senest opdateret 16-12-2020 10:01:39

 

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

Seneste nyt

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

 2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

 

Listen omfatter kun offentlige eller så godt som offentlige arrangementer og ytringer. Af medietilsynekomster bringes kun lidt større eller særligt tankevækkende ting.

Af planlagte eller aftalte fremtidige ting bringes stort set intet – af hensyn til faren for hybris. Eksterne links kan være blevet inaktive.

Senest opdateret d. 16-12-2020 10:01:39. ”Seneste nyt”-filen længst til venstre i menuen opdateres – hvis der er sket noget – normalt én gang om ugen, lørdag - søndag.

 

 

2011s mærke-pæle

06.03.2011

Næste bog: Den politiske Komedie udsendes i de følgende dage til pressen. Officiel udgivelsesdag: mandag d. 21.03.2011. Se anmeldelser og omtaler især i marts april

 

 

26.01.2011

Debut som fast skribent på det hold der bidrager til rubrikken Groft Sagt i Berlingske. Dagens stykke hedder: ”Den grønne ridder”. Der bringes en fra mig de fleste dage om ugen i den følgende tid. (stoppede september 2018)

 

 

 2011

31.12.2011

Udtalelser med bidrag til karakteristik af nytårstaler, både regentens og statsministerens i Kristeligt Dagblad. Der refereres til Aschehougs store bog om at holde tale (2002).

31.12.2011

Artikel i sprogtidsskriftet Mål og Mæle:

Løftebrud

Er den nye regering skyldig i løftebrud? Et ordentligt svar kræver en præcis forståelse af hvad et løfte er. Jeg svarer i det populærvidenskabelige tidsskrift Mål og Mæle's decembernummer .

Redaktionen bad mig oprindeligt svare en læser som bl.a. havde spurgt:


"Jeg kunne godt tænke mig at få belyst hvad løftebrud betyder. Under den sidste valgkamp lovede oppositionen (den nuværende regering) mange ting, som nu ikke er blevet til noget. Helle T-S siger det ikke er løftebrud. Har hun ret?"

Men det er ikke let at svare på få linjer. Så det blev til et par sider som redaktionen så ophøjede til at være en artikel. Den begynder således:

"For at bryde et løfte, må man have givet et løfte. Og for at kunne give et løfte skal man opfylde flere betingelser, bl.a. disse:

  1. Det man lover at gøre, skal være en handling, H, i en fremtidig situation, S
  2. H skal have værdi for den man giver løftet til
  3. H må ikke være noget som ville ske af sig selv
  4. H skal være noget som man er i stand til at levere.

Den nye SRSF-regering som tiltrådte i begyndelsen af oktober 2011, er af oppositionspolitikere og medier blevet mødt af en omfattende kritik for løftebrud. Kritikken drives ikke af en akademisk interesse for at udforske løfter. Kritikken skyldes konkurrencen om vælgerne. Hvis vælgerne synes at en politisk aktør har begået løftebrud, så mister den politiske aktør troværdighed hos vælgerne, og stemmerne vandrer så andre steder hen.

Man bryder sit løfte om at gøre H, hvis man undlader at gøre H. Også ved løftebrud er der flere betingelser som skal være opfyldt, bl.a. disse:

a. Situationen S er indtrådt

b. Både den oprindelige løftegiver og løftemodtager eksisterer i S.

Disse betingelser for løfter og deres eventuelle brud er alle parter enige om. Den politiske strid om løftebrud eller ej, gælder derfor udelukkende om en politisk aktør har eller ikke har overholdt disse betingelser."

Læs resten af artiklen

 

20.12.2011

B.T. interviewer kommunikationsrådgiver Jesper Lynghus i anledning af at det har vist sig at det er ham der skrev Bendtners brev. Han afviser min kritik af at det skader Bendtners troværdighed at enhver kan se at han ikke selv har skrevet brevet. Også bragt i Sporten.dk og Dk.MSN.com.

Kommunikationsforum.dk går selvstændig konsulent, cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet, Kenn Hansen i rette med Jesper Lynghus’ kritik. Artiklen har overskriften ”Kompetence som negativ egenskab” og påviser at Lynghus ikke kritiserer substansen i min kritik, men går efter min person, såkaldt ad-hominem-argument.

 

Sagen blev også beskrevet på KlausKjoeller.dk:

Kjøller kommet, fældet og genrejst

20.12.2011: På Kommunikationsforum.dk går selvstændig konsulent, cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet, Kenn Hansen i rette med kommunikationsrådgiver Jesper Lynghus, som har kritiseret mig for at være en verdensfjern universitetsforsker

B.T. og flere andre medier havde bragt nogle udtalelser d. 17.12.2011 hvor jeg vurderede en pressemeddelelse som fodboldspilleren Nicklas Bendtner havde sendt til redaktionerne. Brevet rummede en undskyldning for Bendtners voldelige optræden ved flere lejligheder. Jeg vurderede brevet som utroværdigt. Bl.a. sagde jeg at brevet ikke kunne være skrevet af Bendtner selv og derfor egentlig underminerede oprigtigheden af hans undskyldning. Jeg foreslog at han i stedet kunne have lagt en personlig videoundskyldning op på YouTube og så sendt en kort, selvskreven mail rundt til sportsredaktionerne hvori han opfordrede dem til at gå ind og se videoundskyldningen.

Nogle dage efter fandt B.T. så frem til den som havde været ghostwriter for Bendtner, nemlig kommunikationsrådgiver Jesper Lynghus. Han giver i et interview et svar på min kritik af brevet. Bl.a. siger han til B.T.:


"Jeg synes, at lektor Kjøller er en klog mand, en meget klog mand. Han har forfattet adskillige tunge bøger, og han synes f.eks., at teksten er god. Tak for det. Hvis han bliver ved sådan, kan det være, at han en dag får lov at komme ud fra universitetet og skrive et lignende brev. Eller også gør han ikke."


På Kommunikationsforum.dk går selvstændig konsulent, cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet, Kenn Hansen så d. 20.12. i rette med Jesper Lynghus’ kritik. Artiklen har overskriften ”Kompetence som negativ egenskab” og påviser at Lynghus ikke kritiserer substansen i min kritik, men går efter min person, såkaldt ad-hominem-argument.

Kenn Hansen skriver bl.a.:


”Magen til usympatisk svar på en helt saglig kritik, skal man lede længe efter. Argumentet er direkte uredeligt. Destillatet af det implicitte argument lyder sådan her: Kjøller er klog, men fordi han primært har bevæget sig i universitetsmiljøet, er hans analyse ikke relevant i denne sag.

Det er den slags argumenter, som oftest dumme mennesker anvender. Det sætter teoretisk viden som en modpol til praktisk anvendelig viden. Et kort, der oftest bliver kastet, når man ikke har flere substantielle indvendinger i debatten. Læserne skal grine af Kjøller, fordi hans bøger er ”tunge”, som om det er diskvalificerende i sig selv. Derudover bruges vendingen ”kan det være, at han en dag får lov at komme ud fra universitetet” som et sprogligt billede på det ubarmhjertige fængsel, der omgiver manden, som ikke har set dagslys (i al dets kommercielle herlighed) siden 40’erne. Noget, der i Kjøllers tilfælde er direkte forkert.”

 


18.12.2011

Historien om Bendtners undskyldning (se 17.12.2011) bringes i Berlingske.

17.12.2011

Udtalelser til Nordjyske Stiftstidende med kommunikations-vurdering af Joachim B. Olsens politiske figur: ”Joachim B. danner kult”. Også bragt som citathistorie på Ritzaus Bureau (allerede aftenen forinden). Og i Frederiksborg Amtsavis, Dagbladet Køge/ Ringsted/ Roskilde, Nordjyske.dk, Jv.dk (JydskeVestkysten).

Udtalelser til Sporten.dk med vurdering af fodboldspilleren Nicklas Bendtners åbne, ghostwritede brev med undskyldning til sine fans. Og med råd til ham om hvad han hellere skulle have gjort. Også bragt på Dk.MSN.com, Tipsbladet.dk, Jv.dk, EkstraBladet.dk.

12.12.2011

Historien om DRs brug af ”Weber-grill” bringes i 24timer Centrum, 24timer København, Epn.dk, Markedsføring online, Business.dk, Politiken.dk, Mediawatch.dk, DR teksttv, DR.dk, Tvtid.dk, Tvnyt.com.

11.12.2011

Udtalelse med vurdering i 24timer.dk af DRs brug af ”Weber-grill” for ”kugle-grill” i en række tilfælde. Også som ”citathistorie” på Ritzaus Bureau.

11.12.2011

Fortolkning af uddrag fra en Silvio Berlusconi-sang i Politiken: ”Guide til Silvios serenader”. Sangen fortolkes som politiske propaganda hvor den modne latinske elsker totalt – og med stor troværdighed – omslutter og udfylder den kvindelige vælger med sin kærlighed. Artiklen rummer også forslag til sangerroller og sanggenrer som særligt ligger for Løkke, Thorning og Vestager.

07.12.2011

Retorisk vurdering i B.T., BT.dk og Dk.MSN.com af scenografien og Løkkes optræden ved pressemødet.

05.12.2011

Vurdering i B.T. og på BT.dk af sandsynlige konsekvenser af sagen om håndteringen af Thornings skattesag. Også bragt på Dk.MSN.com.

Samme dag også i B.T., BT.dk og Dk.MSN.com retorisk vurdering af Løkkes optræden på pressemødet på Statens Museum for Kunst. Også bragt i Urban 06.12.2011.

04.12.2011

Vurdering i B.T. og BT.dk af Troels Lund Poulsens svar på pressespørgsmål om brugen af et notat. Også bragt på Dk.MSN.com.

01.12.2011

Vurdering i Berlingske og på B.dk af forslag til hvordan man skal sælge betalingsringen til befolkningen. Forslagene kommer fra studerende på Skolen for Visuel Kommunikation.

01.12.2011

Frivilligt overarbejde

Klumme i Magasinet Arbejdsmiljø's decembernummer med temaet Frivilligt arbejde.

Det frivillige arbejde breder sig overalt.

Da mængden af danskere uden lønnet arbejde er kraftigt vokset de senere år, så er markedet for frivilligt arbejde også vokset. Og det er ikke mere bare Røde Kors og det lokale frivilligheds- og aktivitetscenter, man går hen til, hvis man ønsker at berige sig selv og andre med sin frivillige indsats. Der er også opstået rejsebureauer, som har specialiseret sig i at gøre det muligt for frivillige at hjælpe børn i Afrika, bygge en skole i Asien, redde skilpadder i Sydamerika eller arbejde med løver, elefanter og orangutanger. Udvalget inden for frivilligt arbejde er efterhånden uendeligt.

Og også sprogligt har det frivillige arbejde bredt sig.

Læs klummen

 

27.11.2011

Citat fra Groft sagt ”Harry Hero” i Politiken, rubrikken ”Sagt i ugen”. Citatet bringes i højre spalte i forlængelse af et citat fra DSBs pressemeddelelse om sagen som Groft sagt’en var en kommentar til.

22.11.2011

Udtalelser til Berlingske med vurdering af betydningen af at man har valgt udtrykket ’betalingsring’ og udsigterne til at få det erstattet af et positivt udtryk. Også bragt på/ i B.dk, Børsen.dk, Dagbladet Køge/ Ringsted/ Roskilde og Ritzaus Bureau.

21.11.2011

Bornholms Tidende behandler i en referende, kort artikel den indsigelse som Per Gullestrup havde i Berlingske 17.11.2011 mod min Groft sagt ”IC4 til Bornholm”. Mit Groft sagt-svar til Gullestrup: ”Færge og tog” d. 18.11.2011 behandles ikke.

20.11.2011

Interview i Nordjyske Stiftstidende om sproget i den politiske debat med udgangspunkt i at de i Folketinget får en masse klager fra borgere over sprogtonen. Artiklen skrevet af Anne Randby Toft og Martin Hein.

19.11.2011

Referat af pointen i Groft sagt ”Nu i sort” i Fyens Stiftstidende.

18.11.2011

Reference i Magisterbladet, artiklen ”Censorsystemet hiver op i blusen”, til min understregning i 2007 af den store betydning kropssproget har ved karaktergivning ved mundtlig eksamen. Artiklen er skrevet af Martin Ejlertsen.

Link: Sidste nyt 2007, d. 15.05.2007 og efterfølgende måneder.

17.11.2011

Læserbrev i Berlingske fra bestyrelsesformand i Danske Færger, Per Gullestrup, går i rette med Groft sagt ”IC4 til Bornholm”.

Groft sagt ”IC4 til Bornholm” citeres i uddrag i Bornholms Tidende. Tilsat redaktionel behandling.

16.11.2011

Direkte interview i Radio24syv om slogans – med særligt henblik på vurdering af hvilke slogans det danske EU-formandskab som begynder januar 2012, kunne tænkes at anvende.

04.11.2011

Citat fra Groft sagt ”Leonora genfødt” (30/7 2011) i Bornholms Tidende i en artikel med præsentation af en ny kunstudstilling på Statens Museum for Kunst hvor der bl.a. vises billeder af Leonora Christina malet af Zarhtmann. Artiklen er skrevet af Peter Tiemroth.

02.11.2011

Udtalelser til Lixen med vurdering af to ændringer på journalistuddannelsen på Syddansk Universitet.

31.10.2011

Udtalelser til Berlingske ”Politiko” med vurdering af hvad Helle Thorning-Schmidt bør gøre for at krisehåndtere det som vælgerne opfatter som løftebrud.

Citat fra Groft sagt ”Grinepolitik” i Jyllands-Posten.

Udtalelser til Epn.dk med vurdering af den ny radiokanal, Radio24syv’s effekter i mediebilledet.

Udtalelser til 3f.dk med vurdering af fagforbundet 3F’s kampagne om at nu kan kvinderne holde fri til jul (fordi de i gennemsnit tjener 18 procent mindre end mænd gør).

29.10.2011

Udtalelser til Information, artiklen ”Rigtige venner er nogen, man køber” (også på Information.dk) om netværks mørke, hemmelige sider. Der henvises til Netværk på godt og ondt. Artiklen er skrevet af Louise Vogdrup-Schmidt.

Udtalelser til Berlingske og B.T. med kommunikationsmæssig vurdering af Joachim B. Olsens (forhenværende kuglestøder, nuværende MF for Liberal Alliance) skriv på sin Facebook-profil om ”de fattige”.

28.10. 2011

Store dele af Groft sagt ”Grinepolitik” (bragt også på B.dk d. 28.10, se nedenfor) citeres i Mediawatch.dk.

Grinepolitik [27/10, 28/10]

TV2 News ugentlige magasin Mogensen & Kristiansen er ofte både klogt og underholdende, men det er ude af stand til at gå hårdt til politikere, som taler udenom. Således har ministrene Bjarne Corydon og Margrethe Vestager været gæster de seneste uger. Og Mogensen & Kristiansen stiller bestemt også skarpe spørgsmål. F.eks. skulle Vestager svare på, hvor lang tid hun troede, at SF kunne holde til, at de Radikale havde fået opfyldt alle deres løfter. Men når Corydon eller Vestager så taler udenom og leverer det sædvanlige lirumlarum om det lovende regeringsgrundlag, som alle nu står ubrydeligt sammen om, så kan de to værter ikke følge det op med skarpe spørgsmål, som punkterer det oppustede, forgyldte sludder. Fordi det vil ødelægge den festlige stemning, som er programmets koncept, at klæde gæsten af for øjnene af seerne. Ethvert tilløb til ubehagelig konflikt mellem værter og gæst skal nødvendigvis opløses i et grin. Derfor er programmet en enestående platform for regeringspolitikere, der i alenlange svar kan snakke udenom til festligt akkompagement af de to charmetroldes kvikke indfald og udfald.

 

 

25.10.2011

Udtalelser til Jp.dk med begrundet vurdering af om statsministeren kom i offensiven på sit første tirsdagspressemøde i Statsministeriet.

17.10.2011

Interview i DR P4 om nødvendigheden af løgne i mellemmenneskelige forhold og politik.

16.10.2011

Udtalelser til Politiken, artiklen ”Løftebrud”, med bud på forklaring på at folk synes at det er løftebrud når S-SF må ofre en del for at skrive regeringsgrundlag med de Radikale. Artiklen blev skrevet af Laurids B. Simonsen, Martin Kaae og Kristian Klarskov

05.10.2011

Udtalelser til Nordjyske Stiftstidende og Nordjyske.dk med vurdering af åbningstalen i Folketinget.

04.10.2011

Udtalelser til B.dk med vurdering af den nye SRSF-regerings navn.

02.10.2011

Citat i Politiken ”Sket i ugen”.

28.09.2011

Udtalelser til Lixen med kommentarer til at journaliststuderende på SDU klart foretrækker Politiken som deres daglige avis.

27.09.2011

Udtalelser fra 26.09.2011 bringes i Berlingske og Urban.

Udtalelser til Kristeligt Dagblad om private og offentlige virksomheders tendens til at vælge oppustede, fine navne. Med bud på forklaring. Den store artikel har titlen ”Navneleg: Kært barn skifter mange navne” og er skrevet af Kirstine Dalsgaard Larsen.

26.09.2011

Udtalelser i Dk.MSN.com, BT.dk, B.dk med vurdering af om det er smart at kalde betalingsringen for ’betalingsringen’.

26.09.2011

Udtalelser til EkstraBladet.dk om årsagen til den usædvanligt store interesse for historien om en ung tophåndboldspillers død på banen.

20.09.2011

Anmeldelse af Den politiske Komedie i Fredericia Dagblad og Vejle Amts Folkeblad. De enslydende anmeldelser er skrevet af Arne Mariager.

 

Anmeldelsen er ledsaget af et billede af bogens forside. Anmelderen  har kun positivt at sige om bogen. Det hedder bl.a.:

””Den politiske komedie” er titlen på en ganske  anderledes  bog  om  det  politiske  spil, der er en helt afgørende del af det danske demokrati.”

””Den politiske komedie” er en underholdende debatbog.” (billedtekst)

”Essensen i den muntre, men skarpe bog er den enkle, at politik ER det budskab, vi får – den daglige føljeton. Den politiske  komedie  ER  selve  demokratiet. Det fantastiske er, at det er noget af det bedste i verden.”

 

18.09.2011

Udtalelser til Ekstra Bladet med beskrivelse og vurdering af Margrethe Vestagers figurs udvikling i Den politiske Komedie siden hun blev siddende inde ved bordet hos Hjorth i foråret.

Da Vestagers udvikling supplerer det jeg skriver om figurens problemer og udviklingsmuligheder i Den politiske Komedie, bringes de væsentligste udtalelser nedenfor:

 

Citater fra Ekstra Bladets artikel ”Dronnings Margrethes radikale forvandling”, d. 18.09.2011

”Margrethe Vestager er i dag ikke bare en værdig arvtager for de radikale giganter som f. eks. Niels Helveg Pedersen, hun er simpelt hen dansk politiks svar på Godfather.

Hun har på det seneste vist, at hun både kan stå frem og smile og samtidig gøre det beskidte arbejde i kulissen.

Uden at vide alt for meget om mode så virker Margrethe Vestager som en kvinde, der i den grad har fundet sin stil og type - og endda én, der i den grad matcher det caffé-latte-segment, der må siges at være hendes primære målgruppe.

Det er en fantastisk historie: At se en tidligere ganske flegmatisk, intellektuel akademiker, som har virket lidt utilpasset i forhold til f. eks. tv, forvandle sig på den vis.”

 

 

14.09.2011

Udtalelser til Jp.dk med vurdering især af de Radikales muligheder efter valget.

12.09.2011

Bidrager til en sammenlignende, forholdsvis udførlig, karakteristik af Løkke og Thorning i Midtjyllands Avis. Artiklen henviser til Den politiske Komedie.

10.09.2011

Citat i Fyens Stiftstidende fra Groft sagt ”Løkke – nu med baby”. Med billede af statsministeren med baby.

09.09.2011

Udtalelser til DR.dk med forklaring af Facebooks betydning i politisk kommunikation.

09.09.2011

Klumme i Magasinet Arbejdsmiljø's septembernummer 2011:

Kurset, vi venter på

Klummen begynder således:


”Det er svært at være imod kurser i sikkerhed, samarbejde og forebyggelse af mobning. Eller være imod, at hele afdelingen holder en temadag, hvor man finder sine fælles værdier og opstiller planer og mål for samarbejdet.

Kurserne giver inspiration, viden og tekniske færdigheder til arbejdsmiljørepræsentanterne.

Men én ting er at gå på kurser. Noget helt andet er at omsætte det, man lærer, i praksis.

Man må nok også være ærlig og indrømme, at en del ansatte har haft negative oplevelser med sådanne kurser og temadage: en masse gode og måske endog imponerende store ord, som det er svært at få omsat til noget konkret i hverdagen.”


Læs hele klummen

 

 

08.09.2011

Interview i pædagogernes fagblad, Børn og Unge ”Kommunikation: Fra spin til klassisk politik”. Om den aktuelle politiske kommunikation: Hvordan den håndteres af bl.a. Løkke og Thorning.

07.09.2011

Udtalelser til vip.tv2.dk (TV2 Vip) med vurdering af hvad seks kendte kan formodes at stemme. Præsenteres som ”livsstilsekspert” – ud over at være lektor ved KU.

06.09.2011

Udtalelser til Jp.dk til artiklen ”Hvorfor har valgkampen været så kedelig?”. Valgkampens forløb beskrives og forklares.

05.09.2011

Direkte interview i DR P4 med status over valgkampen som nu snart er nået halvvejs. Bl.a. om TVs rolle og studieværters betydning.

03.09.2011

Udtalelser til Nordjyske Stiftstidende, Nordjyske.dk og DitCentrum.dk med vurdering af Løkkes kropssproglige udfordringer i dueller med Thorning.

02.09.2011

Stort citat fra Groft sagt: ”Studieværten som statsminister”Ekstra Bladet, s. 2. Der citeres fra den version som ligger på min website (se linket). Den rummer en tilføjelse i forhold til den tekst som bragtes i Berlingske.

01.09.2011

Udtalelser til Information om brugen af ordet ’vækst’ i valgkampen, især pointen i at bruge det generelt i stedet for med specificerende adled: ’økonomisk vækt’, ’grøn vækst’, ’bæredygtig vækst’.

Direkte interview i DR P1 formiddag om brugen af ordet ’vækst’ i valgkampen.

Udtalelser til Newspaq og Newspaq Avisen med vurdering af den kommunikative betydning af et eventuelt besøg af Norges statsminister Stoltenberg hos Thorning i den danske valgkamp.

