Først lagt op 01-10-2018,,senest opdateret 01-10-2018 11:15:57

 

ALLE BØGER

FORFATTER- OG BOG-KOMMENTARER

SENESTE KOMMENTARER OG  MORALER

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

 

 

Folketingets åbning med tweets og pipfugle

Folketingets åbningsdebat er et beskæftigelsesprojekt for eliten af dansk politik: et alenlangt pipfuglekursus for politikere, kommentatorer og elitekanalerne TV2 News og DR2.

Køllebank foreslår, at politikerne fremover klarer åbningsdebatten ved at mødes højst en times tid i salen for at indspille de få, forudsigelige højdepunkter, som TVs nyhedsudsendelser vil vise. Og at partiernes presseafdelinger sender en kaskade af morsomme personangreb direkte til aviserne. Så kan selve debatten spares væk. 1

1

 

 

 

 

Indhold

 

Store og små løgne 1

08-10-2016: Den syriske præsident Assad følger samme princip som Goebbels: Almindelige mennesker er lette ofre for store løgne, fordi de normalt kun selv lyver om små ting og skammer sig over store løgne. 1

Skingert TV-nonsens 1

09-11-2015: Ingen af TV-indslagene fastholdt formandens pointe om, at respekten for Folketinget udhules, når befolkningen ser medlemmerne sidde og fumle med deres smartphones i stedet for at lytte efter guldkornene. 1

Død metafor-flugt 1

06-10-2013: Statsministerens situation er nu blevet så håbløs, at selv helt døde metaforer forlader hende. 1

Nulvækst i debatten 1

04-10-2013: Folketingets åbningsdebat er et beskæftigelsesprojekt for eliten af dansk politik: et alenlangt pipfuglekursus for politikere, kommentatorer og elitekanalerne TV2 News og DR2. 1

Stærk i undergang 1

06-10-2012: Statsministeren er på det seneste fremstået med stor ægthed og lidenskab. Ræsonnementet bag må være dette: "Når det alligevel går ad helved til, så kan jeg lige så godt bare vise dem, hvem jeg er" 1

Stueren logik 1

13-03-2012: I 1999 sagde Nyrup, at Dansk Folkeparti aldrig ville blive stuerent. Men allerede her efter 12 år og 4 måneder erklærer flere S-ministre DF for stuerent. Når et parti forkorter evigheden så radikalt, så bør partiet også tilsvarende forkorte andre perioder, f.eks. valgperioden. 1

Løkkes modbevis 1

07-10-2012: Iagttagelser af Løkkes adfærd i Folketingssalen bør føre til revision af den videnskabelige teori om, hvad kedsomhed er 1

Hoppende nål 1

06-10-2011: De mystiske, små hak i Thornings åbningstale har en helt naturlig forklaring 1

Bonus 1

Det nødvendige politiske sprog 1

04-10-2016: Det er lettere at rokke det bornholmske grundfjeld med slag fra en røget sild, end det er at rokke det politiske sprog med den kritik, som almindeligvis fremføres mod det, skriver forfatter Klaus Kjøller i anledning af Folketingets åbning i dag. Kronik i Kristeligt Dagblad. 1

 

 

 

 

Store og små løgne

08-10-2016: Den syriske præsident Assad følger samme princip som Goebbels: Almindelige mennesker er lette ofre for store løgne, fordi de normalt kun selv lyver om små ting og skammer sig over store løgne.

Den syriske præsident Assad ved jo godt, at alle i Danmark, herunder udenrigsminister Kristian Jensen, anser ham for at lyve. Så hvorfor lader han sig interviewe af dansk TV?

Det skyldes, at alle diktatorer propaganderer efter samme princip, som allerede propagandaminister Joseph Goebbels praktiserede: Almindelige mennesker er lette ofre for store løgne, fordi de normalt kun selv lyver om små ting og skammer sig over store løgne.

Derfor er Assad glad for, at TV 2 udsender hans gigantiske løgne.

Og at løgnene gør udenrigsminister Kristian Jensen så rasende, at TV 2 igen og igen er nødt til at udsende klip med Assads allerstørste løgne.

Heldigvis er danske TV-seere så erfarne, at de ved, at TV 2 hele torsdag kun bombarderer dem med klip med Assadløgne for at frelse seerne for at skulle se klip med kedsommelige småløgne fra åbningsdebatten i Folketinget.


Skingert TV-nonsens

09-11-2015: Ingen af TV-indslagene fastholdt formandens pointe om, at respekten for Folketinget udhules, når befolkningen ser medlemmerne sidde og fumle med deres smartphones i stedet for at lytte efter guldkornene.

Folketingets nye formand, Pia Kjærsgaard, sagde forleden i BT, at det var mangel på respekt for Folketingets talerstol, når medlemmerne i salen tweetede løs under talerne, som de gjorde f.eks. under statsministerens åbningstale.

Denne opsang medførte så, at meget tweetende medlemmer i interviewindslag på TV dagen lang ”rasede” over, at formanden var ude at trit med udviklingen, når hun vil forbyde medlemmer at bruge de sociale medier i deres politiske arbejde.

Ingen af TV-indslagene fastholdt formandens pointe om, at det handlede om, at respekten for Folketinget udhules, når befolkningen ser medlemmerne sidde og fumle med deres smartphones i stedet for at lytte efter guldkornene.

Alle TV-indslag bestod altså i stærke angreb på formanden for noget, som hun ikke havde sagt, nemlig at politikere i dag generelt ikke bør bruge sociale medier.

TV bliver mere og mere åbenlyst ligeglad med politisk substans. Bare en række politikere raser, så formidler TV gerne skingert nonsens døgnet rundt.

Læs Køllebank'en "Mere Nokia!"


Død metafor-flugt

06-10-2013: Statsministerens situation er nu blevet så håbløs, at selv helt døde metaforer forlader hende.

Både Berlingskes Bob Katzenelson og Politikens Roald Als har hentet inspiration til satiriske tegninger i statsministerens kliché fra åbningstalen: ”Danmark er tilbage på sporet.”

Det er da også en meget uheldig kliche eller såkaldt ”død metafor” at bruge, fordi den både rummer associationer til IC4-skandalen og til det støj- og trafikhærgende metrobyggeri.

Det må undre, at Thornings mange spindoktorer og taleskrivere ikke har været i stand til at finde en bedre kliche, som ikke så taknemmeligt kunne udnyttes af satiriske tegnere.

I åbningsdebatten forsøgte hun sig så med vendingen ”Vi har fået Danmark på ret køl.” Dette billede er ved første øjekast bedre end det med sporet, idet associationerne går til den strandede italienske krydstogtliner, der jo netop succesfuldt er kommet på ret køl.

Men ved nærmere eftertanke er dette billede også ubrugeligt: Luksuslineren Costa Concordia er et vrag, der er ude af stand til at sejle og kun venter på at blive transporteret til ophugning.

Statsministerens situation er nu blevet så håbløs, at selv helt døde metaforer forlader hende.


Nulvækst i debatten

04-10-2013: Folketingets åbningsdebat er et beskæftigelsesprojekt for eliten af dansk politik: et alenlangt pipfuglekursus for politikere, kommentatorer og elitekanalerne TV2 News og DR2.

På tv2.dk forudsagde TV2s Henrik Qvortrup, at Socialdemokraterne ville bruge åbningsdebatten til at lange ud efter Dansk Folkeparti og Venstre. Og at Venstre ville angribe regeringen.

Og DRs Uffe Tang forudsagde på dr.dk, at økonomien, nulvæksten og velfærden ville blive debattens store temaer.

Og se: Det skete faktisk nøjagtigt som de kloge havde forudsagt!

Spørgsmålet melder sig derfor, om det overhovedet var nødvendigt at holde selve Marathon-debatten. Det eneste, der nåede ud til alle vælgerne, var jo et par klip i TVs nyhedsudsendelser i går aftes og så de mest morsomme og personfikserede citater, som gengives med store fede typer i aviserne i dag.

Debatten er et gigantisk pipfuglekursus for politikere, kommentatorer og elitekanalerne TV2 News og DR2.

Groft sagt foreslår, at politikerne fremover klarer åbningsdebatten ved at mødes højst en times tid i salen for at indspille de få, forudsigelige højdepunkter, som TVs nyhedsudsendelser vil vise. Og at partiernes presseafdelinger sender en kaskade af morsomme personangreb direkte til aviserne. Så kan selve debatten spares væk.


Stærk i undergang

06-10-2012: Statsministeren er på det seneste fremstået med stor ægthed og lidenskab. Ræsonnementet bag må være dette: "Når det alligevel går ad helved til, så kan jeg lige så godt bare vise dem, hvem jeg er"

I Folketingets åbningsdebat gik Helle Thorning-Schmidt i flæsket på Løkke og Venstre. Det skete med saft og kraft.

Det er tydeligt, at Thorning i sine taler på det seneste er blevet både mere selvironisk, sikker og offensiv. Og virker mere ægte. Det oplevede vi både i kongrestalen forleden og i åbningstalen i Folketinget. Det klæder hende!

Efter Groft sagt's helt oprigtige vurdering viser Helle her præcis de sider af sin person, som alle de vælgere, der stemte på hende ved valget, drømte om at se hende udfolde som statsminister.

Problemet er bare, at vælgerne fortsat flygter. Måske fordi de gennemskuer, at åbningstalens eneste nyhed: forslaget om længere skoledag, var gabende fantasiforladt.

Og at hun kun udmalede et valgkampsagtigt fjendebillede af Venstre i åbningsdebatten for at dække over, at regeringen er ude af stand til at finde ud af, hvem den vil lave finanslov med.

Statsministerens nye, mere ægte stil er retorisk velgørende, men det er for let for alle at gennemskue, at den skyldes, at Helle har indset, at hun ligeså godt kan være sig selv, når alt håb alligevel er ude.


Stueren logik

13-03-2012: I 1999 sagde Nyrup, at Dansk Folkeparti aldrig ville blive stuerent. Men allerede her efter 12 år og 4 måneder erklærer flere S-ministre DF for stuerent. Når et parti forkorter evigheden så radikalt, så bør partiet også tilsvarende forkorte andre perioder, f.eks. valgperioden.

Ved Folketingets åbningsdebat i oktober 1999 sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen til Dansk Folkeparti: "Uanset hvor mange anstrengelser I gør jer: Stuerene bliver I aldrig.” Det vil sige, at i al evighed skulle Dansk Folkeparti ifølge Socialdemokratiet være forvist fra stuen i dansk politik.

Men nu har Dansk Folkeparti så indgået trafikforlig med regeringen og Enhedslisten. Og herefter har flere socialdemokratiske ministre erklæret DF stuerent med kryds og slange.

Groft sagt må konstatere, at Socialdemokratiet hermed har klaret, hvad mange lærde teologer har bakset forgæves med i århundreder, nemlig spørgsmålet om, hvornår evigheden begyndte og hvorlænge evigheden varer.

Evigheden begyndte ifølge S i oktober 1999 og varede til marts 2012, dvs. 12 år og 4 måneder.

Men hvis den socialdemokratiske evighed er så kort, så må andre socialdemokratiske perioder logisk nok tilsvarende radikalt forkortes. En socialdemokratisk valgperiode kan således ikke være på 4 år, men kun på allerhøjst nogle få uger, således at Thorning allerede for længe siden burde have udskrevet næste folketingsvalg.

Redaktionel Kommentar: I Groft sagt'en i Berlingske skrev jeg fejlagtigt, at det var i sin åbningstale, at Nyrup sagde de berømte ord. I en mail har Peter Heyn Nielsen, Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, venligt gjort opmærksom på, at det faktisk var i åbningsdebatten to dage efter åbningstalen, at ordene faldt. Jeg siger tak for korrektionen, og har rettet det ovenfor. Hermed er den socialdemokratiske evighed blevet forkortet med yderligere to dage i forhold til det, jeg skrev.


Løkkes modbevis

07-10-2012: Iagttagelser af Løkkes adfærd i Folketingssalen bør føre til revision af den videnskabelige teori om, hvad kedsomhed er

Ifølge en videnskabelig rapport, som Berlingske skrev om torsdag, er kedsomhed ”en ubehagelig tilstand af at ville noget uden at være i stand til at gøre noget, der tilfredsstiller den trang.” Og det lyder rigtigt.

F.eks. blev Løkke tydeligt ramt af kedsomhed, da han sidste år måtte afgive statsministerposten til Helle. Det passer perfekt med definitionen: Løkke befandt sig i en ubehagelig tilstand, hvor vælgerne havde forhindret ham i at gøre noget, der tilfredsstillede hans trang til at gennemføre sin politik.

Han kunne derfor knapt holde sig vågen i Folketingssalen ved åbningsdebatten sidste år, når Helle stod på talerstolen og fremlagde alle sine storslåede planer.

Men i år så han slet ikke ud til at kede sig spor under samme debat, selv om Helles planer nu bare går ud på en kedsommelig ting som en længere skoledag.

Forskerne i kedsomhed er altså nødt til at revidere deres teori.

Løkke har bevist, at man kan være ude af stand til selv at gøre noget, men samtidig være særdeles godt underholdt af, at ens fjende med dødsenskedsommelige forslag af egen kraft går sin undergang i møde.


Hoppende nål

06-10-2011: De mystiske, små hak i Thornings åbningstale har en helt naturlig forklaring

Flere læsere af Groft sagt har bemærket, at Helle Thorning i åbningstalen i Folketinget lavede en række små fejl. Det var som om hun snublede i ordene. Selv helt lette ord. Lynhurtigt blev det for det meste rettet.

Nu spørger en læser så, om det kan skyldes, at hun var nervøs og anspændt.

Nej, kan Groft sagt oplyse. Helle Thorning har i et interview med Henrik Qvortrup fra TV 2 afvist, at hun er spor nervøs over sin nye rolle.

For at afklare mysteriet har Groft sagt derfor flere gange afspillet talen på nettet under intens aflytning. Og det fremgår tydeligt, at der er en ganske enkel forklaring på de små lydhop.

Forklaringen er, at Thorning taler ved hjælp af en gammeldags grammofonplade, som hendes spindoktor, Noa Redington, støber til hende.

Redington har forklaret Groft sagt, at åbningstalen desværre blev spillet med en gammel nål, som var blevet helt slidt ned i valgkampen. Og da den plade, han havde sat på, samtidig var godt brugt, så hoppede nålen simpelt hen i rillen.


Bonus

 

Det nødvendige politiske sprog

04-10-2016: Det er lettere at rokke det bornholmske grundfjeld med slag fra en røget sild, end det er at rokke det politiske sprog med den kritik, som almindeligvis fremføres mod det, skriver forfatter Klaus Kjøller i anledning af Folketingets åbning i dag. Kronik i Kristeligt Dagblad.

Mange er kritiske over for politikernes brug af sproget. Men meget af kritikken bygger på et løst grundlag.

For eksempel kan man anklage politikere for primitivt sprog, fordi de ikke kan finde på adjektiver, men i stedet tilføjer ”rigtig” foran adjektivet og gentager det op til fire gange. Og fordi de bruger samme vendinger hele tiden, for eksempel ”klokkeklart” og ”den lange og den korte bane”.

Dette er ikke en kritik, jeg har fundet på. Disse og alle andre eksempler på kritik af politikersprog, som jeg gengiver her i kronikken, er hentet fra artikler her i Kristeligt Dagblad fra de senere år. Kritikken kommer fra universitetsforskere: retorikere og litterater.

Det er rigtigt, at politikere bruger mange gentagelser, og at de ofte har et primitivt billedsprog med metaforer, som er hørt før. Men for at kritikken skal give mening, så skal det være muligt for politikerne at bruge sproget anderledes. Normalt taler politikere, som politikere er nødt til at tale.

Læs hele kronikken på kristeligt-dagblad.dk. Eller - hvis det ikke er muligt - læs manus til kronikken i arkivet på kjoeller.dk.

Læs om bogen Det politiske sprog.

 

 

 

Læs flere Kølletæppebank.

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

 

ALLE BØGER

FORFATTER- OG BOG-KOMMENTARER

SENESTE KOMMENTARER OG  MORALER

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp