scan0005

Seneste nyt

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

 2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

 

 

 

 

 

 

 

Listen omfatter kun offentlige eller så godt som offentlige arrangementer og ytringer. Af planlagte eller aftalte fremtidige ting bringes stort set intet – af hensyn til faren for hybris. Eksterne links kan være blevet inaktive. Se en mere eksklusiv liste over nyheder her >>

Senest opdateret d. 14-01-2018 16:56:34. ”Seneste nyt”-filen længst til venstre i menuen opdateres – hvis der er sket noget – normalt én gang om ugen, lørdag - søndag.

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp

Normalt bringes der flere gange om ugen korte, skarpe kommentarer i Berlingskes rubrik ”Groft sagt”. De opregnes ikke på listen nedenfor. Se dem på Berlingskes netavis. Se dem også her.

Som regel bringes der også en gang om ugen, typisk lørdag, en lidt længere, aktuel kommentar både på www.Kjoeller.dk, www.KlausKjoeller.dk, www.Facebook.com/klauskjoeller. Heller ikke disse kommentarer oplistes nedenfor, men må findes de pågældende steder.

2016

31.12.2016

Det sædvanlige dobbeltopslag på årets sidste dag, hvortil bidragyderne til ”Groft sagt” leverer deres bedste 2-3 bidrag fra året, der gik, mangler i Berlingske.

25.12.2016

Spalten ”Groft sagt” mangler i Berlingske.

22.12.2016

Udtalelser til Berlingske i anledning af at Søren Pind nu vil genoprette respekten for de ”smagsdommere” som Fogh i 2001 kritiserede i en nytårstale. Jeg udtaler mig som én af tre: Marlene Wind og Linda Nielsen.

Citat:

Forfatter, debattør, kommentator mm. Klaus Kjøller. Lektor i dansk på Københavns Universitet 1978-2015:

 

Hvad siger meldingen fra Søren Pind dig?

Det giver udmærket mening, at Pind kom-

mer på banen med det her nu, i det post-

faktuelle samfund, hvor folk farer op og

hidser sig op på Facebook. Og hvor det kom-

mer i de etablerede medier og bliver til vold-

somme diskussioner, der til tider baserer

sig meget lidt på fakta.

Det havde man slet ikke, da Fogh kom

med sin udmelding. Hans problem var et

helt andet. Han skulle sende et markant

signal. Fogh ville gøre op med den social-

demokratiske måde at tænke på med alt

det her med udvalg, formynderi osv. Han

forstod at sætte den talende og skrivende

klasse i gang med at overfalde ham. Hvil-

ket de også gjorde.

Jeg forstår godt, at Pind gerne vil sætte

den dagsorden som ny minister for bl.a.

uddannelse og forskning. Det vil der være

mange, der kan følge ham i. Men hans op-

gave er en anden end Foghs.

 

Han har brug for skabe et modsvar til det

postfaktuelle?

Det, han siger, knytter meget godt an til,

at alle mulige farer op med alle mulige me-

ninger, mens kendsgerninger bliver under-

vurderet. Populisme spiller sikkert også en

rolle. Altså alle de mange mennesker, der

enten ikke forstår eller interesserer sig så

meget for kendsgerningerne.

Man har i dag ret til at ytre sig. Det har

alle og enhver næsten uanset forudsætnin-

ger.

 

17.12.2016

Interview i BT (”Lørdagsinterviewet” v. debatredaktør Line Ernlund) med overskriften ”Det er antidemokratisk at stoppe Den Korte Avis”.

Citat (uddrag; hele interviewet fylder ca. en side):

Men i flere årtier har nogle jo forsøgt at boykotte nogen eller noget. Hvorfor taler du så om det, som om det er noget nyt?

»Det er helt klart noget nyt, at man forsøger at stoppe et medium. Tidligere har man forsøgt at stoppe en demonstration men ikke et medium. I mange valgkampe har vi oplevet, at politiske modstandere rejser rundt sammen og har sådan en forestilling, de opfører. For eksempel Pia Kjærsgaard og Marianne Jelved. Det gælder om at finde en god modstander, hvor man kan skabe en god debat og virkelig går til stålet. Men det sker altid i en kammeratlig ramme. I kulisserne er folk gode kammerater, selvom de inde på scenen kan være ved at flå hovederne af hinanden. Den der kammeratlige ramme er så vigtig for demokratiet, når man skal forstå styrken i vores demokrati. Vi har en ærlig og hård debat, men samtidig en tryghed om, at vi ikke gør det personligt. Det er i den sammenhæng, det er foruroligende, hvad vi oplever nu med Den Korte Avis.«

Og nogle vil omvendt mene, det er helt fint. Og det har de vel ret til?

»Det, mener jeg, er forkert. Som jeg ser vores demokrati, er styrken da netop, at vi ikke kvæler den slags. Det er skrupforkert og en fuldstændig hysterisk måde at have et demokrati på. Tværtimod. For mig er det kernen i vores demokrati, at man både får festforestillingen, men samtidig bekræfter hinandens ret til at eksistere. Det er for mig det smukke, rigtige og stærke demokrati. Det, der sker her, er det stik modsatte. Jeg vil gerne se masser af små medier som Den Korte Avis, fordi det er et tegn på, at vores demokrati lever og er mangfoldigt. Mere indviklet er det sådan set ikke set fra min side.«

Læs Lørdagsinterviewet på BT.dk.

 

07.12.2016

Lektørudtalelser fra DBC med vurdering af to bøger: ”Demokrati – mindst ringe, men mest udsat” (udkom grundlovsdag 05.06.2016) og ”Det politiske sprog. Nødvendige løgne, platheder og bullshit” (udkom ved Folketingets åbning 04.10.2016).

Læs uddrag og klik dig videre til lektørudtalelsernes fulde tekst.

 

06.12.2016

Nordjyske Stiftstidende citerer i en ”Note” fra udtalelserne til Jyllands-Posten (nedenfor)

 

04.12.2016

Udtalelser til Jyllands-Posten med vurdering af regeringsgrundlaget.

Citat

Klaus Kjøller, der er lektor emeritus på Københavns Universitet har forsket i politisk kommunikation og sprogbrug. Han mener ikke, at en borgerlig regering i dag reelt kan gøre andet end at forsøge at understrege sin liberale profil.

»Anders Fogh Rasmussen vandt magten ved at lave Venstre om til et centrumparti og ved at overtage Socialdemokratiets position i dansk politik. I dag er der ikke noget at stjæle fra Socialdemokratiet, som mange vil mene førte en borgerlig økonomisk politik, da de havde magten. Hvis den nuværende regering skal finde et hjørne at stille sig i og et projekt at samle sig om, bliver de nødt til at profilere sig som liberale,« mener Klaus Kjøller.

 

 

02-04.12.2016

Udtalelser i Business.dk, JydskeVestkysten og Berlingske Business med vurdering af stavefejl i firmanavne med udgangspunkt i, at Jensens Bøfhus nu har smidt apostroffen.

Citat

»Det bliver et problem, når der er for mange, som tænker; det er en fejl,«

Og det var problemet med Jensens Bøfhus, for der er for mange, der ved, hvordan man bruger apostrofen korrekt.

»Det signalerer inkompetence, og det er et brud på en af de dyder, firmaer hele tiden skal overholde for at opretholde et godt brand,«forklarer Klaus Kjøller.

Grammatiske fejl påvirker simpelthen hele virksomhedens virke og kompetencer.

»Hvis de ikke kan stave, hvordan kan de så lave en ordentlig bøf?«

 

 

29.11.2016

Bogudgivelse: Snyd ikke dig selv ved eksamen, 2.rev.udg. udkommer som paperback. Udkom i 2013 som e-bog, som i anledning af paperbackudgaven er opdateret.

15.11.2016

Udtalelser til Avisen.dk om Joachim B. Olsens rosende udtalelser om Uber.

Citat:

Det ligger lige til højrebenet for Joachim B. Olsen at bruge Uber politisk. Det vurderer Klaus Kjøller, som er lektor og kommunikations-forsker ved Københavns Universitet.

- Uber er oplagt for Liberal Alliance at profilere sig på. Og så længe Uber som selskab ikke er dømt ulovlig, må Joachim B. Olsen være i sin gode ret til at fremhæve selskabet og dets chauffører, siger Klaus Kjøller og fortsætter:

- Liberal Alliance kan bruge Uber til at vise, at man støtter privat initiativ, nyskabende moderne teknologi og et firma, der kan erobre markedsdele fra den etablerede taxi-branche.

Men andre end Liberal Alliance kan også vinde på en debat om Uber.

- Både for Liberal Alliance og Socialdemokratiet er der stemmer at hente i Uber. Begge kan nemlig signalere, hvad det er for nogle værdier, de står for, lyder det fra forskeren.

 

 

09-10.11.2016

Udtalelser til MetroXpress (og Mx.dk) med forklaring på twitterstormen om at Michelle Obama skal stille op som præsident 2020.

Citat:

Ifølge lektor i politisk kommunikation på Københavns Universitet, Klaus Kjøller, er det dog lidt af en ønsketænkning, og som han ser det, er 'Michelle2020' et udtryk for en fortvivlelse blandt de mange skuffede Hillary-vælgere:

- Drømmen om at Michelle Obama om fire år skal stille op, hvilket hun ellers meget militant har afvist at gøre, tror jeg handler om et behov for at samles og mobilisere et håb. Rigtig mange føler lige nu en angst og fortvivlelse over, hvad der er sket, siger Klaus Kjøller til metroxpress.

Han understreger, at behovet for at samles lige nu vil være kæmpestort, fordi medier, politiske kommentatorer, vismænd og meningsmålinger alle sammen pegede på en sejr til demokraterne.

- Mange er simpelthen rystet over, hvad der er sket. De havde på ingen måde set det her komme, og derfor er de nødt til at tro på, at der er et håb ude i fremtiden.

 

 

 

08.11.2016

Kronik i Berlingske ”Danmark er et pragmatisk Sancho Panza-land. Læren af krisen om Muhammed-tegningerne er, at magthavere, som støttes af voldelige ekstremister, desværre har en klar fordel i debatten.”

 

10.10.2016

Direkte interview i TV 2 News kl. ca. 16.30 med beskrivelse og vurdering af vigtige træk ved debattørerne Donald Trump og Hillary Clinton ud fra debatten natten mellem søndag og mandag.

 

09.10.2016

Udtalelser til BT med vurdering af TVs kvindelige udenrigskorrespondenter. Anledningen er at Ulla Terkelsen udgiver sin nye, selvbiografiske bog, ”Med kærlig hilsen ...” Mine vurderinger parres med vurderinger af Michael Dyrby, tidligere nyhedsdirektør på TV2.

Note i Fyens Stiftstidende med citat af udtalelse i forbindelse med udgivelsen af ”Det politiske sprog”.

 

05.10.2016

Nordjyske Stiftstidende citerer i ”Note” øverst på debatsiden med fed en udtalelse fra interviewet i BT (se nedenfor): ”Jeg ser den politiske debat som en tv-serie, hvor man ser personer, der strides, hver gang de møder hinanden.” Og henviser til bogen.

 

04.10.2016

Bogudgivelse: Det politiske sprog. Nødvendige løgne, platheder og bullshit udkommer som paperback og e-bog.

 

Direkte interview i P1 Morgen (radio) og i DR 2 (TV) om ”Det politiske sprog”. På basis heraf blev der ved 19-tiden lagt en længere artikel på DR.dk med citater og de vigtigste pointer.

Læs artiklen på DR.dk: ”Sludder eller bullshit: Forfatter udgiver bog om politikernes sprog. En løgn kan være nødvendig, og udenomssnak er politikernes speciale, forklarer forfatter Klaus Kjøller.”

 

Kronik i Kristeligt Dagblad ”Det nødvendige politiske sprog”.

Læs kronikken på kristeligt-dagblad.dk. Eller - hvis det ikke er muligt - læs manus til kronikken i arkivet på kjoeller.dk.

 

Optræder i BT i rubrikken ”Hvad er problemet?” med 3 svar på spørgsmål ud fra bogen ”Det politiske sprog”.

 

03.10.2016

Kronik i Jyllands-Posten ”Flygtninge bør behandles bedst muligt”.

Læs kronikken på jyllands-posten.dk. Eller – hvis det ikke er muligt – læs manus til kronikken i arkivet på kjoeller.dk.

 

01.10.2016

Kronik i Berlingske ”Politikernes sprog-skabte virkelighed”.

Læs kronikken på b.dk.

 

24.09.2016

Udtalelser til BT (og bt.dk) til artikel om det nye politiske parti, Nye Borgelige, og deres formand, Pernille Vermund.

08.09.2016

Artikel ”Bedre offentlig sprogbrug: Gode hensigter rammer grum virkelighed” offentliggjort i: Fra myndig maktspråk til klar kommunikasjon · Rapport fra Nordisk klarspråkskonferanse Oslo 28.–29. mai 2015, 59–69.

03.09.2016

Kronik i Berlingske: Vi burde lære af Hawkings 3025-plan. Det ser svært ud for Løkkes 2025-plan. Men det er barnemad ved siden af udfordringerne for Hawkings 3025-plan for menneskehedens overlevelse.

Læs kronikken på b.dk.

 

01.09.2016

Bogudgivelse: Image – effektive råd til virksomheden om sprog og kommunikation, 2.rev.udg. udkommer som paperback. Den kom som e-bog allerede i 2014.

 

26.08.2016

Artikel i tidsskriftet mål+mæle nr. 2 2016 (marts): ”Giraf- og ulvesprog”. Mere om tidsskriftet: http://målogmæle.dk/

Link til artiklens manus.

 

07.08.2016

Kronik i Berlingske: TV-billeder bestemmer flygtningepolitikken. Vores politik angående økonomisk indvandring fra Afrika og Mellemøsten styres hverken af politikeres visioner eller bygger på foreliggende kendsgerninger eller tjener til at styrke demokratiet. Derimod styres politikken klart af TVs fremvisning af ofre fra Syrien.

Læs kronikken på b.dk.

 

19.07.2016

Ekstra Bladet, s. 2 ”Slyngelstuen”, citerer fra Groft sagt’en ”Alternativ højsommer” d. 18.07. Og kommenterer den kritisk sådan: ”Hvis  Uffe  Elbæk  optræder som  en  Monty  Python-figur, må  det  være  ufrivilligt. For  manden  er  omtrent  lige  så sjov  som  Mogens  Lykketoft  på en  dårlig  dag.”

 

07.07.2016

Deltog i den direkte udsendelse P1 Debatten (på DR) kl. 12:15 til 13:00.

Vært: Christian Schou. Det var hans sidste opgave som vært på programmet.  Efter ferien tiltræder han som forstander for Højskolen Marielyst på Falster. Værtens programtekst for udsendelsen lød således:

Citat af Christian Schou:

Er debatkulturen syg?

Hvor tit hører man det ikke: Jammeren og desillusionen over tidens debat. Der er ingen substans, det hele er overfladisk og forsøger nogen endelig at rejse en vigtig og principiel debat, bliver den med det samme afsporet af personlige angreb eller det evige krav om at være konkret helt ned til sidste femøre. Det hele er ævl og kævl og ballade, og de værste er politikerne, der aldrig svarer på spørgsmålene. P1 Debat griber i egen barm og spørger: Hvordan står det egentlig til med tidens debatkultur – skal vi græmmes eller juble? Medvirkende: Birthe Rønn Hornbech, tidligere folketingsmedlem og minister, Klaus Kjøller, forfatter og ekspert i politisk kommunikation, Per Michael Jespersen, opinionsredaktør, Politiken og Mette Viktoria Pabst, debattør og blogger på Jyllandsposten. Vært: Christian Schou.

Jeg har jer alle fire med hele vejen i udsendelsen – og kaster følgende spørgsmål ud til debat (rækkefølgen af spørgsmål har jeg endnu ikke klarlagt, men det er indenfor denne spørgeramme vi tager debatten):

·         Er idealet om debat som en åben diskussion, der er til for at finde nye erkendelser og overbevise hinanden forkert? Se her Klaus Kjøllers pointe: http://www.politiko.dk/nyheder/stop-nu-jammeren.-demokratiet-er-en-tv-serie-og-det-fungerer-glimrende

·          Er der for meget fokus på proces og positionering i debatten og for lidt substans?

