senest opdateret 10-12-2020 09:32:17

 

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

Seneste nyt

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

 2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

 

Listen omfatter kun offentlige eller så godt som offentlige arrangementer og ytringer. Af planlagte eller aftalte fremtidige ting bringes stort set intet – af hensyn til faren for hybris. Eksterne links kan være blevet inaktive.

Senest opdateret d. 10-12-2020 09:32:17. ”Seneste nyt”-filen længst til venstre i menuen opdateres – hvis der er sket noget – normalt én gang om ugen, lørdag - søndag.

 

 

 

Gamle nyheder fra 2002

 

Især at bemærke 2002

 

Aschehougs store bog om at holde tale udkommer 1/10 2002

 

Artiklen ”Sandheden, hele sandheden – og kun sandheden?” udkommer om sommeren

 

 

 

 

 


 

30/12 02: Direkte interview i TV2 Nyhederne kl. 9 i anledning af at et flertal i Folketinget ønsker en undersøgelse og eventuel stramning af reglerne for spindoktorer og andre særlige rådgivere.

 

**

 

uge 49 (2.-8. december): Anmeldelse af Aschehougs store bog om at holde tale i ugebladet Alt for damerne, s. 134. Anmeldelsen fylder en halv side (med foto af en tvivlende, meget rød kvindemund) og har overskriften ”Tør du slå på glasset?”. Der står bl.a. at

 

kk ”går […] bag om frygten, præstationsangsten og alle de andre forhindringer på vejen til talerstolen. Men han hjælper dig også derop. Trin for trin med professionelle tricks og skabeloner til enhver lejlighed. Her er gode råd at hente, hvis du er blevet indhentet af forpligtelserne, så før du går helt i panik, så overvej hellere at gå i boghandleren – for der er hjælp at hente.”

 

 

**

 

4. december: Interview i DR2’s ugentlige, politiske, skæve program ”Indefra” i anledning af De Radikales forslag til sprogpolitik. Interviewet foregik på institutterritoriet, etage 3, i det nye byggeri foran mit kontor. Interviewer: Klaus Bundgård Poulsen.

 

**

 

20. november: Direkte interview i TV2 Nyhederne kl. 9.00 om Mogens Lykketofts chancer som kommende leder af Socialdemokraterne, set ud fra et spindoktor-perspektiv. Intervieweren, Niels Tradsfeldt, indledte med at vise Spindoktor frem (forsiden er jo også ret pæn). Interviewet blev sendt live fra det nye KUA med de høje lyse bygninger i baggrunden, studentervrimmel og morgenhimmel.

 

**

 

15. november: Interview i radioens P1, det ugentlige mediemagasin v. Jensen & Co, ”Mennesker og medier”. Emne: Peter Ålbæk Jensen i forbindelse med håndteringen af angreb fra skuespillere om at udnytte standen på værste kapitalistvis – med særligt henblik på hans optræden i DR TVs ”Profilen” da han blev interviewet af Kurt Strand i uge 46. Interviewer: Egon Balsby. Der blev også interviewet flere andre eksperter i udsendelsen.

 

**

 

12. november: Anmeldelse af Talebogen i Kristeligt Dagblad. Det hedder bl.a. at bogen er en god julegaveidé til den som har tendens til at blive ”lidt lang i spyttet”.

 

**

 

12. november 2002, kl. 19.00 – 21.15: Arrangement på Syddansk Universitet, Odense, lokale U46. Annonceringen lyder således:

 

Spindoktor

 

Er spindoktoren kommet for at blive i dansk politik, eller er det bare et forbigående fænomen på den politiske scene?

 

Kan en moderne politiker trænge igennem til vælgerne uden at bruge medierådgivere til at målrette deres budskab? Kom og hør hvilke bud

 

Marianne Jelved (formand for Radikale Venstre) og

Klaus Kjøller (lektor på Kbh. uni. og forfatter til bogen ”Spindoktor”) har på, hvordan designpolitik påvirker den politiske hverdag.

 

Tid: Tirsdag d. 12/11 kl. 19.00 – 21.15

Sted: SDU, Odense i U46

Foredragsholdere: Klaus Kjøller og Marianne Jelved.

Pris: Gratis for medlemmer og 50 kr. for ikke-medlemmer.

