senest opdateret 09-12-2020 11:14:37

 

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

Seneste nyt

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

 2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

 

Listen omfatter kun offentlige eller så godt som offentlige arrangementer og ytringer. Af planlagte eller aftalte fremtidige ting bringes stort set intet – af hensyn til faren for hybris. Eksterne links kan være blevet inaktive.

Senest opdateret d. 09-12-2020 11:14:37. ”Seneste nyt”-filen længst til venstre i menuen opdateres – hvis der er sket noget – normalt én gang om ugen, lørdag - søndag.

 

 

Seneste nyt fra 2000

 

 

 

 

29/12 2000: Tidsskriftet Ledelse i Dag, specialmagasin om nordisk og international ledelse, udkommer med artiklen "Ledelse med humor".

Formålet med artiklen er dels at overbevise eventuelle tvivlere om at humor er et nødvendigt redskab for en leder, dels at gøre lederen (læseren) bedre til at nå sine mål med humor. Jeg vil så godt som muligt underbygge mine råd med henvisninger til forskning eller autoriteter. Men artiklen bygger også på mine egne erfaringer fra mine godt 5 år som leder af et stort institut på Københavns Universitet. Hvor det ikke tydeligt fremgår at artiklens iagttagelser, analyser og vurderinger er hentet fra en bestemt kilde, er det noget jeg selv har fundet ud af.

 

Læs

 

***

12/12 00: artiklen "Om valg af billeder i offensivt formidlende tekster: 4 eksempler" udkommer i Fausing & Redvall (red.) I billedet er alt muligt København: Tiderne Skifter, s. 323-347.

Om valg af billeder i offensivt formidlende tekster: 4 eksempler

Resumé: Efter analyse af et eksempel på klassisk forskningsformidling gennemgås fire bøger som er offensivt formidlende, dvs. beregnet for læsere som hverken læser af tvang eller fordi de interesserer sig for den pågældende videnskabelige disciplin. De fire bøger resumeres og beskrives ud fra deres brug af billeder på tre niveauer. Endelig placeres de i forhold til to erkendelsesteoretiske fordomme som bøgerne må søge at nedbryde for at nå læserne: 1) bevidstheden som en beholder, og 2) sproget som noget der først og fremmest benyttes til at beskrive med. Afslutningsvis reflekteres der over årsagerne til bøgernes forskellige grad af udbredelse.

 

Læs

 

***

7/12 00: Artiklen fra Ledelse i dag (se ovenfor) offentliggøres på www.kommunikationsforum.dk. Lasse Krogh fra Advice A/S har stået for det praktiske med at få den lagt ud.

***

Torsdag d. 16/11 00: Klumme i Magisterbladet nr. 21, 2000 "Sådan set": Mange tror at humor er en form for luksus, en slags pynt som egentlig godt kan undværes. Dette er ikke bare en forkert opfattelse. Den er også farlig fordi den bygger på en grundlæggende misforståelse som truer overlevelsen…

***

24/10 00: Klumme i Magisterbladet: Rolige formandsvalg og fredsvalg – som ofte til universitetets ledelsesposter – betyder som regel, at den hule retorik og idyllisering regerer. Men det kan da også bare være tegn på at alt er i den bedste orden. Eller at ingen rigtig gider tage konflikterne.

***

Onsdag d. 27/9 00: Foredrag i Erhvervsforskerklubben, en forening af ph.d.-studerende fortrinsvis fra de tekniske fag. Titel: Eksperten i medierne. Hvordan formidler man effektivt i samarbejde med journalister? De forskellige genrers muligheder og farer, fx 3 minutter i TV-Avisen, ekspertskuespilleroptræden i ungdomsprogrammet U-land og lang samtale på P1.

***

Onsdag d. 27/9 00: kommenterer på DR-radioens "eftermiddagsflade" debatten og debattører: Hvilken person har vundet og tabt? Hvilken side har generelt gjort det bedst i kampagnens forskellige faser.

***

Fredag d. 22/9 00: Giver i Ekstra Bladet karakter til fire deltagende toppolitikere i tv-debatten aftenen i forvejen på DR2, og bedømmer hele debatten. Interviewer: Dan Jensen.