·         Har eksplosionen af medier og adgangen til at komme til orde højnet kvaliteten af debatten eller tværtimod?

·         Er de nye kritikerskoler som Politikens med til at højne kvaliteten? Eller er de blot med til at lære de unge at råbe højest?

·         Bidrager især Twitter med sine 140 tegn til overfladiskhed i debatten?

·         Gemmer politikerne bag de hurtige udmeldinger på Twitter og undlader at deltage i de svære principielle debatter?

·         Er tidens debat blevet mere polariseret end tidligere?

·         Er der overhovedet nogen som for alvor lytter til hinanden? Eller hører folk bare, hvad de vil høre?

·         Er det journalistiske krav om at være konkret med til at afspore de principielle diskussioner?

·         Afspejler tidens debat et generelt dannelsestab?

·         Er de hurtige shitstorme over folk, der har sagt/gjort noget anstødeligt godt for debatten? Eller er det et symptom på tidens dårskab?

·         Hører personangrebene enhver god debat til – jf. Flemming Roses mantra, om at man i DK skal tåle hån, spot og latterliggørelse?

·         Er den frie debat truet af tidens frygt for islamisme og terrorisme?

I P1 Debat har lytterne også mulighed for at blande sig pr. telefon – og jeg satser på at give plads til 2-3 lytterkommentarer, når vi har været i gang en god halv time.

 

 

02.07.2016

Kronik i Berlingske: EU er blevet en cliffhanger. Problemet er ikke, at almindelige borgere i EU ikke forstår, hvad der foregår. Problemet er, at almindelige EU-borgere alt for godt forstår det spændende, der foregår lige nu.

26.06.2016

Ekspertudtalelser til BT med vurdering af Løkkes imageudvikling.

Citater:

»Talen i Washington var en sejr for ham image-mæssigt og er en fordel for hans brand. Han gjorde det også godt ved Folketingets afslutningsdebat. Han udstråler energi og gåpåmod,«siger lektor Klaus Kjøller, der er ekspert i politisk kommunikation. Han mener også, Løkke gør det helt rigtige, når han selv prøver at ændre på fadøls-imaget.

»Han prøver selv at påvirke sit image ved at fortælle, at han ikke drikker ret mange fadøl længere. Det er klogt,«siger Klaus Kjøller.

[…]

Formandsopgøret i 2014, GGGI-sagen og tøjsagen ligger ellers langt tilbage efterhånden. Men de har tilsyneladende bidt sig fast, og det må Løkke nok vænne sig til, mener Klaus Kjøller.

»Han begik en fejl, da han satsede hele butikken og truede med valg i forbindelse med landbrugspakken. Da så man den gamle Løkke, der har svært ved at være ydmyg. Siden da har han udstrålet, at han trives med de udfordringer, han står med. Der er problemer overalt, og folk kan ikke lide ham, men han trives alligevel med det. Det er et stort aktiv for ham, selv om mistilliden til ham hænger ved, og han faktisk er sit partis største problem. Han er meget sin egen, og han har haft en del rådgivere i tidens løb, hvor man fornemmer, de har haft det svært. Men nu gør han det, han skal,«siger Klaus Kjøller.

 

 

12.06.2016

Hans Engell citerer i forbindelse med sin ugentlige søndagsklumme i Ekstra Bladet, ”Bag Borgen” en udtalelse fra interview i Berlingske:

Citat:

Der  er  en  kronisk  jammer  fra  dem, der  er  særligt  privilegerede  uddannelses-  og  vidensmæssigt, professorer,  chefredaktører, nogle  politikere  og  eksperter. KLAUS  KJØLLER,  tidligere  lektor ved  Københavns  Universitet. Berlingske,  4.  juni  2016

 

09.06.2016

Gæst i Radio24syv, ”Cordua & Steno”, kl. ca. 11.05-11.30.

Hør programmet via programmets hjemmeside.

07.06.2016

”Note” i Fyens Stiftstidende citerer fra interview i Berlingske 04.06: ”Stop nu jammeren. Demokratiet er en tv-serie, og det fungerer glimrende. Klaus Kjøller, forfatter og kommentator, siger til Berlingske, at ”vi lever i et virkeligt godt system. Vi vender begejstrede hjem fra udlandet og fortæller om, hvor godt det fungerer iDanmark. Men vi er stadig skeptiske over for politikerne og synes, at medierne er poppede.”

 

I et længere debatindlæg på Altinget.dk henviser tidligere ambassadør Niels Erik Andersen til Groft sagt’en ”Slange i Paradisets Have” (22.05). Indlægget har overskriften: ”Fhv. ambassadør: Lykketofts kransekagepost koster kassen”.

 

06.06.2016

Ekspertudtalelser til Politiken med vurdering af resultater af en kvantitativ indholdsanalyse (programmet Wordmaps) af indlæg fra Donald Trump i TV-debatter.

 

06.06.2016

Anmelder på Kforum Søren Lippert ”Bag magten. Om politisk kommunikation” Akademisk forlag 2016.

Citater:

”Magt fremhæves i bogen som drivmidlet i politik, og bogen igennem bliver det stadig klarere, at det egentligt nye i bogen er Lipperts selvoplevede eksempler på embedsapparatets store politiske magt.”