 

Tilmelding på www.d-m-f.dk

 

**

 

26.-27. oktober: Dagbladet Bornholms Tidende bringer en fyldig, detaljeret notits om Aschehougs store bog om at holde tale. Notitsen er skrevet af Esther Ahlstrøm og har overskriften ”Med sved på panden og røde ører”. Det fremgår bl.a. at jeg er ”næsten-bornholmer” og at bogen rummer mange elementer, bl.a. øvelser, gennemgang af berømte taler og en masse råd.

 

**

 

19. oktober: Jyllands-Posten bringer en omtale og til en vis grad også en anmeldelse af Talebogen som fylder en hel avisside i sektionen ”Go’ Lørdag”. Pladsen må dog deles med omtale af en anden bog som handler specielt om bryllupper. Omtalen er lavet af Bodil Krogh under overskriften: Ordet har magten.

 

Det hedder bl.a. at ”Ingen taler kan efter at have søgt hjælp i Klaus Kjøllers Store Bog Om At Holde Tale fra Aschehoug undskylde sig med, at han/ hun ikke vidste bedre.”

 

**

 

19. oktober: I Frederiksborg Amtsavis under rubrikken ”Bøger & Mennesker” findes en notits med overskriften ”Hvornår til hvem om hvad?” som bl.a. beskriver Talebogen som en diger håndbog der i videst tænkelige omfang og med mange praktiske anvisninger kommer rundt om overskriftens spørgsmål.

 

**

 

18. oktober: Benyttes som én af 3 eksperter som navngiven kilde til artikel i BT’s ugemagasin NU! med overskrift og underrubrik: ”Spindoktorerne og bugtalerne. Det går nemt galt, når bugtalernes dukker glemmer deres rolle i det specielle forhold mellem ministre og spindoktorer. Men når de har lært deres fag ordentligt, bliver de også en nødvendighed for partier, der i dag ville forsværge nogensinde at ville bruge dem.” De øvrige eksperter er Ove K. Pedersen og Tim Knudsen, som begge er professorer i statskundskab ved Københavns Universitet. Interviewer og artikelskriver: Poul F. Nielsen.

 

**

 

17. oktober: Interview i Go’morgenTV (TV2) om spindoktorer. Den aktuelle anledning var Thor Pedersens sag om misligholdelse af bopælspligten kombineret med modedesigneren Isabella Christensens tavshedsstrategi i forbindelse med afsløringen af løgne om at hun har visse store kunder. Indgangsspørgsmålet til interviewet var så hvilke muligheder der findes for at håndtere en mediekrise. Med i sofaen var Billy Adamsen, Poul Nyrup Rasmussens tidligere spindoktor, nu ansat i samme funktion i SID. Interviewer Cecilie Frøkjær.

 

**

 

13. oktober: Ugens citat i Ekstra Bladet hentes i Aschehougs store bog om at holde tale: ”Det kan være en del af det morsomme, at du ser gravalvorlig ud. Mange af de mest berømte entertainere og komikere er altid gravalvorlige, når de er morsomme, f.eks. Victor Borge og Buster Keaton.”

 

Kommentar: I bogen anvendes nyt komma efter Dansk Sprognævns anbefaling. I citatet er dette ændret til det traditionelle komma som Ekstra Bladet og resten af dansk presse anvender.

 

**

 

11-17. oktober: Anmeldelse af Talebogen i Weekendavisen. Anmeldelsen fylder en stor del af bagsiden af sektionen Bøger. Den har overskriften ”Jeg er (HIKKE) taler” med denne manchet: ”Retotics. Klaus Kjøller har skrevet en kæmpestor bog om at holde taler, der på samme tid er grinagtig grundig og uhyggelig totalitær.” Anmelder: Lars Bukdahl. Referat af og svar på anmeldelsen.

 

**

 

10. oktober: Frederiksborg Amts Avis bringer under lokalstof fra Allerød en notits om Aschehougs store bog om at holde tale som bygger på pressemeddelelsen – med den væsentlige tilføjelse at forfatteren bor i Allerød.

 

**

 

8. oktober: Fyldig refererende behandling af Talebogen bringes i Frederiksborg Amts Avis under overskriften ”Kunsten at holde en tale”. Den fyldige omtale er lavet af Sonja Sabinsky, Den Liberale Presse, hvis netop udkomne roman i øvrigt anmeldes stort på samme side.

