Bog udkommet 1993. Først lagt op som webtekst 11-03-2024. Senest opdateret 11-03-2024 14:16

R * IX

 

Det er ofte sagt, at vi lever i en tid, hvor alting bliver mere indviklet. Køber man en brødrister, følger der en brugsanvisning med på syv sprog. Mange ting er ikke mere, hvad de var. Til gengæld kommer der så hele tiden nyt.

I min pure ungdom kan jeg huske, at mine to søstre og jeg engang sad og legede med en stor gulerod, mens vi drømte om vores pligter som voksne kvinder. Pludselig brød min yngste søster ud i en høj latter. Hun havde indset det pudsige i, at grøntsagen var stærkt rød, men at den jo hed gulerod.

Vi lo alle meget deraf. Rigtigt meget, endda.

Senere fortalte vi det til vor far, kong Frederik IX, ved eftermiddagstheen. Han lo også meget af det resten af dagen, og fortalte enhver, der kom i nærheden, historien om prinsessen, der en dag opdagede, at grøntsagen, en gulerod, i virkeligheden var rød. Min mor var ikke helt så begejstret, husker jeg.

Og som vi vist alle ved, er en gulerod i dag ikke bare rød. Den er ikke engang længere en grøntsag. Den er i alle EF-lande nu blevet en frugt.

Det siger i al sin enkelhed, hvor indviklet alting er blevet i dag. Og hvor hurtigt og uforudsigeligt udviklingen sker.

Men hvad nytter det at sætte sig hen og lade stå til? Selv om udviklingen kan være nok så svær at følge, må vi aldrig bare trække på skuldrene og sige: ”Hvad sagde vi!” Vi skal meget hellere spørge: ”Hvorfor var det ikke os, der fandt på det først?”

 

 

 

 

Mimi Jakobsen: "Det får nogle alvorlige konsekvenser for os. Jeg tror simpelthen ikke, at de vil interessere sig en disse for, hvad Danmark synes om rimelig kort tid. Og det synes jeg er så deprimerende." (juni 1992). Havde i 1993 været minister 4 gange: Minister for kulturelle anliggender, Socialminister, Grønlandsminister og Samordningsminister. Forhenværende formand for Centrum-Demokraterne

Privatfoto (udklip) fra video på YouTube: Klaus Kjøller

 

 

MIMI JAKOBSEN: DEN LANGSIGTEDE LØSNING

Jeg forstår godt at det kan være svært at forstå for almindelige mennesker hvordan et ministerium og det offentlige og det altsammen fungerer. Det er såmænd også svært for os andre.

Men det er nu engang ideen i et demokrati at vi allesammen skal forstå. Måske ikke det hele og måske ikke det samme allesammen, men i det mindste ét eller andet.

Heldigvis er det ikke umuligt. Og i hvert fald slet ikke nær så umuligt som mange tror.

Min holdning er at når alle skal forstå ét eller andet, så er det værst for systemet hvis det er så indviklet at det slet ikke er til at forstå et suk af. Folk er gode nok som de er.

Hus, bil og ha' det rart

Grunden til at det altsammen virker så indviklet er at der er så mange politikere der ikke siger tingene ligeud. Det skal jeg ikke blande mig i. Jo mere gylle og sort snak de andre kommer med, jo lettere er det for os andre.

Lad mig sige det ligeud: Politik drejer sig om fire simple ting:

 

1)   Folk skal have deres eget hus.

2)   Folk skal have deres egen bil.

3)   Dem som ikke har deres eget hus og deres egen bil må ikke have det så dårligt at det er uanstændigt.

4)   Vi politikere på Christiansborg er mennesker på godt og ondt.

 

Huse kan vi bygge selv. Så det er ikke så indviklet. Lejeværdien må bare ikke stige.

Penge er mange ting

Biler kan vi derimod ikke lave selv. Eller rettere. Det kan vi selvfølgelig godt, men hver gang vi har prøvet, har det vist sig at folk hellere vil købe de biler de laver i udlandet.

Biler køber vi for danske penge hos bilforhandlerne. Bilforhandlerne køber dem i udlandet og må betale med tyske mark, amerikanske dollars eller japanske yen. De danske penge skal altså veksles til disse andre møntsorter. Det sker i bankerne.

For at veksle penge må man have en vekselkurs.

Gå-væk-hund på japansk

100 danske kroner er ikke noget værd i sig selv. Det skulle da lige være hvis man ruller sedlen sammen og bruger den til at tænde sin cigar med. Men de brænder dårligt og det lugter fælt. Desuden er det forbudt, men det er der jo så meget der er.

100 danske kroner er noget værd fordi man kan købe noget for dem som man har brug for, fx en knop til flagstangen, noget gå-væk-hund og nogle liter benzin. Ved at se på hvor mange yen det koster at købe lignende varer i Japan kan man få en ide om hvordan vekselkursen mellem danske kroner og japanske yen er.

Men ikke nok med det.

Husk at købe underbukser til Bengt!

100 danske kroners værd er også afhængigt af hvor stabilt vores politisk-økonomiske system er. Er der mange terrorgrupper? Er der mange vilde strejker? Lever vi højt på at låne en masse penge som vi ikke kan betale tilbage? Er vores inflation stor?

Jo mere ustabilt man synes vores system er, jo lavere vil man vurdere vores danske kroner.

Og for at sikre stabilitet må vi have en masse embedsmænd, ministerier, fagforeninger osv. Og vise flaget i EF og NATO og hvad det altsammen hedder.

Og vi må have en socialpolitik som sørger for at ingen har det så dårligt at de laver uro. Af rent menneskelige hensyn skal fx folk uden arbejde sikres så megen hjælp at de ikke behøver ofre deres fritid på at rende til demonstrationer til fordel for ekstremistiske partier.

Og så videre. Og så videre.

Så er det jeg spørger: Hvem gider høre om alt dette?

Det er jo røvkedeligt!

Selv politikere hader politik

Det er den slags der kan lægge dansk politik helt øde. Tømme de sidste forsamlingshuse. Få de sidste partimedlemmer til at flygte.

Vi ved jo godt at det hele bare kører.

Men hvad der ikke er lige meget, det er om det bliver dyrere at køre i bil eller at bo i eget hus. Og det bliver det ikke så længe jeg har noget at skulle have sagt.

Hvis I tror at vi politikere elsker nationaløkonomi og alle de ulidelige betænkninger, rapporter og ordførertaler, så må I tro om. Vi hader det. Vi er flere og flere der arbejder på at få det afskaffet. Men det holder hårdt. Hvis I vidste hvor hårdt jeg har måttet kæmpe bare for at forhindre at man fyldte en hel masse embedsmænd ind i mit ministerium!

Folkene på Borgen

Dansk politik skal tage sig gevaldigt sammen og se at blive langt mere underholdende. Der er alt for mange politikere der endnu ikke har opdaget at politik ikke interesserer folk. Det er på høje tid at vi gør noget for at redde folkestyret.

Hånden på hjertet: Ville man sende så meget tv fra Christiansborg hvis man ikke havde pligt til at gøre det? Og ville man sende lige netop det stof?

Rammen er sådan set meget god: en masse farverige mennesker på en stor arbejdsplads. Men når man nu ved hvor mange spændende historier der er derinde, er det påfaldende så lidt af det der kommer ud.

Poul Nyrups hemmelige lidenskab

Poul Nyrup er en rar, faderlig type. Fint nok. Men bag hans kontrollerede, kejtede ydre der findes en frygtelig hemmelighed. Ellers falder figuren helt sammen i kedsommelighed. Men det skulle da heller ikke være noget problem med den lange vej han har gået fra simple kår, op gennem studier og fagbevægelse til statsministerposten.

I en af episoderne kan én af hans tidligere elskerinder lave skandale på et regeringsmøde, mens Lone Dybkjær springer ud fra Folketingets balkon. Hun forstuver kun foden. Finansloven med bilag er netop delt ud af folketingsbetjentene og ligger som en tyk papirsdyne hen over indbo og politikere i salen.

Britta Schall Holberg er en mulighed som elskerinde, men Gitte Stallone Nielsen er også god. Mette Fugl?

En anden god mulighed er at han har en hemmelig last, fx er transvestit. Hans ligesom udslukte, afsminkede officielle ydre gør det fristende at forestille sig hvordan han ser ud når han er i krigsmaling og oppe på dupperne.

Niels Helvegs erotiske gennembrud

Niels Helveg er også rar. Han er måske dansk politiks bedste svar på Edward Kennedy: Manden der fik det hele foræret. Dramaet i denne figur er hans psykiske problemer med at leve op til de forventninger man stiller til ham. Han har aldrig fået lov til at være ung, men er tidligt blevet iført habit og har talt som de andre habitter så længe at man synes han altid har været der. Det har han også.

Dynamikken i hans figur ligger i en selvforglemmende erotisk besættelse til en lidenskabelig, lunefuld, purung kvinde, i stedet for de lunkne forhold til moderlige typer hans liv ellers har været brolagt med. Det kan være en venstreorienteret journalistpraktikant på Christiansborg. Gennem dette forhold bryder han med sin politikerrolle og bliver værtshusholder på Haiti.

Glinsende, utænkelige kroppe bag insektnettet. Tropenattens lyde kaldes på måneskin ind gennem vinduet, og forenes med elskovshvin og -suk til en kaotisk junglemusik.

Helveg taber to pund om ugen, men så kaldes praktikanten hjem til en karriere som modeskribent ved dagbladet Politiken. Vender Helveg tilbage til dansk politik eller tager han imod tilbuddet fra en lokal gangsterchef om at ægte hans smidige, sexede, panterfarvede datter? Gangsteren vil gerne ind på det europæiske marked. Og Helveg har jo både været kabinetschef og udenrigsminister. Afsnittets titel: Et tilbud som ikke kan afslås?

Mariannes forføreriske fortæring

Marianne Jelved er den flinke, stille pige som vokser med opgaven. Hun blomstrer op i takt med at hun bliver kastet ud i stadig mere håbløse opgaver. Hun er en meget vigtig figur for de kvindelige seere, fordi så mange kan identificere sig med hende. Hun repræsenterer drømmen om at kunne når det gælder.

Skurken i hendes liv er en mand der har udnyttet og forladt hende. Den skarpest tænkelige modsætning til den solide, faderlige type hun er gift med. Denne tidlige elsker og eventyrer dukker nu atter op, hidkaldt af hendes succes. De har et møde hvor de spiser middag og hvor hun afviser hans letgennemskuelige anger og forføreriske forslag. Sejren er hendes. Men fristelsen til at sige ja var umenneskelig stor! Man lever med i den erotiske kamp mens retterne fortæres. Marianne har meget blåt på øjenlågene den aften.

Folkestyret arbejder, en verdenssucces

Min far, Erhard Jakobsen, er den rare, gamle, kloge mand som alle kommer til når der er brug for et fortroligt råd. Den sidste man beder til inden Gud. Jeg er hans datter. Jeg ville egentlig allerhelst være hjemme og passe mine høns og smøre madpakke til Bengt. Men da min far kaldte, drog jeg afsted. For folkestyrets skyld.

Hvis vi får dronningen med i serien kan den også sælges til de store amerikanske tv-stationer.

 

 

 

© Klaus Kjøller