 

”alt i alt en interessant bog, som er god at få forstand af. Bogen udfolder og eksemplificerer alt det i politisk kommunikation, som ikke handler om spin. Og den gør det overbevisende, bl.a. fordi man klart mærker, at bogen bygger på selvoplevede eksempler, som Lippert på lødig vis forsøger at generalisere ud fra. Dette abstraktionsarbejde gør mange steder bogen rigeligt lang i spyttet og gør ironisk nok visse steder sprogbrugen ret embedsmandsagtig.”

 

Læs hele anmeldelsen på Kforum.

 

06.06.2016

I et blogindlæg på Berlingske.dk ”Godt gymnasieforlig, også for demokratiet” henviser lektor Michael Böss til interviewet i Berlingske d. 04.06:

 

Citat:

Lørdag den 4. juni interviewede Berlingskes Bent Winther lektor emeritus og medlem af avisens Groft-Sagt- panel Klaus Kjøller i anledning af hans nye bog ”Demokrati - mindst ringe, men mest udsat”. Kjøller er kritisk over for den veluddannede elites idealiserede forestilling om demokratiet og fordringen om "demokratisk samtale-. Man skal ikke forvente sig samtale og diskussion i det offentlige rum, men kamp og debat. Til gengæld kan samtalen finde sted i forhandlingsrummet bag lukkede dørene, mener forfatteren.

Jeg læste for nylig en kritik af, at politiske forhandlinger i dag foregår bag lukkede døre og ikke i folketingssalen. Men her må jeg give Kjøller ret. Jeg er f.eks. helt overbevist om, at den danske forligstradition overhovedet ikke ville kunne fungere i fyld offentlighed, og jeg mener ikke, det ville være mere demokratisk, hvis det gjorde.

Det er vigtigt og muligt at styrke borgerinddragelsen i de demokratiske beslutningsprocesser uden at opgive fordelene ved det repræsentative demokrati. Det er et spørgsmål om, hvornår de er bedst og mest velegnede. Jeg tror, vi har brug for at forstå, at det repræsentative folkestyre ikke kræver, at folket skal være med hele tiden andet end på sidelinjen. Og jeg tror egentlig, at de fleste har det meget godt med det.

 

Læs hele blogindlægget på blogs.berlingske.dk.

 

05.06.2016

Kronik i Berlingske: Demokrati er ikke mere en selvfølgelighed. [underrubrik:] Den tid er forbi, hvor skolen kan undervise i demokrati uden at risikere at støde nogen. Mentalt og ideologisk set er vores demokrati mere udfordret i øjeblikket, end det har været siden den nazistiske besættelse i 1940erne.

Bogudgivelse: ”Demokrati – mindst ringe, men mest udsat” udkommer.

04.06.2016

Interview ved samfundsredaktør Bent Winther i Berlingske Politiko: ””Måske ser systemet fælt ud, når man lige ser det, men det er båret af en stærk logik.” [underrubrik:] Skolen indoktrinerer eleverne til at tro, at demokratiet er noget helt andet, smukkere og ædlere, end det er. Derfor bliver de skuffede og lede ved politikerne, når strid, proces, spin og personopgør fylder det hele. Det er farligt, mener Klaus Kjøller, som har skrevet en bog om demokratiet - det mindst ringe styre.

Da interviewet d. 05.06 blev lagt på b.dk havde det denne overskrift: ”Stop nu jammeren. Demokratiet er en TV-serie, og det fungerer glimrende.” På et tidspunkt søndag lå interviewet som nr. 8 på listen over de mest læste tekster på politiko.dk.

 

04.06.2016

Retorikmagasinets jubilæumsnummer 100 med temaet manipulation udkommer med artiklen ”Manipulation på dydens vej” (manus på nettet). Underrubrik: ”Alt er muligt i manipulation i hverdagen, bare du flittigt dyrker fire dyder: Ærlighed, idealisme, stabilitet og kompetence.”

16.05.2016

Udtalelser til Ekstra Bladet (v. Jan Körner) i anledning af grevinde Alexandras lange interview i BT.

Citat:

- Jeg tror, hun godt kan se, at hun på lang sigt er en offentlig person, og at hun derfor er nødt til at have et forhold til medierne. Kritikken af hendes apanage har sikkert også spillet ind. Folk skal se hende, siger Klaus Kjøller til Ekstra Bladet.


Styrke og dybde

Han mener også, at forholdet til kongehuset spiller ind. At Alexandra gerne vil demonstrere over for dem, at hun håndterer situationen fint.

- Hvad opnår hun ved at give det interview? - Det giver hende styrke og dyder. Der er et læs af danske kvinder, der kan identificere sig med hende. Så det lyder meget fint og udmærket. Når man er så offentlig en person, kan man ikke holde medierne væk, uden det er underligt, siger kommunikationseksperten.

 

06.05.2016

Kristeligt Dagblad citerer de sidste to sætninger fra Groft sagt’en ”Et forsøg værd” (04-05-2016). Med foto af forfatteren. Bringes over en baggrundsartikel om kunst som provokation.

01.05.2016

Direkte interview i TV 2 News kl. ca. 20.25-35 med kommentarer til Obamas satiriske tale til Det hvide Hus’ pressekorps. Jeg afløste den udenrigspolitiske gransker, Ambassadør Peter Taksøe-Jensen, og blev afløst af statskundskabsprofessor Mikkel Vedby Rasmussen. Jeg var altså lidt afslappende stof imellem to hårde drenge med krævende stof.