 

**

 

5. oktober: Fyldig omtale (Sonja Sabinsky) i Dagbladet (4100 Ringsted) af Talebogen.

 

**

 

5. oktober: Fyldig anmeldelse af Talebogen i Flensborg Avis under overskriften ”Grundig krisehjælp til talere”. Anmeldelsen er skrevet af Bent Andersen. Den har underrubrikken: ”Støttepædagog. 335 sider om kunsten at holde en tale er mere end bare for meget. Alene ved sit volumen overtræder Den Store Bog Om At Holde Taler to vigtige regler for talende og skrivende mennesker”.

 

 

De to regler som overtrædes ifølge anmelderen, er Gør det enkelt, Gør det kort. Anmelderen skelner altså ikke mellem regler for taler og regler for bøger som vejleder i at tale. I øvrigt mener anmelderen slet ikke at det er nødvendigt med en sådan bog: ”Herregud, man har et par sommerfugle i maven, men med et ekstra skvæt rødvin bag den blomstrende silkevest og et fast greb i nakken på sig selv går det jo.” Han mener dog at bogen nok kan være til hjælp for ”andre traumatiserede” og at det nok er ét af de grundigste skriftlige arbejder, der nogensinde er sendt på markedet. Bogen er efter anmelderens mening forfatterens forsøg på at slippe ud af et mareridt: ”Siden drengeårene har han [altså forfatteren, kk] haft mareridt om sig selv som taler foran en forsamling, der har forvandlet sig til uhyrer, der sluger hans manuskript og spidder dartpile fast i hans tunge. Bogen er skrevet som en selvterapi eller krisehjælp. Anden forklaring kan jeg ikke finde på denne hyperaktivitet ved tastaturet på grund af noget som de fleste af os udmærket er i stand til at klare ved egen kraft.”

 

Min kommentar er at det jo klart af bogen fremgår at den kan bruges på flere måder: bl.a. til opslag, til læsning af udvalgte afsnit, som træningsprogram i sin helhed. For en erfaren taler som anmelderen her åbenbart er, kan den bruges til et serviceeftersyn: Måske er der et par ting i bogen som selv den erfarne taler kan bruge til at blive bedre.

 

Jeg må nok indrømme at jeg aldrig i mine fantasier om hvad anmeldere kunne finde på at mene om bogen, havde forestillet mig at nogen ville se bogen som mit forsøg på at slippe ud af et personligt mareridt.

 

 

**

 

5.-6. oktober: Fyldig omtale (Sonja Sabinsky) i Skive Folkeblad (Weekend) af Talebogen. Med stort foto og billedtekst.

 

**

 

4. oktober: Fyldig omtale (Sonja Sabinsky) i Fyens Amts Avis af Talebogen. Med stort foto af bogens forside med billedteksten: ”Klaus Kjøllers bog henvender sig først og fremmest til almindelige mennesker, som skal holde en tale. Men der er også råd til dem, der skal tale i forsamlinger, for eksempel ledere og andre ansatte i erhvervslivet og i det offentlige, undervisere, politikere og foredragsholdere.”

 

**

 

2. oktober: Interview i Go’morgenTV (TV2) ca. 9 minutter om Talebogen. Emne: Taler i familien, altså ikke åbningstalen i Folketinget og andre politiske taler. Interviewer: Tina Bildsbo.

 

**

 

1. oktober: Aschehougs store bog om at holde tale udkommer. Så vidt jeg ved blev bogen ikke omtalt i noget medium på udgivelsesdagen.

 

**

 

28. september: Notits i Fyens Stiftstidende med overskriften ”Sådan fanger du opmærksomheden” gør opmærksom på emne, forfatter, titel, udgivelsesdato og pris på Talebogen.

 

**

 

28. september: Interview i Radioavisens ugemagasin Refleks i anledning af Talebogen. Interviewet tog udgangspunkt i 3 klip: 1) dronning Ingrids tale til dronning Margrethe i anledning af hendes regentjubilæum, 2) Anders Fogh Rasmussens nytårstale 2002, afsnittet om smagsdommere, 3) Jens Otto Krag på pressemødet umiddelbart efter han fra Folketingets talestol havde annonceret sin tilbagetræden i oktober 1972. Eksemplerne 1 og 2 er med i bogen. Interviewer: Torsten Ellermann Eriksen. Interviewet blev bragt i 3 dele som var spredt over udsendelsen. Samlet varighed 8-9 minutter.

 

**

 

24. september: Lille interview med billedportræt (fra internettet) i metroXpress om Talebogen. Interviewet blev bragt i rubrikken Hallo (s. 2). Interviewer: Jamilla Sophie Alvi.

 

**

 

17. September 2002, kl. 10.30: Holder for første gang den nyfødte ”Aschehougs store bog om at holde tale” i hænderne. Det kan hermed helt objektivt konstateres at den er velskabt. Længde 346 sider, vægt 725 g, pris 249 kr i hardcover. Den udkommer helt præcist d. 1. oktober 2002 – samme dag som statsministeren holder sin åbningstale i Folketinget.

 

**

 

13. september: Interview i Go’morgenTV (TV2) i anledning af udspillet om Socialdemokratiets kommunikationsmæssige og organisatoriske fornyelse således som foreslået af PR-bureauet Innovator.  Udspillet var lækket via LO’s ugebrev A4 d. 12. september. Interviewer: Cecilie Frøkjær. Medinterviewet: Myrthu fra rådgivningsfirmaet JØP, Ove og Myrthu.

 

**

 

7. september: Artikel/ interview i JyllandsPosten under overskriften ”Ekspert: Fogh fik det som han ville” med underrubrikken ”Anders Fogh Rasmussens kontroversielle indrømmelse af, at at nedlæggelse af en lang række råd og nævn til dels var motiveret af eksperternes 68-tænkning, var et led i en nøje planlagt mediestrategi, mener ekspert i politiske kommunikation”. Interviewer og skribent: Eline Sønderberg Holm. Pointen er at regeringen har fremlagt en bovlam finanslov, og for at genskabe opfattelsen af, at regeringen er handlekraftig og optaget af ideologisk, politisk arbejde, genopliver den det tema, som dominerede nytårstalen. Regeringen har nu igen tegnet sig selv som en aktiv og udfarende regering der ikke har tabt lysten til at kæmpe politisk. Det var ellers det indtryk man let fik, da man så finansloven og den modtagelse, den fik i pressen.

 

**

 

September 2002: ”Sandheden, hele sandheden – og kun sandheden?” udkommer på www.kommunikationsforum.dk.

 

**

 

August 2002: I løbet af sommeren er udkommet artiklen ”Sandheden, hele sandheden – og kun sandheden?” i Ledelse i dag nr. 49, sommer 2002, 12. årg., nr. 3, s. 305-320.

 

Underrubrikken lyder således:

 

”Ingen leder kan have et naivt sandhedsbegreb som går ud på at man altid siger sandheden, hele sandheden og kun sandheden. En god leder er også én der er god til at håndtere mange mulige sandheder og kalkulere med sandsynligheder for at der dukker hidtil ukendte kendsgerninger op som tvinger ham til at revidere den linje han har valgt i en sag, dvs. den version af historien han har forpligtet sig på.

 

Med udgangspunkt i SAS’s håndtering af kartelsagen i sommeren 2001 undersøges det om der findes nogle regler for lederudtalelser som i høj grad sikrer mod at blive fanget i usandheder.”

 

Læs artiklen på Kjoeller.dk

 

**

 

4/7 02: Tør godt annoncere at den næste bog udkommer tidligt på efteråret, formentlig allerede til september. Den hedder ”Aschehougs store bog om at holde tale”.

 

**

 

27/6 02: Klumme i Magisterbladet nr. 12, 2002: ”I have a dream,” sagde Martin Luther King i en af de mest berømte taler fra det forrige århundrede. Vi har alle en drøm. Drømmen om at være med på et godt hold.

 

**

 

Onsdag d. 12/6 02: Deltager i panel på debatmøde:  Vælt dagsordenen – kampagnen som politisk murbrækker. Arrangør: Informations Forlag og U-landsorganisationen IBIS. Mit oplæg handlede om spindoktorer og mediehåndtering for NGO’er. Andre paneldeltagere: Hanne Selnæs, forkvinde, Ibis --  Esben Høstager, kommunikationsbureauet Jøp, Ove & Myrthu -- Jens Galschiøt, multikunstner. Der var ca. 80 tilhørere, og seancen blev optaget af TV-STOP og beskrevet dagen efter i dagbladet Information under overskriften ”Opskriften på gennemslagskraft. Aktivister fik en opsang og blev opfordret til nye arbejdsmetoder, da ’kampagnen som murbrækker’ kom til debat”. Journalisten var Sidsel Nyholm. Også dagbladet Politiken dækkede begivenheden i en ret stor reportage af Anders Rou Jensen lørdag d. 15. juni under overskriften ”Kunsten at vælte dagsordener. Hvordan får man sat fokus på den tredje verdens problemer, når den globale dagsorden sættes af regeringer og multinationale selskaber? Dét blev diskuteret på et velbesøgt debatmøde i onsdags.” Reportagen var illustreret af et stort farvefoto af panelet i aktion. I begge blades dækning nævnes bogen Spindoktor.

 

**

 

3/6 – 13/6 2002: Kronprins Frederik udskyder forlovelse så fremtidsroman kommer til at passe.

 

Kong Klak var en dansk høvding som forsøgte at erobre den danske trone og blive konge. Ved at lade sig døbe og lave en aftale med den mægtige kejser Ludvig den Fromme regnede han med at få støtte sydfra. Denne aftale blev hugget i en sten: Blandt runeforskere kendt som Kong Klaks sten fra 826. Men han blev allerede året efter, i 827, endeligt forjaget af sin rival, kong Horik.

 

Alt dette foregik for mange år siden og indgår i Arne Ossians roman Kong Klaks sten som udkom i 1998. Handlingen i romanen foregår i disse dage: d. 3/6 – 13/6 2002 – med bl.a. en helt uforlovet kronprins Frederik blandt aktørerne. Her fra netstedet skal lyde en tak til kronprinsen fordi han ventede med at forlove sig indtil disse dage er overstået. Læs mere om bogens datoer i en aldrig tidligere offentliggjort intern oversigt over bogens indhold.

 

**

 

8/6 02: Medvirker i program på P1 om spindoktorer, medierådgivere og de etiske implikationer af en politikers forhold til

offentligheden. Programmet sendes d. 8/6 kl. 10.10 og genudsendes 11/6 kl. 21.10. Det er produceret af Kristian Ruby.

 

**

 

16/5 02: Klumme i Magisterbladet nr. 9, 2002: Når man er sammen med ambitiøse folk der har kreativt arbejde, er det påfaldende så ofte man hører dem rakke ned på andre med samme kreative arbejde. Det kan være forskere, kunstnere eller journalister. Hvis det er folk som arbejder med sproget til daglig, kan denne nedrakning være yderst raffineret og måske kun til at få øje på for kendere. […]

 

I samme nummer af Magisterbladet bringes min indsigelse mod brugen af citatet fra Spindoktor, se nedenfor under d. 2/5 02. Redaktionen beklager fejlen. Jeg har e-brevvekslet med journalisten som lavede det i øvrigt meget interessante interview med Billy Adamsen. Alt er forstået og tilgivet på alle sider.

 

**

4/5 02: Udtalelser til Artikel i Kristeligt Dagblad ”Folkekirken får spindoktorer. Biskopper og menighedsråd opruster for at komme i medierne”. Artiklen er skrevet af Dorte Ibsen Boddum. Det fremgår bl.a. at biskopperne i Roskilde, Århus, Viborg og Aalborg har mediefolk ansat, og i foråret har en række sogne i Bramsnæs Kommune på Sjælland som de første nu også ansat en fælles PR-medarbejder.

 

**

 

2/5 02: I et interview i Magisterbladet nr. 8, 2. maj 2002, med Poul Nyrup Rasmussens spindoktor gennem 6 år, Billy Adamsen, tages der afsæt i et påstået citat fra bogen Spindoktor. Citatets indhold betegnes som ”vrøvl” (s. 22). Men citatet er ikke korrekt. Det er ikke særligt heldigt, for resultatet er at det fremstår som om forfatteren til Spindoktor mener det stik modsatte af hvad han mener.

 

Citatstedet lyder således i bogen (s. 106): ”Hvis man derfor har den opfattelse at en spindoktor også løbende skal råde ledelsen angående indholdet af de udspil der foretages – som hos Blair og Clinton – så findes de, if. disse undersøgelser, ikke her i landet. Endnu.”

 

I citatet i Magisterbladet er udeladt det der her er markeret med fed skrift. Det som i Spindoktor er del af et referat af en undersøgelse som er beskrevet i Pedersen & Kjær m.fl. Politisk journalistik (2000), fremstår i citatet ikke som et referat, men som min holdning. Det er groft misvisende, for at udtrykke det mildt. Holdningen i Spindoktor fremgår et par sider længere fremme i bogen hvor der står følgende: ”Det er ikke desto mindre min vurdering at der er en klar tendens til at danske partiledelser og toppolitikere arbejder stadig mere tæt sammen med politisk kreative medierådgivere. Udviklingen går så hurtigt at Pedersen & Kjærs undersøgelse fra sommeren og efteråret 98 allerede i et vist omfang er forældet.” (s. 108).

 

Denne vurdering bekræftes tilfulde af interviewet med Billy Adamsen. Derfor er det ekstra ærgerligt for mig urigtigt at blive tillagt det modsatte synspunkt.

 

 

**

 

Mandag d. 22/4 02: På tv-kanalen dk4 bringes kl. 22.15 et debatprogram med Birthe Rønn Hornbech (V) og mig. Programmet vil blive bragt flere gange på kanalen i den kommende tid. Programmet indgår i en ny politisk magasinserie med titlen ”Politisk Dimension”. Det giver plads til politisk debat af mere principiel karakter og varer 50 minutter. Medvirkende i hvert program er to gæster, hovedsageligt folkevalgte, samt dk4’s politiske redaktør, Jesper Beinov, som er vært på programmet.

 

Vores emne var ”Spindoktorer i dansk politik”. Andre debatemner i første halvår af 2002 er ”Danmark og globaliseringen”, ”Kristendom og politik”, ”Fremtiden for centrum-venstre” og ”Danmark og EU”.

 

**

 

Mandag d. 22/4 02: Foredrag ”Helte og skurke – roller i den politiske kommunikation – med udgangspunkt i Farum-sagen og Brixtofte-figuren” i foreningen Unge Kommunikatører. Foredraget søgte bl.a. at kaste lys over disse spørgsmål: Hvilke strategier har de implicerede parter valgt? Har de været hensigtsmæssige? Hvad – eller hvor meget – kunne de have gjort anderledes? Hvor meget kan man ”kommunikere sig ud af”, hvis fakta viser noget andet?

 

Unge Kommunikatører er et forum for studerende og yngre kandidater inden for kommunikation og public relations. Foreningen er en studenterforening under Dansk Kommunikationsforening.

 

**

 

18/4 02: Foredrag ”Spindoktori og mediernes rolle for den politiske dagsorden” i Frit Forum København. Frit Forum er en forening for unge socialdemokrater på videregående uddannelser. Oplægget indgår i en temarække med bidrag bl.a. fra Karen Jespersen, Erik Meier Carlsen, Nina Smith (forskningsleder på Handelshøjskolen i Århus, tidligere økonomisk vismand) og Poul Nyrup Rasmussen. Læs en redigeret udgave af foredraget her.

 

**

 

18/4 02: Klumme i Magisterbladet nr. 7, 2002: Én af de største forskelle mellem at gå på et universitet og at have et job bagefter, er at jobbet stiller langt større krav til effektiv mundtlig kommunikation end universitetet gør. På jobbet repræsenterer man med hele sin person sit fag over for andre faggrupper. Man går fra en universitær skriftkultur til en mundtlig kultur der kræver talerens person med hud og hår. […]

 

**

 

4/4 02: Oplæg i på kursus i forbindelse med årsmøde i Foreningen af Lærere i Samfundsfag ved Handelsskolerne. Kursustema: Danskernes værdier – valgkampe – iscenesættelse. Oplæggets emne: Spindoktorers betydning for valgkampen og valgresultatet. Andre oplægsholdere: Erik Meier Carlsen (BT), Henrik Qvortrup (spindoktor og journalist m.m.), og Henning Olsson (TVA).

 

**

 

13/3 02: Gæsteforelæsning på Biblioteksskolen, København. Emne: ”Politisk kommunikation – teori og praksis”. Der blev transmitteret direkte via link til afdelingen i Ålborg.