***

Dagene op til euro-afstemningen d. 28/9 00: 5 mindre bidrag til dagbladet Politikens eurosider med udgangspunkt i valgpjecerne.

***

Torsdag d. 14/9 00: Klumme i Magisterbladet nr. 17, 2000 "Sådan set": Som forfatter kan man godt misunde Mogens Lykketoft

***

Torsdag d. 7/9 00: I egenskab af at være "lektor i retorik": direkte samtale med Michael Meyerheim på TV2's Morgentv om politiker-"sprogblomster" i Euro-debatten. Den anden inviterede gæst var kommunikationsrådgiver Henrik Byager.

***

Onsdag d. 6/9 00: Læst korrektur på mit bidrag til antologien I billedet er alt muligt, redigeret af Bent Fausing og Eva Novrup. Bogen forventes at udkomme på forlaget Tiderne Skifter til oktober 2000. [Det blev først d. 12/12.]

***

Tirsdag d. 22/8 00: Direkte interview af studieværten Lars Daneskov i DR-God Morgen P3 i anledning af en amerikansk undersøgelse af latterens betydning i kommunikation og påvirkning.

***

Torsdag d. 3/8 00: Klumme i Magisterbladet nr. 14, 2000 "Sådan set": Har du overvejet hvordan du vil takke for Nobelprisen?

***

Lørdag d. 24/6 00: Opdager ved et tilfælde at en ny forening, Netværket Mod Hjemmesider, har udvalgt mig som sit første offer. Det er jeg selvfølgelig smigret over; havde netop så småt overvejet at nedlægge denne hjemmeside, men fortsætter naturligvis nu.

***

Tirsdag d. 20/6 00: Direkte interview i Radioavisens Morgenmagasin i anledning af Mandag Morgens undersøgelse af Euro-kampagnen der bl.a. viser at trykte medier bruger over halvdelen af pladsen på at behandle selve kampagnen og under 1/4 på de økonomiske og politiske konsekvenser af henholdsvis ja eller nej. Interviewer: Klaus K. Nielsen.

Samme dag, ca. en halv time senere: direkte interview om samme emne på Go'morgen P3. Interviewer: studieværten som vistnok hed Jesper.

***

Søndag d. 18/6 00: Toner frem i TV-Nyhederne på TV2 kl. 19 og svarer på hvorfor mon Kurt Thorsen er så populær på trods af at han er dømt 6 års fængsel. Interviewer: Niels Tradsfeldt. Optagelsessted: Café Thorsen på Holmen med blafrende banner som baggrund.

***

Tirsdag d. 6/6: Direkte interview i TvDanmark, Kanal 2, i udsendelsen lige efter nyhederne kl. 17.30. Emne: eksamen med direkte udgangspunkt i bogen Snyd ikke dig selv ved eksamen. Inden nyhedsudsendelsen var der et spot for interviewet hvor bl.a. bogen vistes frem og seerne opfordredes til at ringe ind og stille spørgsmål.

***

Fredag d. 2/6 00: Direkte interview i Universitetsradioen om eksamen. Interviewere: Signe Gaarde + én (mig) ukendt.

***

Fredag d. 2/6 00: Ekstra Bladet bringer mit svar på Hans Fl. Kraghs bredside d. 19/5.

***

Torsdag d. 25/5: Interview i B.T. om eksamen. Overskrift: "Hjæælp, jeg skal til eksamen". Interviewer Anne Aarestrup. Bogen Snyd ikke dig selv ved eksamen fremhæves rosende som én af to bøger under rubrikken "Gode bøger om eksamen og eksamensskræk".

***

Torsdag d. 25/5: Klumme i Magisterbladet nr. 10, 2000 "Sådan set": Eksamen er så forhadt at det må undre at den ikke forlængst er afskaffet. Her må være stimer af stemmer at hente for et politisk parti.

Lad os se det i øjnene: Eksamen kan ikke afskaffes fordi den mere handler om den menneskelige natur end om ministerielle bekendtgørelser…

***

Tirsdag d. 23/5 00: Interview i DRTV1, 19direkte, om eksamen med fremhævelse af bogen Snyd ikke dig selv ved eksamen.