17.04.2016

I anledning af Dronningens fødselsdag: Udtalelser til BT med vurdering af Prins Henriks placering i billedet de seneste år. Overskrift: ”Pension: Retorikerens dom: Han erobrer plads.” af Sine Bach Jakobsen.

06.04.2016

Udtalelser til Ekstra Bladet til artikel med overskriften: ”NYT DESPERAT: EKSPERTER SLÅR SIG PÅ LÅRENE AF GRIN: KÆDEBREV SKULLE KNÆKKE TULLE”. Et socialdemokratisk forsøg på fra centralt hold at instruere lokalforeninger i hvordan de tackler DF, var lækket, vistnok af lokale socialdemokrater.

02.04.2016

Interview i Trendsonline.dk. Overskrift: ”Internettet giver ikke plads til diskussioner og debat”.

22.03.2016

Udtalelse til Politiko.dk om S’s udgifter til annoncer i seneste folketingsvalg. Også bragt bl.a. af Ritzau, på BT.dk og i forskellige provinsaviser.

10.03.2016

Deltog i den direkte udsendelse P1 Debatten (på DR) kl. 12:15 til 13:00.

Programteksten for udsendelsen lød således:

Er politikerne blevet for tyndhudede?

Den nye miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen fik læst og påskrevet af en stribe vrede politikerkolleger, da han forleden på Facebook hoverede over, at tidl. miljøminister Ida Auken ikke længere havde indflydelse på miljøpolitikken. Det var en ”sviner”, kaldte Nicolai Wammen det og Pia Olsen Dyhr sagde, at Lunde Larsen havde ramt bunden. Men var det egentlig så frygteligt, at den nye minister frydede sig over, at nu han sad ved rorpinden i miljøministeriet? Er politikerne ved at blive for sarte i forhold til, hvad der siges om dem? Har krænkelseskulturen indtaget Christiansborg? Har de sociale medier forandret den politiske debat? Og hvad betyder det for den frie debat, at politikerne har travlt med at dømme hinandens udsagn uværdige? Debat med lektor og Groft Sagt-skribent, Klaus Kjøller,  redaktør af Rokoko-posten, Mikkel Andersson, musiker og politisk satiriker, Karina Willumsen og lederskribent på dagbladet Politiken, Amalie Kestler. Vært: Christian Schou.

29.02.2016

Ekstra Bladet citerer i ”Slyngelstuen” på s. 2 fra gårsdagens kronik i ”Belgiske Tidende” dette stykke: ”Løkke må træne i at lede den edderspændte hidsighed og utålmodighed, som ofte ligger på lur, og som kan skabe unødvendige problemer, ud i morsomme bemærkninger, der kan virke befriende på ledere af støttepartier og andre. Lad latteren fejre triumfer i al ydmyghed, mens den politiske substans høstes efter planerne.” Og kommenterer det med at Løkke i sig selv er en stor vittighed, men at den vittighed har de Konservative ikke fundet så morsom, at de skiftede holdning. Løkke-tegning af Morten Ingemann.

28.02.2016

Kronik i Berlingske: ”Humor er mere nødvendig end nogensinde. Eftertanke. Hvad kan Løkke-regeringen, støttepartierne og vi andre lære af »Gyllegate«?”

Læs kronikken på b.dk.

Fyns Amts Avis: Udtalelser til artikel ” Dagens tilbud: 10 løgne og tre løftebrud” af Anna Pia Holmgaard. Artiklen havde denne manchet: ”Tilliden til nutidens politikere er rekordlav. I ugen, der er gået har det for eksempel mildt sagt været svært at gennemskue, hvem der siger det, du kan regne med. Men hvorfor er det så svært at blive enig om sandheden? Vi gik lidt Detektor-agtigt til værks: Lyves der mere i dag end før? Og kan man se, hvem der lyver, i øvrigt?”

Citater fra artiklen

[…]

Hvad er rigtigt -hvad er forkert? Og kan det virkelig passe, at der ikke er nogen, der lyver? Man kan ofte føle sig kastet godt og vel rundt i mediestrømmen i sin jagt på noget, der faktisk er sandt.

Og det må man lære at leve med, i hvert fald, hvis man tror på demokrati og fri presse.

For det er noget mudret noget med så mange nuancer og detaljer, at sandheden simpelthen varierer efter hvem man spørger.

Det siger lektor emeritus Klaus Kjøller, der med sit speciale i politisk kommunikation som den første i Danmark i 2001 udgav en bog, der præsenterede begrebet " spin" som en ny, eksotisk vare på hylden over politiske hjælpemidler.

-Det var der ingen, der troede det nogensinde ville blive til noget. Lidt som internettet, kan man sige. Men begge dele er mildt sagt vokset til siden da, siger han tørt, og det må man vel sige er en ren og klar sandhed i en verden, hvor den slags er blevet en mangelvare.

Klaus Kjøller har senest udgivet bogen med den nærmest satiriske titel " Manipulation -en håndbog -nu med indoktrinering, vold og hjernevask" (solgt i 18 oplag i de to udgaver og 30.000 eksemplarer) samt de ikke mindre provokerende titler " Håndbog for undertrykte" og " Netværk på godt og ondt. Magtmisbrug for begyndere".

-Hvorfor al den overlagte lumpenhed? -Jeg interesserer mig helt grundlæggende for magt og sprogbrug. Overalt, hvor der er kærlighed, penge og magt på spil, bruger man sproget til at få sin vilje. Det har man altid gjort. Politikere er under et stort mediepres, og dagsordnen er ikke at skabe konsensus, men historier. De bedste historier opstår, hvor der er konflikt, siger han.