 

**

 

11/3 02: Oplæg i Dansk Journalistforbund, Kommunikationsgruppen, om ”Argumentation der virker”. Oplægget holdtes i forbindelse med generalforsamlingen.

 

**

 

Februar 01: Artikel i Frit Forum som er medlemsblad for foreningen Socialdemokratiske Studerende og udkommer i 1500 eksemplarer 4 gange årligt i A4-format. Artiklen bringes i rubrikken ”Gæstepen” og har titlen ”Papirflyveren som gik i spin. Om mediernes og rådgivernes rolle i valgkampen nov. 2001.” Titlen referer til episoden i Valbyhallen hvor Nyrup rev sider ud af Foghs bog om minimalstaten. Artiklen har denne underrubrik: ”Ifølge Klaus Kjøller var der i valgkampen stor forskel på Socialdemokratiet og Venstre i forhold til deres brug af medier og rådgivere. Medierne har i dag overtaget en del magt fra politikerne, hvilket Venstre var bedre til at håndtere og udnytte end Socialdemokratiet.”

 

**

 

27/2 02: Foredrag ”Hemmeligheder i hverdagen, på arbejdet og i organisationen” på Danmarks Tekniske Universitet i Café Sigurd. Arrangør: de studerendes kulturudvalg. Foredraget indgik i en serie som i øvrigt omfattede Peter Westergaard: ”Wittgensteins hemmelige dagbøger” og Tage Baumann ”Echelon – overvågningens hemmelighed”.

 

**

 

22/2 02: Dagbladet BT’s Magasin rummer artiklen ”Fyrstens fald” af Simon Riedel med en række fyldige udtalelser fra vores telefonsamtale. Emnet er Peter Brixtofte; vinklingen er Macchiavelli.

 

**

 

14/2 02: Klumme i Magisterbladet nr. 3, 2002: Man skal kende Gud og hvermand for virkelig at blive til noget. Det er det bedste råd man kan give til unge magistre på vej frem: Skab dig et netværk.

 

**

 

31/1 02: Bedømmes kvalificeret til professorat i Dansk sprog og medievidenskab. Stillingen var slået op ved Roskilde Universitetscenter. I bedømmelsesudvalget sad professorerne Lars Heltoft, Kim Schrøder og Frans Gregersen.

 

**

 

Januar 02: Anmeldelse af Spindoktor i gymnasielærernes foreningsblad Gymnasieskolen nr. 2, 2002. Anmelder: Benny Jacobsen. Bogen anmeldes sammen med Ralf Pittelkows Det personlige samfund som også kom i foråret 2001.

 

Det hedder bl.a. ”[Kjøller] har en flydende pen og skriver i det hele taget meget underholdende. Der er elementer af fiktion, der er råd til kommende spindoktorer – spindoktorens grønspættebog, og endelig er der en række gode eksempler på, hvad spindoktorer har gjort – og kunne have gjort. […] Kjøller er god til at fremdrage eksempler, men man savner en mere politologisk tilgangsvinkel, der kunne analysere, hvorfor vi er vidne til fænomenet, og hvor det fører os hen, alt set i lyset af de nye vilkår, politikken fungerer under, således som Pittelkow så grundigt har analyseret.”

 

Min kommentar: Spindoktorerne er perspektiveret historisk og som politisk kommunikativt fænomen i bogens kapitel 14. Og hele bogen er jo fremtidsorienteret, handler altså netop om hvor det fører os hen. Så jeg må nok indrømme at jeg ikke helt fatter hvad det er der mangler. Men jeg er glad for at være behandlet i mine dansklærerkollegers blad, og for den venlige anmeldelse.

 

 

**

 

Januar 02: Artikel i Dansklærerforeningens Fællesskrift ”Sprog om sprog om sprog” (!). Artiklen er placeret som nr. 2 i temanummeret og dens titel er ”Sprogkode tilintetgør angribende snedker. Og andre eksempler på sprog som magtmiddel som leder frem til et forslag til undervisningspraksis som skal sætte eleverne mest muligt i stand til at bestemme over deres sprog”. Skriftet redigeres af Dorthe Eriksen, Johnny Eskildsen, Lisbeth Nyborg, Lis Svendsen og Thorkild Ruby. Det udkommer i 15.000 eksemplarer og sendes til dansklærere i folkeskole og på ungdomsuddannelser (gym, HF osv.) og seminarier.

Det er et temanummer som handler om indholdet af undervisningen i dansk sprog. Det rummer også artikler – i den her nævnte rækkefølge -- af Peter Harder (professor ved Engelsk Institut, Københavns Universitet), Lene Herholdt Poulsen (cand.pæd., konsulent), Linda Breum Andersen (folkeskolelærer), Michael Jensen (lektor i dansk, Jelling Seminarium) & Uffe Ladegaard (lektor i dansk og dansk som andetsprog, Jelling Seminarium), Peter Lykke-Olesen (souschef på Peter Sabroe Seminariet), Henrik Møller (lektor ved N.Zahles Seminarium), Jørn Lund (fhv. professor i dansk sprog, chefredaktør af Gyldendals Nationalleksikon).

 

**

 

December 01: Artikel i HSD, foreningsblad for Dansklærerforeningens Handelsskolesektion som udkommer 4 gange årligt. Oplagstal uoplyst, ISBN 87-90242-32-7. Det er et temanummer om sprog. Artiklen har titlen ”Hvad den irske ko kunne fortælle. Danskundervisningen mellem poesiens blå øjne og demokratiets blå briller”. Af andre bidragydere kan nævnes Per Aage Brandt og Lise Lotte Frederiksen.

 

**

 

20/12 01: Klumme i Magisterbladet nr. 23, 2001: Det skal op. Det skal ned. Det er komplet overflødigt og besværligt. Sprællemænd, kravlenisser, englespil, klokker og guirlander. Kort sagt: julepynt. Objektivt set en komplet tåbelig foreteelse uden påviseligt udbytte. …

 

**

 

18/12 01: Erfarer via forlaget at Spindoktor er anmeldt i SLAGMARK nr. 33, 2001. Tidsskrift for idéhistorie. Slagmark rapporterer fra og bidrager til aktuelle og specielle diskussioner inden for kultur, videnskab og filosofi. Udkommer vist 4 gange årligt med basis på Århus Universitet. Anmelderen er Henrik Borup Nielsen.

 

Anmeldelsen har overskriften Til rekonstruktion af den machiavelllistiske snusfornuft.

Det hedder bl.a. ”Kjøller er ikke ude på kynisk at nedgøre de demokratiske idealer. Han vælger blot at fokusere på det felt, hvor det parlamentariske sytstem forandrer sig med størst hastighed, og hvor dets problemer derfor tydeligst kommer til udtryk, nemlig i kommunikationen mellem politikere og befolkning.” og ”For at disse forbrugere [borgerne] ikke skal være helt ”lost” i al markedsgøglet, sætter han sig for at blotlægge ”konkurrencebetingelserne” for dem. Det er der kommet en underholdende bog ud af, som samtidig vil være håndbog for såvel spindoktorer og politikere som ”forbrugere”.

”Bogens første hovedafsnit med eksempler og analyser er det mest vellykkede.” ”I andet hovedafsnit kondenseres disse erfaringer i en række perspektiver, regler og råd. Mange af pointerne forekommer trivielle, men den systematiske opstilling gør alligevel bogen til et interessant studie i, hvordan en machiavillistisk logik stadig sætter sig igennem i et samfund, der har været i stand til at udrydde politisk vold. Her kan en idéhistoriker finde materiale for et sammenlignende studie, der rækker ud over de sædvanlige kyniske betragtninger om det politiske spils amoral og intet nyt under solen.”

 

 

**

 

23/11 01: Deltager i panelet på Miljøstyrelsens konference ”Generationsmålet – Hvordan når vi det?” i Eigtveds Pakhus. Mit indlæg handler om information ud fra spørgsmålet: Hvordan skaffer vi bedst en folkelig opbakning til at nå generationsmålet, og er den overhovedet mulig? Vi slutter med debat. Ordstyrer: Steen Gade, direktør i styrelsen.

 

**

 

Uge 46 (12-18/11) 01: En hel del medieoptræden og –citater i forbindelse med valget. Nok med fredag d. 16. som mest intens med radio: P1, P3, Radioavisen, ”Radionyhederne” og ”Netavisen”, TV-Avis og diverse dagblade. Har også oplevet i mange medier at man gør opmærksom på at jeg har skrevet Spindoktor.

 

 


 

Til toppen af denne side.

 

© klaus@kjoeller.dk