive rigtigt fascineret af hans bøgers indhold. Nu har jeg fået nogle flere nuancer på, takket være Jørgensen. Men også fået en række fine analyser af, hvordan Bang med sine sproglige tryllekunster kunne få det mest ligegyldige pustet op til at komme i avisen. Og faktisk i høj grad overlevede økonomisk på det. En imponerende retorisk præstation, og det har jeg lidt forstand på. Godt klaret, Herman!

Det er også interessant, at det fremgår, at Edvard Brandes’ position som æstetisk guddom udelukkende skyldes hans position på det litterære propagandaapparat Politiken. Det er opbyggeligt for enhver forfatter at få dokumenteret i Jørgensens bog, hvor stor betydning helt irrelevante ting har for domme over litterære tekster. 

Synd at Bang altid måtte kæmpe med økonomien. Men et sted skriver Jørgensen, (s. 117) – som om tjeneren var en selvfølgelighed – ”Bang sendte sin tjener”. Så forstår man bedre, han havde økonomiske problemer. Man fornemmer en fæl, aldeles uanstændig afgrund.

Jørgensens bog anslår i høj grad også det tekstfilosofiske problem om, hvordan man – gennem analyser af forskellige personers især private  indbyrdes kommunikation – konstituerer virkeligheden bag de ofte vidt forskellige virkeligheder, som de medvirkende forsøger at skabe, når de skriver til hinanden.

Jørgensens bog er både i sin tekstlige og psykologiske dybgang, og i sit overblik en suveræn præstation.

Det er nok ikke mere sådan, at Jørgensen og andre får Politikens chefredaktør som boganmelder, men mindre kan også gøre det. Og der er også meget i Jørgensens bog at tage fat på for Politikens nuværende, konkurrerende skribenter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

 

FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

SENESTE KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1 (SENESTE MÅNED)

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 2019

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 2, (2018)

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 3, (2017 – 1999)

KOMMENTARER OG MORALER 1999-1975

 

SENESTE KØLLEBANK

MÅNEDENS BEDSTE KØLLEBANK I INDEVÆRENDE ÅR

ÅRETS BEDSTE 2018

ÅRETS BEDSTE 2017

BEDSTE 5 TANTES GROVE GYS 2017

ÅRETS BEDSTE 2016

ÅRETS BEDSTE 2015

ÅRETS BEDSTE 2014

ÅRETS BEDSTE 2013

ÅRETS BEDSTE 2012

ÅRETS BEDSTE 2011

 

 

ALLE KOMMENTARER 2018

ALLE KOMMENTARER 2017

TANTES SAMLEDE GROVE GYS

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2016

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2015

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2014

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2013

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2012

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2011