Det ser han også som forklaringen på, at det kan virke som om, at der må være nogen, der lyver, når fakta kan belyses på så forskellig måde.

[…]

-Som sagt, jeg tror ikke, der er mere løgn, end der altid har været. Mennesker med magt har altid haft behov for at udelade dele af sandheden for at beholde magten. Jo mere, der er at miste, jo mere øh -strategisk, måske -kan man sige, disse udeladelser bliver. I fagsprog kalder vi det selektering af sandheden, andre kalder det løgn, siger han.

-Mit yndlingseksempel er Bill Clinton. Han starter med det berømte citat " I did not have sexual relations with that woman -Miss Lewinsky", hvorefter fakta, sandheden, der afslører løgnen, pludselig dukker op i form af sædpletter på en kjole. Derefter er de særlige rådgiveres opgave at redefinere begrebet, så han igen kan påberåbe sig " troværdighed". Nemlig at det ikke var " rigtig" sex. Man forklarer sig igen -gentager løgnen, som modstandere vil sige, mens andre vil tænke " nå ja, så var det jo rigtigt nok", forklarer Klaus Kjøller.

[…]

 

 

21.02.2016

Kronik i Berlingske: De næste 100 år vil kræve mere bisse. Konservative. Med sine borgmester-forsøg på at tale sine konflikter ned giver Søren Pape sig selv profil som partilederen, der bekæmper sin nye rolle som konservativ supersælger. Men den går ikke i længden, Pape! De første 100 år blev nået med konservativ pænhed. De næste 100 år vil kræve mere bisse.

Læs kronikken på b.dk.

 

06.02.2016

Bogudgivelse: 2022. Roman (KJOELLER.dk 2016).

 

03.02.2016

Udtalelser til DR Detektor med vurdering af håndteringen af ”Smykkeloven” og Danmarks image-mæssige problemer i den forbindelse. Overskrift: ”Faktatjek: 'Misforstået smykkelov' er Venstres egen skyld”.

Læs artiklen på DR.dk.

02.02.2016

Aarhus Stiftstidende bringer Rebendorffs artikel fra Berlingske 31.01.2016.

31.01.2016

Udtalelser i Berlingske til Jens Rebendorffs artikel ”Samtalen er syg”.

Citat:

Klaus Kjøller, kommentator og forfatter med flere bøger om kommunikation bag sig.

 

Han er ikke i tvivl. Samtalen anno 2016 har fået slagside:. »Vi er blevet letantændelige. Det er blevet lettere for enhver dansker at lave konflikt i dag. Den bevægelse er blevet meget stærk. Den generelle ændring i den almindelige samtale har gjort, at enhver, der formår at få en masse likes og delinger på de sociale medier, kan få selv de mest vanvittige ting behandlet af veletablerede medier, alene fordi det har rejst en storm. Man kan også sige, at patos, har vundet på logos bekostning.«

 

Klaus Kjøller mener, at den udbytterige samtale er en sjældenhed, blandt andet fordi politikere, medier og borgere forveksler diskussion med debat og omvendt. Diskussionen, hvor man lytter til hinanden for at forstå og, i den perfekte verden, måske indrømmer, at den anden har en pointe, er afløst af debatten, hvor det handler om at få modstanderen ned med nakken og selv fremstå glorværdig.

»Den offentlige diskussion eksisterer ikke. Et af demokratiets grundlæggende paradokser er, at den diskussion, demokratiet bygger på, ikke findes i offentligheden. Det er altid debat.«.

 

30.01.2016

Udtalelser til Folkebladet Lemvig i anledning af at en lokal graffitimaler i en gangtunnel har skrevet om Marcus Knuth (V) og refereret til en forfaders formodede nazi-støtte. Overskrift:  ”Ekspert om graffiti: »Desperat og helt ude i hampen«” af Jens Lund Feveile.

29.01.2016

Kristeligt Dagblad citerer i en oversigtsartikel fra mine udtalelser til Jyllands-Posten med vurdering af situationen omkring den lækkede Lykketoft-tale. Citat fra ”Debat: Kampen om omdømmet ude og hjemme: Har vi de politikere, vi fortjener?” af Kristian Østergaard

På Facebook ærgrer Mogens Lykketoft sig angiveligt over offentliggørelsen, men hvorfor har han så selv mangfoldiggjort fødselsdagstalen via sin e-mail? Det er da en leg med ilden, der aldrig går godt, og lektor Klaus Kjøller udtalte til Morgenavisen Jyllands-Posten, at man derfor må spørge sig selv, hvor Lykketoft mon har deponeret dømmekraften: -Man kan se figuren i en Holberg-komedie. Manden, der er lettet fra jorden og svæver rundt, hvorefter han pludselig tumler ned - forsvarsløst.-

 

Gruppeformand for de danske socialdemokrater i EU-parlamentet, Jeppe Kofod, svarer i et læserbrev i Berlingske på min Groft sagt ”Kofods selvmål” (25.01). Kofod mener, at jeg misforstår hans læserbrev og præciserer, at han ”bakker fuldstændig op om den kurs, som Mette Frederiksen har udstukket.”

 

27.01.2016

Skive Folkeblad citerer i en oversigt over affæren med Lykketofts lækkede tale fra mine udtalelser til Jyllands-Posten, JP.dk. Overskrift: ”Lykketoft »tabte sutten«”

26.01.2016

Udtalelser til JP.dk med analyse og forklaring af Mogens Lykketofts lækkede fødselsdagstale i anledning af sin 70-års fødselsdag. Overskrift: ”Mogens Lykketoft har optrådt ubegribeligt letsindigt”.

Link til artiklen.

25.01.2016

Manipulation – en håndbog igen til at få. Den 2. reviderede udgave fra 2007 udkommer i sin 9. udgave.

 

17.01.2016

I kronikken ”De uanstændigt anstændige” (om en kronik af Morten Kirkskov) i Berlingske af JØRN BJERRE lektor, ph. d., Dansk institut for Uddannelse og Pædagogik, Campus Aarhus, refereres der til min kronik om samme emne i Berlingske d. 14.01.2016.

 

17.01.2016

 

Manipulation forsinket

17-01-2016: "Manipulation - en håndbog" har desværre i nogle dage manglet hos leverandøren. Et nyt oplag vil være fremme om 14 dage.

http://www.klauskjoeller.dk/files/Udgivelser/Faglitteratur/manipulation_en-_haandbog.jpg"Manipulation - en håndbog, 2. rev. udg., nu med indoktrinering, vold og hjernevask" har desværre i nogle dage ikke været til at skaffe for boghandlerne.

Forlaget oplyser, at man er ved at genoptrykke bogen i et nyt oplag – og forklarer, at de er lidt forsinkede på grund af travlhed på trykkeriet.

Den er på lager igen om ca. 14 dage.

Jeg skal beklage de gener forsinkelsen måtte påføre boghandlere og bogkøbere.

Læs om Manipulation - en håndbog.

 

 

14.01.2016

Kronik i Berlingske: ”Kirkskovs paradoksale verden. Fascisme-debat. Storhedsvanvid, baseret på lille viden og store lidenskaber, er almindeligt på Facebook. Nu har skuespilchef Morten Kirkskov introduceret det i kronikform.”

Læs kronikken på Berlingskes netavis, b.dk.

I Berlingske refererer politisk redaktør Bent Winther i sin artikel ”»Både folkelig og elitær på samme tid. Både Helle og Thorning-Schmidt. Taber og vinder«” til min kommentar ”Kampagnen ”Mærk Helle”” og citerer et stykke derfra.

 

 

 

2015

27.12.2015

Udtalelser til Jyllands-Posten til artiklen ”Vil det danske sprog bestå?” om det danske sprogs udvikling.

Citater fra artiklen:

 

[…]

Men selvom nogle generationer måske vil føle, at sproget ændrer sig med hastige skridt, er tempoet i sprogets udvikling faktisk ikke særlig højt, påpeger Klaus Kjøller, lektor emeritus i moderne dansk sprog og sprogbrug ved Københavns Universitet.

»I løbet af et år ændrer sproget sig meget lidt, og vi bemærker det mest, fordi nogle fremhæver et bestemt ord eller udtryk, som det er tilfældet med ' Årets Ord'-kåringen. Over et årti ændrer det sig mere, men det er stadig kun en lille bevægelse i ordvalget, der er tale om. Sprogets struktur - grammatikken - ændrer sig ikke,« siger han.

[…]

I Danmark er der ingen normering af dansk udtale; vi kan sådan set tale, som vi vil, uden at nogen kan pege fingre. Men der må da alligevel være nogen, der tager teten og bestemmer, i hvilken retning sproget udvikler sig? »Det er først og fremmest de professionelle sprogbrugere, som bestemmer det. Det vil i praksis sige landets store massemedier, som jo redigerer og viderebringer, hvad disse professionelle sprogbrugere - især politikere og meningsdannere - producerer,« forklarer Klaus Kjøller.

Holdningen her i landet har altid været, at Dansk Sprognævn skal registrere ændringer og ikke være et aktivt sprogpolitisk instrument.

»Måske skyldes det, at vi danskere er yderst pragmatiske og grundlæggende venligtsindede over for udenlandsk indflydelse - også på det sproglige område,« funderer han.

[…]

 

 

20.12.2015

Kronik i Berlingske: Ingen laver satire om et nyfødt barn.

15.12.2015

Sjællandske, Næstved, og Dagbladet Roskilde har mine udtalelser til Kristeligt Dagblad som ”Dagens citat”:

 

”Jeg er ikke så bekymret over politikerleden, for den går fint sammen med en tårnhøj valgdeltagelse. Hvis vores valgdeltagelse lå i bund sammenlignet med andre demokratier, ville jeg være bekymret. Men valgdeltagelsen ligger i toppen.”

Klaus Kjøller, ekspert i politisk kommunikation og kommentator, til Kristeligt Dagblad.

 

Læs kommentaren ”Stor politikerlede giver høj stemmeprocent”.

12.12.2015

Udtalelser til Kristeligt Dagblad med vurdering af politikerleden og hvad man kan gøre for at mindske den.

08.12.2015

Boganmeldelse: Arne Ossian: Bæstet på Bornholm anmeldes på krimi-cirklen.dk.  

07.12.2015

Skive Folkeblad citerer i rubrikken ”Så er det sagt” fra Groft sagt’en ” Krads børsterne, Pape!”

03.12.2015

Bogudgivelse: Sprogets Vej – nu også som hardback

Udtalelser til Fyens Stiftstidende og Mitfyn.dk med vurdering af teksten på EU-stemmesedlen og med forslag til bedre tekst.

 

 

 

 Længere tilbage og tidligere år: vælg i menuen øverst på siden.

Øverst i dokumentet

 

v