September 2011

”Kurset, vi venter på” offentliggjort som klumme i Magasinet Arbejdsmiljø 09 2011 (september).

Bidrager til Berlingske, spalten Groft sagt flere gange ugentligt.

31.08.2011

Udtalelser til DR P1 Radioavisen, DR P4 Radioavisen, DR P3 Nyhederne, 24timer.dk og Politiken.dk med vurdering af at statsministeren (hans stab) har slettet kritiske indlæg på hans Facebook-side. Også bragt d. 01.09.2011 i 24timer København, 24timer Centrum og Urban.

30.08.2011

Direkte interview i DR P4 Sjælland kl. ca. 7.40 om Lars Løkke Rasmussens retorik i et interview stationen bragte med ham tidligere på morgenen.

Udtalelser til Jp.dk med vurdering af Løkkes og Thornings udfordringer i de indbyrdes debatter.

29.08.2011

Artiklen ”Politikerens retoriske røgslør” (se nedenfor) bringes i Sjællandske.

27.08.2011

Mange udtalelser til refererende artikel i Frederiksborg Amtsavis og Dagbladet Køge/ Ringsted/ Roskilde. Artiklen har overskriften ”Politikerens retoriske røgslør” og refererer bl.a. de fire dyder og kombinerer dem med diverse udtryk og fænomener som menes at ville forekomme ofte i valgkampen. Artiklen er skrevet af Cecilie M. Rasmussen.

26.08.2011

Kommentar i Raeson.dk: ”Negative debatter og annoncer gavner demokratiet”: Demokrati uden negative kampagner er som krimi uden mord. Hvis man synes, at dette lyder provokerende, så skal man bare med et åbent sind iagttage en TV-debat i den kommende valgkamp. Glem, hvad skolebøgerne har fortalt dig om, hvordan en demokratisk debat bør være: nemlig som en række indlæg i en positiv kampagne. Lad i stedet den helt uopdragne virkelighed fylde dig – og bliv klogere.

Læs fortsættelsen og hele kommentaren.

22.08.2011

Citat fra Groft sagt ”Negativ kampagne” i Frederiksborg Amtsavis og Dagbladet Køge/ Ringsted/ Roskilde.

Udtalelser til Sporten.dk med vurdering af at Wozniacki-familien melder ud at Caroline har skiftet træner, før de er klar til at fortælle hvem den nye træner er.

21.08.2011

Udtalelser til Nordjyske Stiftstidende om retorikken i den kommende valgkamp.

Udtalelser til Ekstra Bladet med vurdering af kongehusets klausulering af nogle billeder, så de kun må bringes af et tysk medium.

20.08.2011

Interview i Jyllands-Posten med argumenter for at den gode tone ikke bør strammes op som følge af Utøya. Sammen med interview med Christian Kock indgår interviewet i serien ”Pro et Kontra”. Han er pro; jeg er så kontra.

19.08.2011

Citat fra Groft sagt ”Negativ kampagne” i Kristeligt Dagblad med foto.

18.08.2011

”Den politiske komedie” anmeldes i fagbladet Journalisten.

Læs citater fra anmeldelsen og mine kommentarer nedenfor:

Journalisten anmelder komedien

Anmelderen, Brigitte Alfter, finder bogen sympatisk og roser forfatteren for ikke at være bange for at gå til sagen. Men samtidig mener hun at bogen unødigt opfinder nye ord for gamle fænomener, og at den er for elementær for journalister

Journalisternes fagblad, Journalisten, anmelder d. 18.08.2011  Den politiske Komedie.

Anmeldelsen beskriver nogle af bogens centrale pointer, bl.a. denne:


"Denne bog handler om den politiske proces -- og løfter den politiske proces op til at være det, vælgerne kan forstå. I Kjøllers verden er politikernes kommunikation af fire særlige dyder det, vælgerne forholder sig til og beslutter ud fra. Politikerne skal så prøve at give indtryk af, at de besidder passende portioner af ærlighed, idealisme, stabilitet og kompetence."


Anmeldelse fremhæver også at bogen lader journalisterne spiller med i den politiske komedie på linje med politikere (og kommentatorer):


"Journalister optræder i Kjøllers bog som ordstyrere, der måske, måske ikke prøver at få politikerne til at tale om indholdet. Journalister optræder også som dem, der kan lokkes til bestemte historier, ved at dokumenter bliver gjort vanskelige at få fat i - efter mottoet "censur er den bedste anbefaling". Journalisterne som brikker i opsætningen?


Spørgsmålstegnet udtrykker at bogens fremstilling af de politiske journalisters rolle opfattes som kontroversiel af anmelderen. Det undrer mig at man - efter at Fogh både har vundet og i høj grad administreret den politiske magt i landet gennem strategisk styring af journalister og medier (såkaldt spin) - i journalisternes fagblad kan opfatte journalister på anden måde end som en del af opsætningen.

En central vurderende passage fra anmeldelse lyder således:


"I udgangspunktet en interessant tilgang. Det kan være nyttigt at gen-tænke hele det politiske spil ved at læse en bog hvor ens egen profession bliver betragtet som noget, der kan og skal manipuleres. Alligevel er dette ikke en bog, jeg vil anbefale til journalister. Når et helt kapitel kan bære overskriften "Den politiske føljeton lever af strid", så er vi simpelthen ikke målgruppen. For det lærte vi da på første semester."


Det ville være meget fint hvis anmelderen havde ret i at alle journalister på deres første semester har indlært bogens grundopfattelse af striden som nøgle til politisk informationsspredning. Men selv hvis dette er rigtigt, så kan enhver nysgerrig journalist altså i bogen se hvilke konsekvenser det har for demokratiet at det er sådan. Bogen forsøger at afdække systemet, reglerne, bag den overflade som vi alle kan se. Dette fortæller anmelderen da også i sin anmeldelse.

Anmelderen er Brigitte Alfter som er freelancejournalist siden 2008. Hun er meget internationalt orienteret og har i fire år boet i Bruxelles og bl.a. været EU-korrespondent for dagbladet Information.

Derfor kan det kun skuffe mig at Brigitte Alfter i anmeldelsen slet ikke viser interesse for bogens forklaring af at EU-stoffet i dansk presse er dømt til at spille en beskeden rolle, selv om EU overtager mere og mere af den politiske magt også i Danmark. Det var nemlig i høj grad sejlivede paradokser som dette der fik mig til at skrive bogen. For at levere en sammenhængende forklaring på at det der ligner et paradoks som jævnligt medfører megen jammer fra journalister og andre, bare er en nødvendig følge af Den politiske Komedie. Ærgerligt at fagbladet Journalisten ikke fanger denne ikke-banale pointe i anmeldelsen.

 

 

14.08.2011

Udtalelser til artikel i Søndagsavisen: ”Pas på netværket”. Der refereres til Netværk på godt og ondt.

07.08.2011

Citat fra Groft sagt ”Sommerrevy Strindberg” i Fyens Stiftstidende.

17.07.2011

Udtalelser til Nordjyske Stiftstidende om samspil mellem pressehistorier og politikeres løfter. Og om betingelserne for at sådanne løfter følges op.

02.07.2011

Kursusannonceringen bringes i Frederiksborg Amtsavis.

01.07.2011

Annoncering i Fredensborg.Lokalavis.dk, Lokalavisen.dk, Aarhus.Lokalavis.dk af Krogerup Højskoles ugekursus, hvor jeg bidrager med ”Smukkere har det lettere”. Teksten lyder således:

 

Krogerup summer af kærlighed

I den kommende uge kan du komme på kursus med romantik i centrum

Der bliver masser af kærlighed i luften, når Krogerup Højskole i den kommende uge holder kurset "I lyst og nød - jagten på det gode liv".

