Først lagt op 19-03-2021, senest opdateret 14-05-2021 09:48

Alle kneb gælder, når en forfatter skal huske alle medvirkende og have alle til at falde på plads i en god slutning.

Kronologisk oversigt over alle bøger

 

 

Uddrag af Arbejde i fremdrift 2021

 

Det døende skoleblad SOS FUCK med Arnes første indlæg er blevet revet væk. Næste dag indkalder rektor Orson Wester bladets redaktør Tommy og Arne til møde:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbejde i fremdrift 2021 kobles naturligt med min fjerdemest solgte bog om året: Skriv bedre opgaver.

Bevidstheden som tog strømmen på skolen

 

Det hele begyndte da Arne begyndte at skrive på tabletten hvad der faldt ham ind i timerne. For at overleve kedsomheden. Som om han tog noter. En lille uskyldig ting. Men det fik katastrofale konsekvenser. Det startede en kædereaktion. Som om der havde ligget en masse lidenskaber og mystik på øens gymnasium som bare ventede på at blive udløst. Af en tilfældig elevs bevidsthedsstrøm.

 

Det var en udfordring at skrive stil til en midaldrende dansklærer: Alting skulle ind gennem dansklærer Preben Maribos perspektiv på tingene, for det var jo ham der bedømte stilen. Og Preben Maribo var det ikke let at blive klog på. Men Maribo holdt meget af indviklede ræsonnementer og paradokser, så det gjaldt om at undgå det enkle og banale. Så da Arne i overmod bare afleverede sine ”noter” fra en time som stil, gik det helt galt. Ikke kun på grund af kommateringen.

 

 

 

Arne er den ideelle gymnasieelev – i teorien

 

Men så begynder han at skrive om sine elevoplevelser. Uden filter i skolebladet som altid mangler stof

 

Erklæring fra forfatteren: Jeg havde en dødkedelig gymnasietid. Jeg gjorde aldrig oprør mod noget. Jeg overlevede med mindst muligt besvær.

   Det var en kæmpe succes.

   Denne bog er en kompensation for de år – måske ovenikøbet en overkompensation – men ikke en beskrivelse af dem. Hvorfor dog lave en beskrivelse af dem? Det ville være at kaste gode timer efter dårlige.

 

Folk som siger sandheden for sandhedens egen skyld er altid et problem i en organisation, men det er særligt svært at lukke munden på en gymnasieelev. Ofte lukkes den af sig selv.

 

 

Moralen er at systemet kun kan fungere hvis ingen siger sandheden. Hvis én svigter kravene om kun at fremføre informationer som enten

 

1) gavner helheden, eller

2) gavner én selv som ansat (her: elev),

 

så går systemet i opløsning.

 

Derfor må enhver som svigter disse krav, ud hurtigst muligt. Eller måske endnu bedre: skaffes af vejen eller i hvert fald bringes til tavshed og indpasning. Truslen er så alvorlig at organisationen er nødt til at gribe til skrappe midler for at overleve.

 

Dogmet er: Der eksisterer ingen absolut sandhed, kun den sandhed som organisationen er interesseret i. Alt andet er fordrejning, manipulation og forsøg på at score kassen.

 

Det der gør det ekstra svært at komme af med Arne Ossian (bogens hovedperson), er at den organisation han fortæller sandheden om, officielt hylder den frie personlige udfoldelse, åbenhed, udtryksglæde, videbegærlighed, engagement og fri diskussion. Arne er den ideelle elev — i teorien:

 

Naiv

registrerende

spørgende

uskyldig

nysgerrig

sandhedskærlig

videbegærlig

kærlig

etisk ansvarlig

flittig

måske ikke specielt charmerende, men stille og eftertænksom

 

Kort sagt: Han er den jeg var før jeg blev voksen og “charmerende kyniker”. Og som jeg stadig er, for det der med ”charmerende kyniker” er kun noget andre har kaldt mig som kender mig overfladisk.

Forfatteren som student 1963

 

 

 

 

Arbejde i fremdrift 2021

Forfatterens første tanker om Arbejde i fremdrift 2021

Tankerne har pudsigt nok vist sig at ligge langt væk fra den tekst som udkommer færdig senere på foråret

 

De første tanker var ellers yderst pirrende (advarsel: teksten er indforstået og derfor ikke nær så tilgængelig som den færdige roman):

 

Begyndelsen skal klart demonstrere historiens strenge. Derefter neddæmpet om Arne som vil holde op i gymnasiet og bestræbelserne på at få ham til at fortsætte. Så de scener som jeg især har skitseret: eskallationen med Arnes galskab. Dernæst udvidelse, nænsomt, til de andre historier – som jo ikke er andre men den samme, bare udvidet – med stadig mere desperat kamp for at holde sandheden skjult. Selvfølgelig også mord, som man også forsøger at dække over, for at forhindre at udenforstående kommer ind og afdækker hele spindelvævet.

Et tysk tv-hold er på besøg på øen!

 

Skrives som episoder i en føljeton. Og den første historie skal være den bedste! Spørgsmål: Hvilken er den bedste historie i denne gærende suppegryde. Der er mange muligheder. Jeg skal vælge.

Lærerkrav.

Møde rektor, Arne, Tommy.

Møde rektor, Tommy.

Bliver ved.

Rektor foreslår at han forlader skolen

Men han bliver – af principielle grunde.

Udsættes for chikane, trusler og stigende antal “ulykker”

Rektor afviser at den slags sker på skolen. Han må bortvises, eventuelt langvarig sygemelding mens tingene falder lidt på plads.

hvem er det der forsøger at slå Arne ihjel?

 

nymfoman

stoffer

hæleri

afpresning

magt

penge.

 

Arne Ossian er skoletræt og drømmer om et helt andet liv. Så får klassen en vikar som underviser i skrivning efter nye metoder, og Arne begynder at skrive, og opdager at han kan lide det. Han skriver om skolen, om lærerne og om sit liv som elev. Han skriver sandheden så godt han kan.

 

Snart begynder der at ske mærkelige ting på skolen.

Noget af det første der sker er dejligt. Klara forstår at Arne elsker hende. Skolebladet som altid mangler stof, er nemlig begyndt at trykke Arnes tekst.

De næste ting der sker er knapt så dejlige. Rektor kalder ham ind for at få ham til at stoppe. Lærerne nedlægger arbejdet. Arne får alle imod sig. Rektor stopper skolebladet. Én efter én forsøger forskellige lærere at stoppe Arne.

Men han bliver ved.

Så bliver den mest forhadte lærer på skolen, fysik- og matematiklæreren, Frans Buhl, slået ned i kemilokalet. Da han vågner er han overhældt med smørsyre.

 

Hr. Prince og Berrit Blåtårn optages i ømme øjeblikke på sygeplejerskens kontor og det sendes ud over højttaleren.

 

Arne er blevet en del af en lokal autonom gruppe. Som han selvfølgelig også må skrive om. De bliver rasende og jagter ham og han må drage bort. Sammen med sin kæreste Klara drager de til en ø langt borte i Polynesien med en strand, en båd og en hytte. Midt i 2. g. Hvor Klaras moster bor med en lokal skiltemaler og to mindreårige børn.

 

 

 

 

 

 

Arbejde i fremdrift 2020 (Åh, jeg kommaer!)

 

Læs om Arbejde i fremdrift 2020:

 

 

 

Arbejde i fremdrift 2019 (Epistel 666. Krimi)

 

Læs om Arbejde i fremdrift 2019:

 

 

 

 

Bøgerne falder i 5 familier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjoeller.dk

Seneste kommentarer

KjoellerNEWS

Alle bøger

 

 

 

 

Først lagt op 19-03-2021, senest opdateret 14-05-2021 09:48

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk