senest opdateret 12-12-2020 10:21:08

 

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

Seneste nyt

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

 2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

 

Listen omfatter kun offentlige eller så godt som offentlige arrangementer og ytringer. Af medietilsynekomster bringes kun lidt større eller særligt tankevækkende ting.

Af planlagte eller aftalte fremtidige ting bringes stort set intet – af hensyn til faren for hybris. Eksterne links kan være blevet inaktive.

Senest opdateret d. 12-12-2020 10:21:08. ”Seneste nyt”-filen længst til venstre i menuen opdateres – hvis der er sket noget – normalt én gang om ugen, lørdag - søndag.

 

 

  Seneste nyt 2006

Årets begivenheder

 

Fra juni måned skrev jeg en del kronikker og kommentarer i Berlingske Tidende. Og nogle i Jyllands-Posten.

 

Se årets kommentarer, kronikker og klummer i Arkiv over manus til artikler, kronikker og debatindlæg

 

 

 

30/12 06

Ekspertudtalelser til B.T. i forbindelse med dronningens nytårstale og spørgsmålet om hvordan hun vil behandle Muhammed-sagen. 5.000 læsere havde været inde på bladets hjemmeside og stemt om hvordan indholdet af talen ville være.

22/12 06

Interview i DR Radioavisen i anledning af at en undersøgelse viser at 25% af en pensionskasses medlemmer end ikke åbner breve fra pensionskassen.

21/12 06

Anmeldelse af uudgivet bog: I Jyllands-Posten skriver John Christiansen en artikel om en svensk litteraturkritiker og digter, Kristian Lundberg, som i Helsingborg Dagblad har anmeldt en ny krimi af Britt-Marie Mattson. Men bogen er aldrig udkommet. Ja, den er ikke engang gjort tilgængelig for forlagets inderkreds. Forfatteren havde nemlig slet ikke afleveret den. Men der skal mere til at stoppe en anmelder som brænder for sit ansvarsfulde job. Alene ud fra forlagets offentliggjorte udgivelsesplaner var han i stand til at vejlede det bogkøbende publikum. Bl.a. skriver han om ”handlingens forudsigelige opbygning” og en ”skematisk personskildring”.

Lundberg siger at han aldrig før har fået reaktioner på sine anmeldelser i Helsingborg Dagblad, ikke engang da han anmeldte en af sine egne bøger og hudflettede den. Samtidig finder han bogverdenen i almindelighed korrupt. Han synes at forlaget og forfatteren burde være taknemmelig over al den gratis reklame hans svipser har givet. Men forlaget oplyser at Britt-Marie Mattson er ude af sig selv af vrede.

Min kommentar: Jyllands-Posten lancerer historien med underrubrikken ”Bommert”. Da jeg læste artiklen første gang, syntes jeg de havde ret. Men efter nærmere omtanke ser jeg klart at vi her har et intelligent forsøg på

1)   at løse det problem anmeldere har med at finde tid til at læse de bøger de skal anmelde. Lundberg havde efter sigende fået ikke mindre end 37 krimier til anmeldelse på én gang; det stiller visse krav til rationel arbejdsgang.

2)   at løse bogbranchens problem med at skabe gratis omtale for den enkelte bog.

3)   at få en dialog i gang med læserne.

Det gør ikke så meget at denne bog ikke er udkommet. Den har allerede markeret sig som bogen der blev anmeldt inden den var skrevet færdig. Britt-Marie Mattson bør hidse sig ned og i stedet vise taknemmelighed. Litteraturkritikkens egentlige berettigelse er at skabe gratis omtale. Og det har den jo gjort her. Nu mangler vi så bare at bogen udkommer. Her er i hvert fald Helsingborg Dagblad nødt til at følge den op med forfatterinterview og anmeldelse.

 

 

18/12 06

Kronik i Berlingske Tidende. Titel ”Voldens tv-charme”. Underrrubrik: ”Advarsel: Denne kronik er politisk ukorrekt. Den afslører de mekanismer, som gør en brosten, som kastes mod en betjent, til et effektivt middel i propagandaen for politisk korrekthed.” Den handler bl.a. om det vi lige nu ser i tv omkring Ungdomshuset. Læs kronikken >>

13/12 06

Tale til prodekan Thorkil Damsgaard Olsen ved afskedsarrangement på Det humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet. Prodekanen forlod fakultetet efter mere end et menneskelivs tjeneste, først som lektor, siden som institutbestyrer på Institut for Nordisk Filologi og de seneste 23 år som prodekan på fakultetet. Han bliver nu kommitteret i en stilling under rektoratet.

8/12 06

Ekspertudtalelser i Fyens Stiftstidende med bud på en forklaring af hvorfor radioprogrammer som ”Mads og monopolet” er så populære. Der perspektiveres til forrige århundredes lignende programmer som fx ”Spørg bare”.

5/12 06

Direkte interview i TV2 Lorry kl. 19.30 i anledning af et møde som Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen, havde indkaldt til på Politigården. I mødet deltog overborgmester Ritt Bjerregaard, repræsentanter fra Ungdomshuset og fra den fond som tilbyder at købe huset. Husets ejer, sekten Faderhuset, deltog ikke. Interviewer: Jesper Worre.

4/12 06

Centrale sætninger fra kronikken i Berlingske d. 28/11 citeres i Fyens Stiftstidende.

28/11 06

Kronik i Berlingske Tidende, serien ”VK 5 år”. Titel ”Foghs akilleshæl”.

25/11 06

Kommentar i Jyllands-Posten om sundhedssystem og ventelister i anledning af sagen om de mange brud på regeringens ventelistegaranti ved strålebehandling af kræftpatienter. Sagen kan ses som illustration af nogle af de bureaukratiske modstande som skal overvindes for at det offentliges service kan forbedres. Pressen har en helt afgørende rolle.

23/11 06

Interview i DR P3 Børneradio om hvorledes børn mest effektivt kan manipulere deres forældre til at give ønskede julegaver. Fx gaver som anses for at være ufornuftige eller alt for dyre. Interviewet foretoges af to børn fra målgruppen.

22/11 06

Ekspertudtalelser i B.T. i forbindelse med cykelrytteren Jesper Skibbys selvbiografiske bog, bl.a. om systematisk dopingmisbrug. 

25/10 06

Ekspertudtalelser til B.T. med vurdering af Anne-Mette Rasmussens betydning for statsministerens image.

19/10 06

Kommentar i Berlingske Tidende om navngivning af universitetsinstitutter. Titel ”Fusioner uden omsvøb, tak”. Læs kommentaren her >>

7/10 06

Anmeldelse i Kristeligt Dagblad af førsteudgaven af gratisavisen Nyhedsavisen.

5/10 06

Ekspertudtalelser til B.T. i forbindelse med uddelinger fra Mærsks fonde.

5/10 06

Ekspertudtalelser til Århus Stiftstidende, 24timer Århus og Randers Amtsavis med vurdering af virkningerne af pædagog-forældre-aktionerne mod frygtede nedskæringer.

30/9 2006

Ekspertudtalelser til Politiken i forbindelse med artikel om reklamesprog: ”Hvad vi siger: Reklamen på tungen”

26/9 06

Oplæg på konferencen Kommunikations- og Sprogforum 2006 på Copenhagen Business School. Mit emne var

Hvad er god kritik og rådgivning?

Samspillet mellem leder og rådgiver.

Rådgiverens roller, historisk og i dagens Danmark. Er det et problem at den engagerede rådgiver bliver en discipel? Hvordan ser virksomhedens vidensmotor for produktion af selvforståelse ud?

Konferencen er en årligt tilbagevendende begivenhed som arrangeres af Forbundet Kommunikation og Sprog, se www.kommunikationogsprog.dk

25/9 06

Kronik i Berlingske Tidende ”Lækage som magtmiddel”: Enhver organisation er hullet som en si. Ellers kan den ikke fungere. Men lækage er mange ting. Hvordan sikrer en ansat sig mod opdagelse? Og hvordan sikrer en leder sig bedst mod, at en ansat lækker fortroligt stof? Læs kronikken >>

23/9 06

Anmeldelse i Berlingske Tidende ”Fra politisk nørd til performer”. Den anmeldte bog er Ejvin Bjørnkjær (red.): ”30 taler – 30 år. Anders Fogh Rasmussen. Udvalgte taler 1976-2006” Jepsen & Co, 2006. 239 s.

15/9 06

Læserbrev i Jyllands-Posten ”Madsen og marinen” om ironien i at de kulturelle emner på Galathea 3-ekspeditionen dominerer i formidlingen, bl.a. ved Anders Lund Madsens fortræffelige tekster. Men ideen med det hele er jo at styrke den danske ungdoms interesse for det naturvidenskabelige. Læs mere her >>

5/9 06

Ekspertudtalelser til Berlingske Tidende i anledning af udgivelsen og debatten omkring Pittelkow og Jespersens bog Islamister og naivister.

21/8 06

Kronik i Berlingske Tidende, ”Barnets magt”: Dansklæreren skal undervise i den kanoniserede, danske litteratur. Men skolen skal også undervise i demokrati. Noget dansk litteratur er meget naivt, når det drejer sig om politiske forhold. Her bør læreren så supplere for at klæde eleverne på til fremtiden. Kronikken tager afsæt i ”Kejserens nye klæder”, hvor barnet råber at kejseren jo ikke har noget på. Men så let går det ikke i virkeligheden. Læs kronikken her >>

30/7 06

Interview på DR, P1, magasinprogrammet ”Europa lige nu”. Interviewer Jan Jakob Floryan. Udgangspunktet var forlydender om et EU-initiativ til mere konfliktfri sprogbrug og min kronik i Berlingeren om newspeak d. 18/7, se nedenfor. Varighed 10 minutter.

30/7 06

Indlæg, ”Opinion”, i Berlingske Tidende med overskriften ”Skolen må lære at se modstanden i øjnene – og bekæmpe den”. Synspunktet er at skolen opdrager til diskussion og dialog – og selv bruger disse metoder; derfor har den meget svært ved at overvinde modstanden mod indlæring fra børn fra miljøer som er opdraget meget autoritært. Læs mere her >>

18/7 06

Kronik i Berlingske Tidende om Newspeak. George Orwells figur Store Broder fra den satiriske roman 1984 er god at have når man skal forsøge at sammenfatte Mohammed-krise og sprogpolitik, bl.a. EU’s seneste anbefalinger om hensigtsmæssig sprogbrug. Humor og satire anbefales som middel mod Store Broder og hans inkarnationer i politik og religion. Læs kronikken her >>

Et par sætninger fra kronikken citeres dagen efter i B.T. og Aarhus Stiftstidende.

6/7 06

Debatindlæg i Jyllands-Posten med overskriften ”Stop selvmordsaktionerne”. Anledningen var Professor, dr.med. Peter A. Krasilnikoffs kronik i avisen om sin afgang fra sin hospitalsafdeling efter at han havde skrevet en artikel med offentlig kritik af hospitalets ledelse. Jeg plæderede for at offentligt ansatte (og andre) benytter samme lækageteknikker til pressen som fx politikere bruger når de ikke ønsker at få deres navn knyttet til en historie. Læs mere her >>

18/6 06

Søndagskronik med titlen ”Manipulation, vold og selvcensur” i Berlingske Tidende. Læs den her >>

17/6 06

Aschehougs store bog om at holde tale anbefales i en artikel i Berlingske Tidende til kommende talere ved studenterfester. Artiklen hedder ”Nu jeg jo ikke den store taler…” og er skrevet af Rie Jerichow.

Juni 06

Lingos lov indgår i en forsøgsordning med udlån af elektroniske udgaver af bøger. Århus og Københavns kommunale biblioteker står for det. Den elektroniske bog bliver lagt ind i bibliotekets database i et sikkert pdf-format. Herfra kan registrerede brugere (pt. 200 brugere) down-loade den til deres computer. Den elektroniske bog kan ikke udskrives, og filen opløses automatisk efter en måneds udlån. Den er sikret så det ikke er muligt at klippe eller kopiere tekst og eventuelle billeder. Det forsikrer i hvert fald dem der står bag eksperimentet.

Forsøget løber foreløbig indtil d. 31. december 2006.

 

 

Juni 06

Ekspertudtalelser om netværk til Frederiksberg Amts Avis, Fyens Stiftstidende og Morsø Folkeblad i forbindelse med Rotarys verdenskongres i Bella Center i København 11.-14. juni.

 

 

24/3 06

Interview i Dagens Medicin. Uafhængig nyhedsavis om sundhedssektoren nr. 10 i forbindelse med udskrivning af artikelkonkurrence for yngre forskere om populærvidenskabelig formidling af et forskningsprojekt. Artiklen har overskriften ”Slip din begejstring løs – skriv til os” og er skrevet af Niels-Bjørn Albinus.

 

 

21/3 2006

Interview i P3 i anledning af Advokatformand Anders Christian Jensen i en e-mail til 3 folketingspolitikere med indvandringsbaggrund påståedes at have sammenlignet Fogh Rasmussen med Adolf Hitler. Interviewet handlede om brug af sammenligninger i den politiske debat, og 5 eksempler fra dansk politik ordnedes efter styrke/ grovhed.

 

 

21/3 2006

P4, Københavns Regionalradio, kl. 10-11: I studiet med Dorthe Bentzen i det direkte ugentlige debatprogram, Debatten på 4’eren, hvor lyttere ringer ind og stiller spørgsmål. Emnet var løgne.

 

 

14/3 2006

Lingos lov anmeldes af Jeanette Serritzlev på netstedet Politisk kommunikation. Læs uddrag og mit svar >>

 

 

2/2 2006

Ekspertudtalelser til Fyens Stiftstidende (Martin Hein) om brugen af ordet ’undskyld’ i anledning af Jyllands-Postens undskyldning af at en række muslimer er blevet krænket over nogle tegninger.

 

 

28/1 2006

Interview i Berlingske Tidende, 3. sektion, i anledning af TDC’s fremstilling af fyringer som ”et overtallighedsprogram”. Interviewer: Thomas Breinstrup.

 

 

25/1 2006

Ekspertudtalelser til Information (Marie Louise Kjølbye) i anledning af kulturkanonens offentliggørelse. Udtalelserne blev også bragt d. 26/1 2006 i Flensborg Avis.

 

 

4/1 2006

Ekspertudtalelser til Berlingske Tidende, Magasinet, om betydningen og brugen af det politisk moderne ord ’sammenhængskraft’. Interviewer: Mads Kastrup.

 

 

1/1 2006

Ekspertudtalelse til B.T. med karakteristik af dronningens nytårstale.

 

 

 

Tilbage til toppen.