Bogen Hej Danmark 1993

– nu som web-antologi til det danske folk 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

Bog udkommet 1993. Først lagt op som webtekst 11-03-2024. Senest opdateret 17-03-2024 13:58

 

Privatfoto fra 90’erne

 

FORORD

 

Ved særligt vigtige folkeafstemninger udsender Folketinget en avis: Informationer fra Folketinget.

Hver husstand får et eksemplar med posten. Det fører ofte til husspektakler fordi familiemedlemmerne begærligt kaster sig over eksemplaret så snart det viser sig i entreen. Man er henrykte over endelig at kunne få tilfredsstillet sit behov for grundig, saglig og kompetent oplysning.

Inspireret af disse folkelige succeser har kræfter i tinget taget initiativ til at udsende denne bog. At den ikke landsomdeles via posten, men udsendes via boghandeler og kiosker, skyldes hensynet til ro og orden.

Bogen har to formål:

 

1)      Afstemningsavisernes indhold har drejet sig om konkrete spørgsmål. Der er udtalt behov for at Folketinget også informerer om helt generelle spørgsmål om vores folkestyre.

2)   Næsten al daglig oplysning til borgerne om Folketinget kommer gennem pressen. Med al respekt for journalisterne så medfører dette ofte fordrejninger, fejlciteringer og manipulationer. I denne bog træder en række kendte folketingsmedlemmer i helt usminket kontakt med befolkningen. Ingen frække journalistspørgsmål afleder fra det væsentlige. Ingen smarte forkortelser ødelægger nuancerede, dybtgående, filosofiske forklaringer.

 

Da jeg fik en føler om det mon var noget for mig at blive redaktør for dette projekt, tøvede jeg. Så sagde man at man havde valgt netop mig fordi jeg var kendt og respekteret som en kritisk iagttager af det politiske liv, men også som en nysgerrig og åben person som ikke kunne mistænkes for at have personlige, partipolitiske eller mediepolitiske kæpheste at hyppe.

Så sagde jeg ja. Jeg indså at opgaven var et borgerligt ombud.

Redaktørjobbet har egentlig været let. Det passer overhovedet ikke at politikere ikke kan udtrykke sig. Og om flere tør jeg godt spå at det ikke er det sidste vi hører fra dem.

Det svære har været at vælge ud blandt de mange tankevækkende bidrag. Næsten alle tingets medlemmer har tilbudt ét eller andet. Det gør mig ondt at det af pladsgrunde har været nødvendigt at sige nej til så mange nyttige, oplysende og perspektiverende indlæg.

På bidragydernes, forlagets og mine egne vegne vil jeg overbringe den varmeste tak til dronning Margrethe for de forbindende tekster.

 

 

Klaus Kjøller

1993

 

13-03-2024: Teksten til ”Bogen Hej Danmark 1993 – nu som web-antologi til det danske folk 2024” er den originale tekst fra 1993, men altså nu som offentlig webtekst -- stadig underlagt de sædvanlige copyright-bestemmelser. Kapitlerne er ny-forsynet med portrætfotos af den politiker som spiller hovedrollen i kapitlet. Til gengæld er Roald Als’ tegninger i 1993-udgaven udeladt.

Andre fysisk totalt tilgængelige web-bogtekster på Kjoeller.dk er

 

1998

2022-23

Ingen af disse to tekster har dog tidligere været udgivet som paperback. De er begge fødte på Kjoeller.dk som webtekster.

 

 

© Klaus Kjøller