***

Fredag d. 19/5 00: Studieværten Henrik Dahl og undertegnede får en bredside af Ekstra Bladets Hans Fl. Kragh over hele bagsiden af tv-tillægget "Flimmer". Emnet er vores optræden i programmet "Rene ord for pengene" d. 15/5. Jeg sendte et svar til bladet onsdag d. 24/5 som blev bragt d. 2/6, lettere forkortet, med billede.

***

Mandag d. 15/5 2000: Direkte interview i DRTV1 "Rene ord for pengene" om gode råd til eksamen. Interviewer: Henrik Dahl (studieværten).

***

Lørdag d. 29/4 2000: Direkte interview i Københavns Lokalradio ("Lang Lørdag") om Snyd ikke dig selv ved eksamen. Interviewer: Marianne Skovlund.

***

Lørdag d. 15/4 2000: Deltager efter invitation i Debutantarrangement i Dansk Forfatterforening, Strandgade 6, st., Kbh.K. Det er styrelsen for den Skønlitterære gruppe i foreningen der står for arrangementet. Der skal læses op ca. 10 minutter af hver debutant, hvorefter man spiser og har det rart.

Opmærksomme læsere af 'Sidste nyt' her på webadressen vil vide at jeg også for et år siden havde æren af at deltage i et lignende arrangement. Klik eventuelt her, hvis du vil se notitsen fra dengang. Nogle vil så råbe: "Snyd!" for man kan kun debutere én og netop én gang. Sådan er ordet 'debut' defineret. Rigtigt. Men sidste år var det heller ikke som debutant jeg optrådte, men som stedfortræder for den meget mediesky forfatter Arne Ossian som debuterede i 98 med Kong Klaks sten. I år optræder jeg derimod så omsider selv som debuterende skønlitterær forfatter med romanen Dronningens hund fra efteråret 99.

Krakilere kan så fortsætte med at råbe: "Snyd!" For ifølge bibliotekernes officielle registrering rubriceres bogen Hej Danmark! Ti toppolitikere taler ud -- med forbindende tekster af dronning Margrethe II som skønlitteratur. Og den kom allerede i 93. Men nej, siger jeg, for dengang blev jeg ikke inviteret til noget debutantarrangement, så den tæller ikke.

I øvrigt er arrangementet hyggeligt: Trygge rammer, men tilpas med vanvid til at det er stimulerende: Hvis det er som sidste år, er det en nogenlunde ligelig blanding af midaldrende folk i gode job med en fritid som tillader litterære sysler, og helt unge blæsebælge på tærsklen til en litterær skæbne.

***

Torsdag d. 6/4: Klumme i Magisterbladet nr. 7, 2000 "Sådan set": Er Danmark et alt for lille balletområde til at have sit eget sprog? Selvfølgelig ikke

***

Torsdag d. 24/2: Klumme i Magisterbladet nr. 4, 2000 "Sådan set": Hvor er oprørerne henne i dag? Hvorfor er der ikke mere nogen der laver ideologikritisk analyse af TV-Avisen? Hvornår har vi sidst fået en afsløring af årsberetningen fra Mærsk…

***

Lørdag d. 29/1 2000: Interviewes i Radioavisens ugemagasin REFLEKS af Helene Bøgvad i anledning af den nyudkomne nøgleroman om forholdene i Det konservative Folkeparti, "Kongekabale". Grunden til at jeg hidkaldes er at jeg i efteråret udsendte en roman som af visse anmeldere blev opfattet som en nøgleroman om visse politikere og en medieekspert: Dronningens hund.

***

Lørdag d. 22/1 2000: Hænges ud i Ekstra Bladet af stand-up-filosof Arno Victor Nielsen som skriver et dobbeltopslag om Modersmål-Selskabets konference. For det første fremhæves det at jeg -- i modsætning til de øvrige ærværdige debattører -- ikke er at finde i Kraks Blå Bog. For det andet forstår jeg ikke jura: "Og når kommunikationseksperten Klaus Kjøller tror, at den er klaret med bare at dele det juridiske ordsalat op i små portioner, kunne Frøbert afsløre graverende fejl i Kjøllers læse-let-udgave, fejl som skyldes, at dansklæreren simpelthen ikke ved noget om jura." Endelig er jeg helt håbløs: "Mødets dårligste og dummeste indlæg kom fra sprogmanden Klaus Kjøller, der i fuld alvor så frem til den dag, da computere kunne overtage juristernes skriftlige arbejde. Han kendte nok ikke denne advokatvits fra internettet. Advokater bliver ikke gjort arbejdsløse af den moderne teknologi, for ingen gider bygge en robot, der ikke skal lave noget."

Min kommentar: Læse-let-udgaven diskuterede vi på mødet. "Min" udgave var i virkeligheden en udgave som en journalist fra Ekstra Bladet (!) havde skrevet efter at have talt i telefon med mig -- og uden at jeg havde kontrolleret hvad der var kommet ud af vores samtale om teksten. Ekstra Bladets tekst var dog langt bedre end originalen, i betragtning af formålet og målgruppen. Men jeg var helt enig i Frøberts kritik af den -- og i hans forbedrede læse-let-omskrivning, så vidt jeg i farten opfattede den. Det fremgik i øvrigt tydeligt på debatmødet at Frøbert og jeg var helt enige. Pointen var at det utilgængelige juristsprog faktisk kunne erstattes af noget forståeligt uden tab af juridisk præcision. Denne pointe mangler desværre i Arno Victor Nielsens noget knarvorne dækning af træfningen.

Jeg må have udtrykt mig usædvanligt dårligt når Arno Victor Nielsen får den opfattelse at jeg i fuldt alvor ser frem til den dag hvor computere kan erstatte jurister -- eller gøre dem overflødige. Jeg mener tværtimod at jurister intet har at frygte. Fremtiden er for deres vedkommende sikret. Arno Victor er slået ned på en lille humoristisk ment afslutningsbemærkning i mit indlæg. Jeg overvejer herefter helt at undgå humor, ironi og den slags i fremtiden -- i hvert fald når Arno Victor er i nærheden. Det bliver ikke spor skægt. Men muligvis kan det skaffe mig i Kraks Blå Bog?

***

Torsdag d. 20/1 2000: Interview i P1-magasinet "Indblik" optaget i pausen på Modersmål-Selskabets debatmøde d. 19. Forklarer hvad Ansvarsreglen går ud på. Den lyder således: Sørg altid for at modtageren tager ansvaret for at forstå, og er mit forslag til politisk realistisk målsætning for det offentliges sprogbrug. Reglen er introduceret og forklaret i Image, s. 58.

***

Onsdag d. 19/1 2000, kl. 15.30: Stiller op som debattør og paneldeltager i Modersmål-Selskabets offentlige debatmøde om Juristernes sprog i Landstingssalen på Christiansborg. Øvrige deltagere er professor Henning Koch, Folketingets ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, professor Erik Hansen, retspræsident Niels Waage, højesteretssagfører Jon Palle Buhl og presse-jurist Knud Aage Frøbert.

Interviewes direkte i TV-Avisen 21.00 af Trine Sick om juristernes sprog og hvad man skal gøre for at folk forstår mere.

***

D. 15/1 2000: Dronningens hund anmeldes i Herning Folkeblad (Arne Christiansen)

***

Uge 2, 2000: Der bringes et citat fra Jeg elsker dig -- forførerens håndbog i ugebladet Femina i en artikel med titlen "En fristelse med følger: Sidespringet".

***

Uge 2, 2000: Dronningens hund anmeldes i ugebladet Alt for Damerne.

***

Torsdag d. 13/1 2000: Klumme i Magisterbladet nr. 1, 2000 "Sådan set": For et par uger siden barslede almanakken med firlinger. Det blev et 2-tal efterfulgt af 3 nuller. Helt som forudsagt af alle eksperter. De kraftige udvidelsesveer søgte man at mildne med flere dages pressenekrologer over fortiden….

***

Til toppen af siden

 

 

© klaus@kjoeller.dk