Det må siges at være et populært kursus, for i år er det 27. år i træk, at højskolen afholder kurset, der sætter fokus på det gode liv. Det kommer således til at handle om bedre sex, forførelse, drift og erotik til foredrag og debatter om det meningsfyldte liv, dilemmaer i den moderne familie, kønsroller, og hvorfor smukkere mennesker har det lettere.

Indlæggene kommer fra en lang række kendte debattører og foredragsholdere som bl.a. Mikkel Wold, John Aasted Halse, Klaus Kjøller , Anne Skare Nielsen, Erik Lindsø og Martin Hall.

Man skal skynde sig, hvis man vil med, for der er kun få pladser tilbage på kurset.

 

 

Juli 2011

Fortsat bidrag til Berlingske, rubrikken ”Groft sagt”, flere gange om ugen.

29.06.2011

Udtalelserne på Sporten.dk (28.06.2011) indgår i artikel om sagen i Berlingske.

28.06.2011

Udtalelser til Sporten.dk med vurdering af Michael Rasmussens svar i et tv-interview hvor der spørges om doping. Overskrift ”Ekspert: Kyllingen har lavet en ”Riis-indrømmelse”. Også bragt på Dk.MSN.com.

26.06.2011

Udtalelser til Nordjyske Stiftstidende, bl.a. med forudsigelse af oplagte balloner og skandaler i denne sommers agurketid. Artiklen har overskriften ”Når politik puster sig op” og er skrevet af Anne Randby Toft og Martin Hein

25.06.2011

Ekspertudtalelser til Information om brug af (lummer) humor, artiklen ”Det sagde hun også i går…” af Rasmus Bo Sørensen og Kristian Villesen.

17.06.2011

Citat i Fyens Stiftstidende fra Groft sagt ”Aftagende Wind”.

15.06.2011

Kronik i Information ”Politik som tv-føljeton”. Der henvises bl.a. til Den politiske Komedie.

Læs kronikken på Information.dk

Læs manus på Kjoeller.dk

Lanceringen på KlausKjoeller.dk:

Politik som tv-føljeton

Kronik i dagbladet Information, d. 15.06.2011: Politikernes kommunikation med hinanden og vælgerne minder mest af alt om et underholdende tv-program. Det saglige spiller en tilbagetrukken rolle. Og det er slet ikke så skidt endda

Kronikken begynder således:


"Der er megen jamren i den politiske debat. Der jamres f.eks. ofte over, at danske medier ikke dækker EU mere og bedre. Eller over, at dansk politik efterhånden er kommet til at ligne X Factor. Man kræver, at politikerne skal gå foran og angive kursen. Politikere skal ikke interessere sig så meget for, hvordan vælgerne tænker.

Kernen i jammeren er altid den samme: Vælgerne burde vide meget mere om politik, end de gør. Og de burde bruge meget mere tid på at sætte sig ind i de politiske sager, end de faktisk gør.

Det ligner en anklage mod vælgerne. De er dovne og uuddannede udi økonomi, jura og administration. Men anklagen er aldrig formuleret direkte. F.eks. kan en lederskribent jamre over den groteske bureaukratisering i landet og lade jammeren munde ud i en appel til politikere og medier om at oppe sig. Politikerne har værsgo at styre deres trang til kontrol og detailregulering. Og medierne skal bekæmpe deres trang til at jagte løsningen på enhver enkeltsag hos en minister og trangen til, at det offentlige skal løse ethvert problem.

Disse ‘trange’, som politikere og medier påstås at have, er imidlertid blot et skjul for de forretningsmæssige realiteter nemlig at politikerne skal vælges af og medierne sælges til vælgerne."


Læs hele kronikken, bl.a. 'Jammer gør stærk', 'DJØF-løs politik' og 'Spielbergs metode'.

 

 

 

14.06.2011

Udtalelser til Kommunen.dk med vurdering af vores demokratiske tilstand – i anledning af Folkemødet på Bornholm i disse dage. Også bragt i programmet (i tabloidformat) for Folkemødet.

13.06.2011

Der linkes fra 180grader.dk til Groft sagt ”Politik classic”.

10.06.2011

Interview i Sporten.dk med diagnose af fodboldlandsholdets kommunikationsproblemer og forslag til løsninger. Også bragt på Dk.MSN.com.

01.06.2011

Genbrug i B.T. af en udtalelse fra foregående dag.

Juni 2011

Leverer til Berlingskes spalte Groft sagt flere gange ugentligt.

31.05.2011

Udtalelserne fra BT.dk fra foregående dag, bringes i B.T., Avisen.dk, Newspaq.

30.05.2011

Ekspertudtalelser til Ekstra Bladet med vurdering af den svenske konges muligheder for krisekommunikation. Og med sammenligninger med danske forhold. Vurderingerne også bragt på vip.tv2.dk.

Efter kongens tv-interview: udtalelser til BT.dk med vurdering af hans situation. Også bragt på dk.MSN.com.

30.05.2011

Direkte interview i Tidsmaskinen på P4 (DR Radio) om det øjeblikkelige politiker-sprog. Der blev også spurgt til den nye bog, Den politiske Komedie og hvad dens undertitel ’at forstå politik uden at forstå sagen’ gik ud på.

29.05.2011

B.T. citerer fra Groft sagt, ”Satirekrise”.

28.05.2011

Udtalelser om politisk sprogbrug og klichéer til Berlingske, artiklen ”Om hænder på taget og varme fugle” af Jens Rebensdorff.

28.05.2011

Udtalelser til B.T. om kongehuses kommunikation, bl.a. med eksempel i det svenske kongehus’ seneste, kommunikative udfordringer.

15.05.2011

Klumme i Magasinet Arbejdsmiljøs majnummer om mangfoldighed på arbejdspladsen

Mangfoldighed, ugh!

Klummen begynder således:


"På min arbejdsplads, universitetet, er mangfoldighed helt almindeligt. Der er mærkelige mennesker overalt. Noget af det mærkelige kan enhver få øje på, f.eks. hilser en højt dekoreret, pæredansk sprogprofessor altid med ”Ugh!”, når han møder folk på gangen. Og han mener det. Nye kolleger, som tror han spøger, må tro om igen, når de igen og igen udsættes for et klart, alvorligt ”ugh”, som er ledsaget af et fast, beslutsomt blik. Kolleger, som er meget politisk korrekte over for anderledes kulturer, overgiver sig hurtigt, og begynder selv at hilse ham med et højt, alvorligt ugh, før han selv når at sige det. Det sker, at der råbes over store afstande, for at komme først med det forløsende ”ugh”.

Men de fleste galskaber blandt de ansatte forskere er mere skjulte."


Læs hele klummen

 

 

 

14.05.2011

Artikel i Ekstra Bladet ”Vi er eksperter i dårlige undskyldninger” bygger på mine ekspertudtalelser. Der henvises til Manipulation. En håndbog.

12.05.2011

Udtalelser til Kristeligt Dagblad med vurdering af Dansk Folkepartis kommunikative situation efter efterlønsaftalen.

10.05.2011

Udtalelser til Samvirke med bud på kommunikationsbegrundet forklaring af hvorfor folk samler hundelorte op.

04.05.2011

Udtalelser til de journaliststuderende ved SDU’s blad, Lixen, med vurdering af hvilken effekt det vil få at vi får den ny radiokanal 24syv. Udtalelserne bliver også, eventuelt i forkortet form, bragt i RadioNyt.com, Medieawatch.dk, Epn.dk.

03.05.2011

Udtalelser til B.dk med forklaring på hvorfor radioen kom ind som nr. 1 når folk skal opgive hvor de første gang hørte om Osama bin Ladens død.

Maj 2011

”Mangfoldighed, ugh!” offentliggjort som klumme i Magasinet Arbejdsmiljø 5 2011 (maj).

Maj 2011

Bidrager flere gange ugentligt til rubrikken Groft sagt i Berlingske.

26.04.2011

Ekspertudtalelser i Berlingske i anledning af en ny undersøgelse som viser at danskerne siger god for tonen i udlændingedebatten. Også bragt i Urban, Jp.dk, B.dk, DR.dk, Flensborg-Avis.dk, DR Tekst-TV, Dagbladet Køge/ Ringsted/ Roskilde. Og som citathistorie på Ritzaus Bureau.

19.04.2011

Lektørudtalelse fra DBC om Den politiske Komedie.

 

Lektørudtalelsen roser ”Den politiske Komedie” uden antydning af torne.

Det hedder bl.a. at


"En lang række sjove og illustrative eksempler afdækker, hvorledes det politiske og demokratiske system fungerer og sætter det i et andet perspektiv end sædvanligt."

"Nærværende er en anderledes grundbog om politik og demokrati. Der findes ikke noget sammenligneligt, selvom de fleste læsere sagtens kan genkende forfatterens vinkler og pointer."

"En forfriskende anderledes bog om vores demokrati og måden det fungerer på, skrevet med både vid og tyngde."


Udtalelsen præsenterer desuden bogens indhold kort og præcist. Bogens målgruppe beskrives således:


"Henvender sig til interesserede i samfundet og politik. Kan også finde anvendelse i undervisningssammenhænge, som et alternativt bud på hvorledes demokratiet fungerer i nutidens medieverden."


Udtalelsen er skrevet af Bent Birk Kristensen.

 

 

17.04.2011

Bladet Grænsen anmelder Den politiske Komedie.

 

"Det er en polemisk bog med mange udokumenterede påstande, men tankevækkende læsning," skriver bladet Grænsen om Den politiske Komedie.

Anmelderen, redaktør Erik Lindsø, refererer engageret væsentlige pointer i bogen.

Bl.a. hedder det: "Bogen rummer afslørende analyser af spin, løgn og bedrag i dansk politik. Som læser får man undervejs anfægtelser, hvis man hører til dem, der lader politik handle om det, man ser på TV og ikke orienterer sig i medier, hvor den politiske substans - selve sagen - behandles."

Desuden skriver Lindsø: "Kjøller beskriver en fordummelse, der er opstået mellem politikere, medier og borgere - en bermudatrekant, som et demokrati ikke kan manøvrere igennem. Det er en polemisk bog med mange udokumenterede påstande, men tankevækkende læsning."

Bogens forfatter karakteriseres med ordene "Klaus Kjøller har i mange år været en enfant terrible i opholdsrummet mellem politik og medier."

Bladet Grænsen er medlemsblad for Grænseforeningen. Bladet udkommer seks gange årligt i et oplag på ca. 22.000.

Forfatterens kommentar til anmeldelsen
Den engagerede læsning varmer mig. Men anmelderen har jo klart opfattet bogen som om den rummer en afstandtagen til Den politiske Komedie som den afdækker. Men det mener jeg må stå for anmelderens egen regning. Tværtimod rummer bogen en meget klar accept af komedien som demokratiets bærende institution. Helt uden afstand og forbehold.

 

 

15.04.2011

Kultunaut.dk anmelder Den politiske Komedie.

 

Kulturguide (Kultunaut.dk) skriver bl.a. at "Det er velskrevet og sjovt, men..."

Anmelderen, Marianne Kongerslev, som er cand.mag. i engelsk, giver en fyldig, dækkende beskrivelse af bogens indhold og idé. Bl.a. skriver anmelderen:


Kjøller har ikke skrevet en teoribog for begyndere, og det ønsker han heller ikke. Tværtimod vil han gribe sagen an på modsat maner. Kjøller starter med eksemplerne og drager derudfra nogle konklusioner.

Det væsentligste vurderende citat fra anmeldelsen:


"Det er velskrevet og sjovt, og Kjøller bruger meget velvalgte eksempler til at illustrere sin pointe, men i bund og grund er det en lidt intetsigende bog. Kjøller nævner selv, at den er rettet mod folk, der ikke har den store indsigt i den politiske verden, men efter endt læsning sidder man tilbage og undrer sig lidt over, om det havde været nødvendigt at brug sin tid på lige den bog."


Forfatterens kommentar:
Det har glædet mig at læse en anmeldelse som fortæller om væsentlige sider af bogen så dækkende og klart. Jeg kan dog ikke genkende at jeg særligt har erklæret at bogen er rettet mod folk der ikke har den store indsigt i den politiske verden. Bogens dedikation som står lige efter indholdsfortegnelsen, lyder sålunde:


”Bogen tilegnes i respekt det mægtige flertal af vælgere som ikke læser en bog som denne. Hvis de gjorde, ville den være overflødig.”


Og heri ligger vel netop ikke at forfatteren har en forestilling om at bogen når meget bredt ud. Men tak alligevel til anmelderen for at det virkede sådan mens hun læste den. Det tager jeg som en meget stor kompliment.

 

 

09.04.2011

Helsingør Dagblad anmelder Den politiske Komedie.

 

Anmelder Erik Stubtoft finder at bogen rummer virkelig spændende sager, men beskylder samtidig forfatteren for at vrøvle.

Anmeldelsen, der fylder en halv side med billede af forsiden, fortæller om flere af bogens analyseeksempler med bl.a. Fogh, J.O. Krag, Naser Khader, Rønn, Bertel Haarder og Helle Thorning og karakteriserer det som virkelig spændende sager.

Men samtidig mener han at forfatteren vrøvler når han forsøger "at være klog, belærende og ordskabende." Han fortæller om bogens opfattelse af demokrati som teater med Inderste scene, Intimscenen, Lille scene, Store scene og mener at forfatteren på grundlag af dette forsøger ”at fortælle, hvordan et demokrati fungerer, når det ikke fungerer.”

Han opfatter bogens titel som noget der formentligt skal få læseren til at tro at bogen er lidt morsom, sjov, sarkastisk eller ironisk. Men anmelderen afviser at dette lykkes for bogen.

Forfatteren kommenterer anmeldelsen således:
”Titlen er helt bogstaveligt ment. Det er alvor. Det er i første omgang mystisk hvordan anmelderen kan komme på den tanke at det ikke skulle være alvor.

Det er forkert at opfatte bogen som et forsøg på at forklare hvordan et demokrati fungerer når det ikke fungerer. Tværtimod forklarer bogen hvordan et demokrati fungerer, når det fungerer. Bogen går ud på – gennem analyser af de replikker som politikere siger til hinanden og til vælgerne på Store scene, dvs. i offentligheden – at afdække hvordan det foregår i praksis at vores demokrati er så velfungerende som det er. Vores faktisk forekommende demokrati er på ingen måde en nødløsning som skal erstatte et langt bedre ideelt demokrati. Derfor er det også helt forkert at opfatte bogens titel som noget der er ment morsomt, sarkastisk eller ironisk. Titlen er helt bogstaveligt ment.

Men det er jo klart at hvis man fornægter bogens grundtanke, så må det få nogle konsekvenser for ens læsning af bogen. Hvis man fx finder grundtanken afskyelig og ikke tror at en forsker i politisk kommunikation kan have en sådan opfattelse, så må man jo læse titlen og meget andet i bogen som ironisk, sarkastisk eller lignende. For at få det til at passe med fordommen om at det er utænkeligt at man kan have en accepterende holdning til det reelle demokrati som bogen afdækker.

Det er ærgerligt at det ikke er lykkedes for mig at komme igennem med bogens grundlæggende budskab om at demokratiet er godt nok som det er, til Erik Stubtoft. Det fremgår ellers klart af bogen hele vejen igennem. Igen og igen. Jeg må så glæde mig over at bogen – læst på denne skrupforkerte måde – trods alt har givet anmelderen en række analyser som ”er virkelig spændende sager.”"

 

 

08.04.2011

Magisterbladet præsenterer Den politiske Komedie på fremtrædende plads.

Med billede af bogens forside og udvalgt citat om hvordan Fogh kunne have gjort det bedre dengang han forklarede alle danske borgere og medier at han havde løjet da han på pressemøderne i Statsministeriet afviste at være ansøger til posten som generalsekretær i NATO.

Magisterbladet er medlemsblad for Dansk Magisterforening.

 

05.04.2011

Fyens Stiftstidende citerer fra en Groft sagt.

03.04.2011

Ekstra Bladet anmelder Den politiske Komedie.

 

Bladet anbefaler læseren at springe 'Den politiske Komedie' over.

Anmelderen, Hans Fl. Kragh, mener ikke at bogen bringer nogetsomhelst nyt. Bortset fra tegnsætningen. Derfor finder han bogen mislykket.

Anmeldelsen fylder i alt 5 hovedsætninger.

Hans Fl. Kragh har tidligere taget flere af forfatterens bøger under hård behandling, fx 'Den tv-skabte virkelighed' (1992) og især 'Snyd ikke dig selv ved eksamen' (1993) med efterfølgende polemik i Ekstra Bladet.

Forfatterens eneste kommentar til anmeldelsen er:

"Den pensionerede dansklærer fra Svendborg, Hans Fl. Kragh, er åbenbart allerede faldet så meget af på den at han finder at den kommatering som Dansk Sprognævn længe har anbefalet, er en nyhed."

 

 

02.04.2011

Politiken bringer i ”Bøger” min replik til anmeldelsen af Den politiske Komedie d. 24.03.2011.

 

Svaret, som bærer titlen 'Køllebank', begynder således:

"Den politiske bevægelse Politiken satte forleden en lederskribent lidt nede i rækkerne, Kristian Madsen, til at anmelde min politiske debatbog ’Den politiske Komedie. At forstå politik uden at forstå sagen’.

Det havde vel egentlig været en god læserservice over for avisens tænksomme læsere lige at få oplyst, at denne håbløse, storhedsvanvittige lektor Kjøller indgår i Berlingskes Groft Sagt-panel, som ofte kaster sig ud i vellystig, respektløs behandling bl.a. af partiet Politikens lederskribenter og kommentatorer. "

Læs hele svaret her (400 ord)

 

 

02.04.2011

Dagbladet Holstebro anmelder Den politiske Komedie under overskriften ”I politikkens maskinrum”.

Anmelderen, Henrik Sejerkilde, anbefaler stærkt bogen som han bl.a. finder klog, sjov og tankevækkende.

Den "koger det politiske landskab ned til en letspiselig maggi-terning" og "giver os almindelige vælgere god indsigt i, hvad der sker bag de tykke politiske mure."

Om bogens måde at opfatte det politiske på hedder det: "det er klogt, sjovt - og tankevækkende!"

 

April 2011

Bidrager næsten dagligt til rubrikken Groft Sagt i Berlingske.

28-03-2011

Forfatteren reagerer på Politikens anmeldelse.

Politiken anmelder bog uden at læse den

Kristian Madsens anmeldelse af 'Den politiske Komedie' i Politiken d. 24/3 2011 afslører, ifølge bogens forfatter, både at Madsen ikke læser bogen ordentligt, og at han ikke kan bruge et stikordsregister

Det handler bl.a. om udtrykket 'tommelkraft' som Kristian Madsen erklærer at han forgæves har kæmpet med at fatte. Men bogen forklarer det i læse-let-tekst.

Samtidig med at anmelderen erklærer at han ikke fatter hvad tommelkraft er, praktiserer han det massivt i sin anmeldelse, mener forfatteren.

Læs forfatterens svar på Madsens anmeldelse her

 

24.03.2011

Politiken anmelder Den politiske Komedie.

"Det ville være nænsomt at kalde resultatet halvbagt," hedder det bl.a.

 

Anmeldelsen gengiver to væsentlige pointer i bogen:

1) At bogen forsøger at beskrive vores demokrati og altså ikke i første omgang kritiserer og moraliserer:

”Kjøllers tilgang er et opgør med de stemmer, der anklager det politiske system for at forfladige demokratiet og undervurdere vælgernes intelligens.”

2) At bogen går ud på at forklare hvordan det er muligt for alle at engagere sig i hvad der foregår:

”For Kjøller viser det styrken ved demokratiet, at det netop kan forstås af enhver uden særlige forudsætninger på det juridiske og økonomiske område. Det overfladiske politiske spil med fokus på proces, spin, vindere og tabere sikrer netop at alle kan være med.”

”I Kjøllers univers kan politik bedst forstås som en komisk føljeton på en stor scene. Alle aktører forsøger at score point på fire dyder for at vinde pokaler. Aktørerne har tre strenge at spille på i deres selviscenesættelse: tommelkraft, kontrakraft og kendiskraft.”

Anmeldelsen undlader at konfrontere de grundlæggende træk ved bogen som er et opgør med den opfattelse af politik som bl.a. dagbladet Politiken står for. I stedet angribes bogens fremstillingsteknik.

Anmelderen finder at bogen er ”noget af det mest mageløst forsludrede, der er set længe.”

Læs en kort kommentar til anmeldelsen

Læs en længere reaktion med dokumentation af fejl og undladelser i anmeldelsen her

 

 

21.03.2011

Kulturplakaten.dk anmelder 'Den politiske Komedie' som bl.a. kaldes klog og munter.

Når anmelderen kalder bogen klog, skyldes det at jeg ikke tager udgangspunkt i en idealistisk opfattelse af hvordan verden og menneskene burde være, men at jeg har et realistisk grundlag.

Anmelderen sammenligner bogens budskab 'politik er en tv-føljeton' med Mcluhans 'Mediet er budskabet': "Den politiske tv-føljeton, den politiske komedie, som vi dagligt bivåner, er vores demokrati."

 

21.03.2011

Den politiske Komedie. At forstå politik uden at forstå sagen udkommer.

19.03.2011

Dele af min Groft sagt ’Flere tavse mænd, tak!’ kommenteres i Ekstra Bladet, s. 2. Bladet advarer mod at spøge med at partilederrunden efter næste valg kan erstattes med en X-factor i korsang. Fordi man risikerer at partierne køber ideen.

Læs ’Flere tavse mænd, tak!’

18.03.2011

Direkte interview i DR P1 Mennesker og Medier om bogen ’Den politiske Komedie. At forstå politik uden at forstå sagen’. Interviewer: programmets vært, Lasse Jensen.

 

Interview i Mennesker og Medier

Direkte interview om 'Den politiske Komedie' hos Lasse Jensen i 'Mennesker og Medier' på DR P1

Interviewet på 19 minutter handlede bl.a. om disse emner:

  • Hvorfor denne bog?
  • Hvorfor er politik en komedie og ikke en tragedie?
  • Journalisternes rolle og op- og nedtoningsklichéer
  • Politiske kommentatorer
  • Hvad med dig selv: Er bogen forskningsbaseret eller en debatbog?


Den udsendelse som rummer interviewet, genudsendtes lørdag d. 19. marts kl. 11.03 - 12.00.

 

14.03.2011

Udtalelser til Ekstra Bladet med vurdering af hvordan kongehuset bedre lever op til deres grønne udmeldinger når slottene fornys, og de kongelige flyver rundt i verden.

12.03.2011

Udtalelser i B.T. med vurdering af Anders Samuelsens angreb på tv’s vinkling af dækningen af ham og hans parti. Artiklen også bragt på BT.dk.

Udtalelser til Politiken om samme emne.

08.03.2011

Udtalelser til Ekstra Bladet med vurdering af de kommunikative sider af kongehusets grønne udmeldinger og så brugen bl.a. af kongeskibet. Artiklen bringes på EkstraBladet.dk d. 11.03.2011.

07.03.2011

Udtalelser til Kommunikationsforum.dk med vurdering af danskstuderendes (akademikeres) muligheder i konkurrencen med journalister om jobbene som kommunikationsmedarbejder. Artiklen hedder ”Skærpet kamp om kommunikationsjob”.

06.03.2011

Næste bog: Den politiske Komedie udsendes i de følgende dage til pressen. Officiel udgivelsesdag: mandag d. 21.03.2011.

Komedien nu i spil

06-03-2011: 'Den politiske Komedie' ankom til redaktionerne i den uge der begyndte med d. 7. marts

Jeg har før skrevet bøger om politisk kommunikation. Men intet af det matcher denne bog. Den er mit afsluttende videnskabelige og uvidenskabelige efterskrift på alt det andet, jeg har skrevet om vores demokrati og vores medier. Denne bog rummer det hele. Der er ikke mere at sige – bortset fra, at man selvfølgelig altid kan fylde flere detaljer på lige til man drager sit sidste suk. Men nye ministre, nye sager, nye styrkeforhold mellem partierne, nye regeringer og andre økonomiske vilkår, ændrer ikke de regler og de sammenhænge, som bogen afdækker.

Læs hele forfatterens personlige pressemeddelelse her, bl.a. om dansk politik vendt på hovedet, og politik som tv-føljeton.

 

01.03.2011

LandbrugsAvisen.dk gengiver i kort form mit oplæg til en debataften på Kvægkongres 2011 om medier og magt, Herning Kongrescenter d. 28.02.2011. Overskrift ”Landbrugets omdømme hviler på fire dyder”.

Marts 2011

Bidrager næsten dagligt til rubrikken Groft Sagt i Berlingske.

25.02.2011

Interview på P1 Orientering med forklaring af hvorfor visse arabiske ”præsidenter, konger, ledere”  nu pludselig af medierne kaldes ”diktator, despot, regimets leder” og lignende.

24.02.2011

Fyens Stiftstidende citerer (med foto) fra min Groft sagt med opfordring til medierne om – som sportsjournalisterne – at gejle os op til at tro på at næste valgkamp kan blive en skæbnekamp mellem blå og rød blok. Læs ”Fodbold og politik”

20.02.2011

Politikens ”Sagt i ugen” citerer fra min Groft sagt om Ib Michaels meget slemme sprog mod Lars Bukdahl. Læs ”Vidunderligt grimt sprog”.

19.02.2011

Pointen fra min Groft sagt i Berlingske fra d. 18.02.2011 ”Brækket genganger” citeres i Fyens Stiftstidende med en fin tegning af kulturministeren. Læs grovheden her.

13.02.2011

Udtalelser til Berlingske i Nathalie Ostrynskis artikel ”Tallene fyger os om ørerne”. Udtalelserne skulle forklare hvordan demokratiet kan være en succes, når vælgerne ikke fatter tallene ret meget. Svaret er at man forstår politik som en tv-føljeton.

08.02.2011

Citat fra udtalelser til Børsen dagen i forvejen bringes i Berlingske.

07.02.2011

Ekspertvurderinger til Børsen i anledning af meningsmåling der viser at otte ud af ti danskere tros at den nuværende efterlønsordning i løbet af fire år vil forsvinde. Også udtalelser til en anden artikel i Børsen om hvad der skal til for at få et flertal af danskerne til at tro på, at rød blok vil leve op til løftet om at holde boligskatten i ro.

Februar 2011

Sygdom og image” offentliggjort som klumme i Magasinet Arbejdsmiljø 2 2011 (februar).

Februar 2011

Bidrager næsten dagligt til rubrikken Groft Sagt i Berlingske.

30.01.2011

Berlingske: Groft Sagt: ”Tomhed eller afgang”. Titlen svarer ikke til den jeg forsynede stykket med. Den lød: ”Tomhed efter afgang” og giver mening til teksten.

29.01.2011

Berlingske: Groft Sagt: ”Penge bør lugte”

28.01.2011

Berlingske: Groft Sagt: ”Villys parforhold 2”

27.01.2011

Berlingske: Groft Sagt: ”Villys parforhold” og ”Botox for sig og rynker for sig”.

26.01.2011

Debut som fast skribent på det hold der bidrager til rubrikken Groft Sagt i Berlingske. Dagens stykke hedder: ”Den grønne ridder”. Der bringes en fra mig de fleste dage om ugen i den følgende tid.

Læs hvordan Groft sagt begyndte – og nok også egentligt sluttede – for mig: Nekrolog: Claes Kastholms død: en grovhed, vi godt kunne have undværet.

25.01.2011

Kronik i Jyllands-Posten: ”Ideelt demokrati uden vælgere”. Kronikken var en reaktion på en kronik i samme blad d. 6/1 skrevet af to professorer fra Statskundskab i Århus.

Læs manus på Kjoeller.dk.

 

Kronikken begynder således:

”I en kronik i Jyllands-Posten 6/1 gør to professorer i statskundskab Jens Blom-Hansen og Kasper Lippert-Rasmussen opmærksom på, at de beløb på finansloven, som politikerne så dramatisk forhandler om hvert år i november, kun udgør mindre end 1 pct. af finansloven. De øvrige 99 pct. passerer helt uanfægtet år efter år. De mener, at pressen svigter sin opgave med at skabe interesse og debat omkring disse 99 pct.

Professorerne sætter klarsynet fingeren på problemets kerne: Politikernes frygt for vælgerne. Det sker ved en kæde af retoriske spørgsmål:

»Hvem kritiserer forsvaret i en tid, hvor Danmark er i krig? Hvem har lyst til at lægge arm med Politiforbundet om politiets bevillinger? Hvem vil tage en diskussion med erhvervslivets organisationer om erhvervssubsidier? Eller med de studerendes organisationer om SU'en og de gratis uddannelser? Det er også vælgermæssigt livsfarligt at sætte spørgsmålstegn ved folkepensionen eller børnechecken.«

Læs kronikken

 

 

23.01.2011

Udtalelser til 24timer (København, Centrum og .dk) om vejrets værdi som samtaleemne.

21.01.2011

Vurdering på Ritzaus Bureau af Henriette Kjærs muligheder for at fortsætte som politisk ordfører for de Konservative efter B.T.’s afsløring af hendes og samleverens økonomiske ”møgsager”. Vurderingen også bragt i flere trykte medier samme dag eller dagen efter.

15.01.2011

Anmeldelse i Ekstra Bladet af forestillingen ’Frede og Mary forlader Rigshospitalet med tvillingerne’.

09.01.2011

Interview i Fyens Stiftstidende om betydningen af at der fødes tvillinger i kongehuset.

03.01.2011

Direkte interview i DR P4 ’Formiddag på 4eren’ om den gode samtale. Studieværter: Kasper Harboe og Gitte Førby.

Har igen æren af at få min vurdering af debatten foregående dag behandlet på Politiken.dk i Kristian Madsens blog. Sammen med alle de andre der har vurderet tvekampen.

02.01.2011

Ekspertvurdering på Politiken.dk af debatten samme aften på DR TV mellem Løkke og Helle Thorning.

 

 

 

Øverst i dokumentet

 

 

 

 

 

 

v